• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye

Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye

F.O.O.D.
| 22. 6. 2011
Vizitka
Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye

Saturnálie prý bývaly ty nejveselejší svátky ve starém Římě, při kterých se hodně jedlo a pilo. Shahafa Shabtaye jeho jméno, které znamená hebrejsky Saturn, jako by předurčovalo k tomu, aby takový veselý rej pořádal.

Před 24 hodinami přiletěl z Bangkoku a za dva dny letí do Singapuru. Bez přehánění létající šéfkuchař. Pochází z nevelkého kibucu na severu Izraele. Tam poprvé stál u sporáku, kuchyně musela denně vydat jídla pro 500 lidí, každé menu složené ze tří chodů. Ale už v mládí ho přitahoval svět. Po skončení vojenské služby se vydal do Francie, kde troufale zaklepal na dveře prestižní kuchařské školy pana Ferrandiho.

Ten ročně přijímá jen osm studentů, Shahaf byl mezi vybranými. Ve dvaadvaceti tak získal certifikát C.A.P. a ten mu otevřel dveře předních restaurací. Dostal se například
do slavného newyorského Odeonu na Broadwayi, tři roky působil i v amsterodamském Vakzuidu. Má však i výrazný výtvarný talent, je zručným karikaturistou a vytváří kouzelné objekty metodou papier mâché.

Chvíli váhal, zda by se neměl dát právě na dráhu výtvarníka, ale nakonec zvítězila kuchyně. I tam svůj talent dokáže uplatnit – modeluje jídla a zdařilé návrhy pak převádí do reality. V současné době působí jako šéfkuchař pražské restaurace SaSaZu v pražské Holešovické tržnici, kam si za dva roky navykli chodit labužníci na pochoutky původem z Indonésie, Malajsie, Singapuru, Vietnamu, Kambodže, Thajska, Indie a dalších asijských zemí.

„Když jsem pracoval v newyorském Odeonu, hodně volného času jsem strávil v restauraci Nobu,“ vypráví, jak se k těmto kuchyním dostal: „Její chef, pan Nobu, je nejmenovaným králem fusion, při které propojuje japonskou, americkou a francouzskou kuchyni. Tam se mi podařilo hodně odkoukat. Byl jsem těmi postupy naprosto poblázněný. Také jsem měl možnost odskočit si do Bangkoku, kde jsem získal zase další poznatky.

Tamní kuchyně je odlišná od toho, co jsem dosud dělal. Nové ingredience a mně dosud neznámé způsoby přípravy jídel pro mne byly výzvou. I amsterodamský Vakzuid znamenal další impulzy – podávají se tam jídla, která mixují holandskou kuchyni s indonéskou a americkou. Měl jsem možnost procestovat ještě mnoho dalších zemí, hodně se mi pod kůži dostala také Indie – a výsledkem je má fusion, ke které jsem se propracoval.“

Komentuje i menu, které připravuje v pražské restauraci: „Pro mne je fusion především o harmonii. K tomu, aby jídla v konečném efektu byla chuťově vyvážená, jsou zapotřebí především perfektní ingredience, hodně invence a také zajištěné zázemí, které umožní využít různé techniky. V Praze aplikuji pět druhů základních příprav – ostrá jídla se sambalem, otak-otak – vařená a pečená jídla zabalená do banánových listů, flame – chody připravované na woku, pak jídla na tai tai grilu a konečně roti – jídla připravená v peci s vysokou teplotou.

Velké množství surovin dovážíme přímo ze Singapuru, kde máme tradiční špičkové dodavatele, ale našel jsem dobré suroviny i v Praze, především u vietnamských prodejců.“ V loňském roce přibyla k pražské SaSaZu i stejnojmenná restaurace na Rhodu, kde je však otevřena jen během turistické sezony. I tu má Shahaf Shabtay na starosti. Stojí před ním také další velká výzva. Jeho společnost chce vytvořit velké gastronomické centrum v Kambodži. To vše ale představuje mnoho cest, takže desítky hodin každý měsíc tráví v letadle při letech převážně do jihovýchodní Asie.

Zbývá mu tak málo času na návštěvy v Londýně, kde žije jeho manželka Ema s dcerkou Romi. Šéfkuchař SaSaZu má jednu zvláštní vlastnost. „Zásadně v žádné zemi nechodím do restaurací, chci, abych si zachoval čistou hlavu i jazyk,“ tvrdí. „Pořádám však kurzy vaření, ty mi dělají velkou radost, a tam se vlastně z první ruky dozvím, zda mé jídlo v dané zemi chutná či ne.“

Jeho čistá mysl i chuť pak kouzlí takovou fusion, která svou odvahou a vyzněním překvapí i zkušeného gurmána. Otevřená kuchyně v SaSaZu skýtá i hostům hodně dynamickou podívanou. Kuchaři bleskurychle mění pozice, občas je zahaluje pára nejrůznějšího zabarvení, na přípravných plochách se vrší barvité suroviny, nakonec se objevují neortodoxně nastylizované pokrmy. V prostoru se pohybují kuchaři z nejrůznějších zemí – Češi, Slováci, Vietnamci.

Když se ocitnete v centru této nervové soustavy restaurace, musíte se toho reje chtě nechtě aktivně zúčastnit, protože na jednom místě se stát nedá a ochutnávkám jednotlivých ingrediencí se nevyhnete. A kouzelník Shahaf Shabtay začíná své magické představení slovy: „Tak tenhle ruch miluju!“

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

102
Dýňová tortila
Dýňová tortila
48
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
47
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
39
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
32
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…

Zajímavé články

Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14 geniálních způsobů!
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14…
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
AHA.cz Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact