Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Do mouky přidáme máslo, cukr, žloutky, víno, špetku soli a kysanou smetanu. Všechno zpracujeme na hladké těsto. Vypracované těsto na tenko (ne moc... více o Točené fánky s cukrem
Nakrájíme kiwi a banány na kolečka o šířce 2-3 mm. Dáme čoko polevu do vodní lázně a počkáme než se roztaví :). Potom nandáme čokoládovou zmrzlinu do... více o Jamajský zmrzlinový pohár pro malé i velké
Všechny ingredience až na kakao smícháme (nejlépe to jde samozřejmě ručním šlehačem), prášek do pečiva přidáváme jako poslední. Větší část těsta... více o Špaldová bábovka
Veškeré ingredience na litou buchtu, kromě ovoce, smícháme hromady a vypracujeme na tekuté těsto, které nalijeme do vymazaného pekáče. Povrch buchty... více o Litá buchta
Banány rozmačkáme vidličkou. Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidejte mouku s práškem do... více o Muffiny z banánů s kousky čokolády
Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a... více o Babiččin rychlý jablečný koláč
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlažný rozpuštěný tuk, jogurt, aroma, mouku a prášek do pečiva. Řádně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme v... více o Jogurtovo-rebarborový koláč
Rozpuštěnou Heru smícháme s cukrem a mlékem, přidáme mouku, prášek do perníku a kakao. Důkladně promícháme, přidáme jablka, zamícháme(obalíme jablka v... více o Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná
Smíchejte mouku, 100 g cukru, nalámané a rozdrcené sušenky a přilijte rozpuštěné máslo. Vše pořádně promíchejte, až vznikne hrubá drobenka. Jablka... více o Crumble s jablky
Mrkev poduste asi 15 minut na másle s oběma cukry a pepřem (případně rumem) a nechte vychladnout. Do mouky se solí, cukrem a citronovou kůrou... více o Originální vysočinské mrkvance
Dáme si do robotu hladkou mouku, přidáme změklé máslo, žloutky a kefír. Vše zpracujeme na vláčné těsto. Když máme těsto zpracované, ihned rozvalujeme... více o Trubičky máslové
Do 100 ml vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Pak přidáme kvásek,... více o Croissanty s čokoládou
Udělat těsto - vylít na plech - upéct. Studené potřít krémem, posypat grankem a mandlemi.... více o Africké banánové řezy
Posypku spojíme rukama a náplň smícháme. Na vymazaný plech nebo na pečící papír se dá asi 2/3 posypky na to se rozetře náplň po celé ploše, nahoru... více o Koláč z posypky
Všechny ingredience smícháme, z vajec dáme jen žloutky a po zamíchání těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Přidáme rozinky,můžeme i oříšky. Dáme do... více o Kafíčkový moučník
Jahody omyjeme, necháme dobře okapat a rozkrájíme na čtvrtinky, menší na poloviny. V míse si smícháme suché ingredience. Zvlášť si rozšleháme vejce s... více o Jahodové muffiny
Mléko, 15 g cukru a kakao dejte do kastrolu a pomalu uveďte do varu. Mezitím v míse utřete žloutky s dalšími 15 g cukru do pěny buď ruční, nebo... více o Čokoládové suflé
//Není to jen želatina a agar-agar, nezbytnou pomůckou molekulární gastronomie je i sifonová láhev s bombičkami. V té se vytvářejí tzv. espumy, tedy... více o Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé
V rendlíku necháme rozpustit máslo, do něj přidáme cukr, který začne karamelizovat. Pomalu mícháme, aby se cukr nepřichytil a hodně neztmavl. K... více o Horké maliny
Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu. Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou. Za stálého míchání necháme čokoládu... více o Výborná čokoládová poleva
Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháme žloutky. Přisypeme ořechy, rozinky a čokoládu... více o Biskupský chlebíček
Z mléka, mouky, cukru a žloutků umíchejte hladkou hmotu. Opatrně zapracujte tuhý sníh z bílků. Na pánvi lehce potřené máslem postupně smažte palačinky... více o Šmyklavé (klouzavé) budějovické palačinky
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, vmícháme mouku, ořechy, kakao a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech... více o Ořechová roláda s piškotovo-kávovou náplní
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na klasický nízký... více o Banánovo-čokoládová roláda
Jogurt, cukry, vejce, rozpuštěný tuk, polohrubou mouku a prášek do pečiva smícháme, vymícháme hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný... více o Jogurtovo-vínový koláč
Ananas prohřejte v pánvi na másle, posypte 1/2 hrnkem cukru, promíchejte a nechte cukr rozpustit a trochu zkaramelizovat. Poprašte skořicí a dejte... více o Budín de pina, ananasový piškot
1) Vyšleháme moučkový cukr se šesti žloutky do pěny, přidáme horkou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme. Nakonec zlehka... více o Podkova - dort
Žloutky utřeme s cukrem klidně i 20 min. Vše smíchat a nakonec přidat sníh z bílku. Peču cca 180 stupnu asi 25 min ale každá trouba peče jinak.... více o Jablkový dech bez mouky
Na tácek uložíme polovinu piškotu cik-cak pokapeme UVAŘENOU KÁVOU do které VLIJEME AMARETA (MANDLOVÝ LIKÉR) či RUM (podle své chuti namíchá každý sám... více o Tiramisky - jednohubky nasladko
Z mouky, 100 g cukru, másla, žloutků, soli a 2 lžic ledové vody zpracujte křehké těsto, vytvarujte jako kouli a zabalené dejte na 1 hodinu do chladu.... více o Pastiera Napoletana
Cedník vyložte gázou nebo tenkou čistou utěrkou, dejte do ní tvaroh, zabalte, zatižte a nechte přes noc na chladném místě vykapat. Jemně sekanou... více o Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Dno koláčové formy o průměru 20 cm vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte sušené ovoce, kandované třešně a kůru, přimíchejte mouku, prášek, sůl a... více o Simnel cake
Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha, jogurt, zakysanou a sladkou smetanu utřete dohladka. Opatrně zatřete sníh z bílků, 1 lžíci cukru a trochu... více o Tvarohový krém s mangovým kompotem
Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v... více o Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukrem, přidáme plný kelímek od jogurtu polohrubé mouky s kypřidlem a kakao. Vše promícháme a nalijeme na... více o Jogurtový koláč s tvarohem
Tuk vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme žloutky, rum, rozemleté nebo nastrouhané perníky, mouku s kypřidlem, nasekanou čokoládu a nakonec i tuhý sníh... více o Čokoládová bábovka z máčených perníků
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
1. Bílou želatinu namočíme asi na hodinu do studené vody. 2. Oloupeme 3 pomeranče. Pečlivě z nich odstraníme bílá vlákenka a dužinu nakrájíme nožem na... více o Slavnostní pomerančové želé
Nejprve si připravíme mandle. Buď musíme spařit a zbavit slupek anebo už koupíme oloupané, nasekané, pokud ne, tak sami nasekáme. Nebo lze mandle... více o Cantuccini s mandlemi a čokoládou
Veškeré suroviny na těsto umícháme do hladka. Těsto vysypeme na vymazaný plech, či do formy. Pečeme na 170°C cca 22 minut. (plynová trouba) Mezitím si... více o Míša řezy - jen dvě vejce!
Mouku s práškem do pečiva přesejeme do mísy a přidáme cukr. Pak přidáme vejce, olej, mléko a zamícháme. Do směsi vmíchame jogurt Termix a sušené ovoce... více o Termixová bábovka
Ze surovin na těsto vytvoříme hladkou hmotu, rozdělíme ji na dvě části a dáme zmrazit. Klidně i na celou noc. První část zmrazeného těsta nastrouháme... více o Karlovarské řezy
Vše v uvedeném pořadí vložím do formy (kandovanou pomerančovou a citronovou kůru vkládáme až po signálu na semínka) a dám dělat na program ZÁKLADNÍ... více o Mazanec z domácí pekárny
Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je... více o Cheesecake s limetkami
Postup i s fotogalerií v článku [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/laskonky-215|zde]].... více o Laskonky dle časopisu F.O.O.D.
V míse ušlehat větší část moučkového cukru, žloutky a vodu. Šlehat do té doby než bude hmota bílá. Z bílků a zbytku moučkového cukru ušlehat sníh. Do... více o Světlý piškotový korpus
- Smícháme všechny suroviny na těsto + žloutky z obou vajec. - Z bílku uděláme sníh a vmícháme do těsta. - Těsto nalijeme na (vymazaný a vysypaný)... více o Ananasový dortík
Střídku rohlíků nakrájejte. V míse zalijte mlékem s rozšlehanými žloutky, vanilkovým cukrem a špetkou soli a nechte nasáknout. Z hmoty tvarujte... více o Kartouzské kobližky se šodó
2 piškotové jahodové koupené rolády nakrájet na plátky asi 1 cm silné. Roládu si můžete upéct, ale doba přípravy se prodlouží a zvýší se náročnost... více o Dort Dolly
Čokoládu nalámeme do rendlíku a nad hrncem s vroucí vodou ji necháme rozpustit, pote do ni vmícháme pokrájené marshmallows, brusinky i jahody a směs... více o Domácí čokoláda se sušeným ovocem