Během června a července se mohli všichni milovníci domácího vaření přihlásit do soutěže organizované značkou Jar Platinum na webu www.recepty.cz. Soutěž si kladla za cíl najít ten nejnáročnější recept. Vítězové získali účast na kulinářském workshopu vedeném českým šéfkuchařem, který zastřešil kampaň značky Jar Platinum, Radkem Šubrtem.
Soutěž odhalila ty nejnáročnější recepty připravené v domácích kuchyních. Kritériem výběru však byla i jejich složitost co do množství použitého nádobí. Soutěžící měli možnost zvolit si tři kategorie – polévky, hlavní chody a dezerty.
Na konci klání vybral zkušený šéfkuchař Radek Šubrt třicet nejnáročnějších receptů. Třicet finalistů poté pozval na svůj kulinářský workshop, který se konal v polovině srpna v Praze. Která kategorie je českou „královskou disciplínou“? Dezerty! Zde je jeden z vítězných receptů.
Karamelové větrníky
Těsto:
300 ml vody
125 ml oleje
250 g hladké mouky
6 vajec
špetka soli
Vanilková náplň:
500 ml mléka
1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
100 g curku moučky
100 ml smetany ke šlehání
Karamelový krém a poleva:
750 ml smetany ke šlehání
250 g cukru krystal
Postup:
Na přípravu karamelu nechte rozpustit v nerezovém hrnci cukr. Až zezlátne, pomalu vmíchejte - nejlépe kovovou metličkou - 500 ml smetany ke šlehání. Vzniklou směs, která se může na první pohled zdát vlivem teplotního šoku poněkud tuhá, nechte za stálého míchání rozpustit a promísit se. Přelijte ji do studené nádoby a počkejte, až vychladne. Na šlehání bude muset být opravdu studená.
Mezitím si připravte korpusy větrníků. 300 ml vody smíchejte s olejem a přiveďte k varu. Přidejte sůl a do směsi najednou vsypte mouku a míchejte ji. Za pár minut vytvoříte kompaktní těsto, které poměrně dobře drží pohromadě. Na dně pravděpodobně vznikne napálená vrstvička, která signalizuje, že postupujete správně! Těsto přemístěte do mísy a míchejte, dokud nezchladne na teplotu, kdy vám při hnětení nebude jeho teplota vadit. Optimální je přibližně 37°C. Rukama pojte těsto postupně s každým ze šesti vajec. Dejte si načas a vpravte jedno za druhým do těsta.
Nyní na plechu z těsta vytvořte úhledné “hroudičky”. Nechte kolem každé dost místa, aby v troubě vykynuly. Trouba by měla být rozehřátá na 180 – 200°C. Po vložení plechu s větrníky troubu v první fázi (přibližně 15 minut nebo než větrníky začnou zlátnout) neotevírejte! Udělejte to nejdříve za 25-30 minut. Po dopečení těsto co nejdříve překrojte vroubkovaným nožem horizontálně napůl.
Zatímco budou přepůlené větrníky chladnout, připravte si krémy. Začněte náplní z vanilkového pudinku (pokud jste si karamel nepřipravili den předem, v tuto chvíli bude ještě pravděpodobně chladnout :) ), která vytvoří první vrstvu, a proto musí být hutnější než horní nadýchaná karamelová šlehačka.
Připravte si hustý pudink a po jeho zchladnutí jej smíchejte se 100 ml dotuha vyšlehané šlehačky. Karamelovou smetanu, která by již v tuto chvíli měla být vychlazená, rozdělte na dvě poloviny. Do jedné z nich zamíchejte 250 ml smetany na šlehání. Dávejte pozor, aby se “nezdrcla”. Vše vyšlehejte do tuhé karamelové šlehačkové pěny, kterou můžete zpevnit ztužovačem. Nyní můžete začít plnit nejdříve vanilkovou a poté karamelovou náplní. Posledním krokem je namočení horních polovin větrníčků v druhé polovině karamelové smetany, kterou můžete pro větší pro větší hustotu svařit s trochou cukru.
Pokud se rozhodnete tento recept vyzkoušet doma a stale se ptáte, co má Jar Platinum a vaření společného, vaše otázka bude jistě zodpovězena. Příprava domácích specialit jde ruku v ruce s horami špinavého nádobí a jejich následné umývání může být větší výzvou než samo vaření. Jar Platinum přináší nejsilnější čisticí sílu v historii značky Jar. Nabízí čisticí efekt srovnatelný s celonočním namáčením již za 10 minut. Jar Platinum nyní přináší také nové kapsle do myčky, které čistí nejen nádobí, ale také filtr myčky.
Sledujte Jar na Facebooku a oslavte chvilky v rodinném kruhu u stolu plného výtečného jídla!
Nový Jar Platinum na ruční mytí nádobí je dostupný ve 2 variantách: Lemon & Lime a Arctic Fresh.
Doporudoporučené maloobchodní ceny: 720 ml - 49,90 Kč; 480 ml - 389,00 Kč