• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye

Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye

F.O.O.D.
| 22. 6. 2011
Vizitka
Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye

Saturnálie prý bývaly ty nejveselejší svátky ve starém Římě, při kterých se hodně jedlo a pilo. Shahafa Shabtaye jeho jméno, které znamená hebrejsky Saturn, jako by předurčovalo k tomu, aby takový veselý rej pořádal.

Před 24 hodinami přiletěl z Bangkoku a za dva dny letí do Singapuru. Bez přehánění létající šéfkuchař. Pochází z nevelkého kibucu na severu Izraele. Tam poprvé stál u sporáku, kuchyně musela denně vydat jídla pro 500 lidí, každé menu složené ze tří chodů. Ale už v mládí ho přitahoval svět. Po skončení vojenské služby se vydal do Francie, kde troufale zaklepal na dveře prestižní kuchařské školy pana Ferrandiho.

Ten ročně přijímá jen osm studentů, Shahaf byl mezi vybranými. Ve dvaadvaceti tak získal certifikát C.A.P. a ten mu otevřel dveře předních restaurací. Dostal se například
do slavného newyorského Odeonu na Broadwayi, tři roky působil i v amsterodamském Vakzuidu. Má však i výrazný výtvarný talent, je zručným karikaturistou a vytváří kouzelné objekty metodou papier mâché.

Chvíli váhal, zda by se neměl dát právě na dráhu výtvarníka, ale nakonec zvítězila kuchyně. I tam svůj talent dokáže uplatnit – modeluje jídla a zdařilé návrhy pak převádí do reality. V současné době působí jako šéfkuchař pražské restaurace SaSaZu v pražské Holešovické tržnici, kam si za dva roky navykli chodit labužníci na pochoutky původem z Indonésie, Malajsie, Singapuru, Vietnamu, Kambodže, Thajska, Indie a dalších asijských zemí.

„Když jsem pracoval v newyorském Odeonu, hodně volného času jsem strávil v restauraci Nobu,“ vypráví, jak se k těmto kuchyním dostal: „Její chef, pan Nobu, je nejmenovaným králem fusion, při které propojuje japonskou, americkou a francouzskou kuchyni. Tam se mi podařilo hodně odkoukat. Byl jsem těmi postupy naprosto poblázněný. Také jsem měl možnost odskočit si do Bangkoku, kde jsem získal zase další poznatky.

Tamní kuchyně je odlišná od toho, co jsem dosud dělal. Nové ingredience a mně dosud neznámé způsoby přípravy jídel pro mne byly výzvou. I amsterodamský Vakzuid znamenal další impulzy – podávají se tam jídla, která mixují holandskou kuchyni s indonéskou a americkou. Měl jsem možnost procestovat ještě mnoho dalších zemí, hodně se mi pod kůži dostala také Indie – a výsledkem je má fusion, ke které jsem se propracoval.“

Komentuje i menu, které připravuje v pražské restauraci: „Pro mne je fusion především o harmonii. K tomu, aby jídla v konečném efektu byla chuťově vyvážená, jsou zapotřebí především perfektní ingredience, hodně invence a také zajištěné zázemí, které umožní využít různé techniky. V Praze aplikuji pět druhů základních příprav – ostrá jídla se sambalem, otak-otak – vařená a pečená jídla zabalená do banánových listů, flame – chody připravované na woku, pak jídla na tai tai grilu a konečně roti – jídla připravená v peci s vysokou teplotou.

Velké množství surovin dovážíme přímo ze Singapuru, kde máme tradiční špičkové dodavatele, ale našel jsem dobré suroviny i v Praze, především u vietnamských prodejců.“ V loňském roce přibyla k pražské SaSaZu i stejnojmenná restaurace na Rhodu, kde je však otevřena jen během turistické sezony. I tu má Shahaf Shabtay na starosti. Stojí před ním také další velká výzva. Jeho společnost chce vytvořit velké gastronomické centrum v Kambodži. To vše ale představuje mnoho cest, takže desítky hodin každý měsíc tráví v letadle při letech převážně do jihovýchodní Asie.

Zbývá mu tak málo času na návštěvy v Londýně, kde žije jeho manželka Ema s dcerkou Romi. Šéfkuchař SaSaZu má jednu zvláštní vlastnost. „Zásadně v žádné zemi nechodím do restaurací, chci, abych si zachoval čistou hlavu i jazyk,“ tvrdí. „Pořádám však kurzy vaření, ty mi dělají velkou radost, a tam se vlastně z první ruky dozvím, zda mé jídlo v dané zemi chutná či ne.“

Jeho čistá mysl i chuť pak kouzlí takovou fusion, která svou odvahou a vyzněním překvapí i zkušeného gurmána. Otevřená kuchyně v SaSaZu skýtá i hostům hodně dynamickou podívanou. Kuchaři bleskurychle mění pozice, občas je zahaluje pára nejrůznějšího zabarvení, na přípravných plochách se vrší barvité suroviny, nakonec se objevují neortodoxně nastylizované pokrmy. V prostoru se pohybují kuchaři z nejrůznějších zemí – Češi, Slováci, Vietnamci.

Když se ocitnete v centru této nervové soustavy restaurace, musíte se toho reje chtě nechtě aktivně zúčastnit, protože na jednom místě se stát nedá a ochutnávkám jednotlivých ingrediencí se nevyhnete. A kouzelník Shahaf Shabtay začíná své magické představení slovy: „Tak tenhle ruch miluju!“

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

166
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
80
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
75
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
66
Špekáčky na pivu
Špekáčky na pivu
56
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…

Zajímavé články

Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční cenu, než koupíte v obchodě
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem, grilujte nebo jezte pro dobrou věc
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem,…
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi nedovolí zveřejnit recept, který se nedá v domácím prostředí zvládnout
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi…
AHA.cz Velké sousto pro Meghan: Totální selhání Harryho

Velké sousto pro Meghan: Totální selhání Harryho

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Které letní novinky sluší velikosti XL a S?

Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Které letní novinky sluší velikosti XL a S?

Ženy.cz Na pláž i do města: Jediné trendy šaty, které potřebujete nosit během letošního léta

Na pláž i do města: Jediné trendy šaty, které potřebujete nosit během letošního léta

Blesk.cz Žilková a Stropnický odblokovali rozvod: Dohodu podepsali na plotě!

Žilková a Stropnický odblokovali rozvod: Dohodu podepsali na plotě!

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka

Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Asie stovky chutí Shahafa Shabtaye
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí