Naměkko, nahniličko nebo natvrdo? Naučte se vařit vejce!
Redakce
|
30. 3. 2017
Know-how
Zdánlivě jednoduché vaření vajec může být občas dost zrádné! Víte přesně, kolik minut se vaří vejce natvrdo a kdy se musí vyndat, aby bylo takzvaně nahniličko? Jedno je jasné - voda v kastrolu musí vřít a na konci je potřeba vejce zchladit studenou vodou, aby se přerušil proces varu.
Vejce naměkko
Vložte do vroucí vody a stopujte přesně 4 minuty. Vajíčka před vařením vyndejte, aby měla pokojovou teplotu. Pokud na to zapomenete, vařte je o minutu déle. Podávejte s chlebem a solí, žloutek by měl po rozříznutí vytékat.
Vejce nahniličko
Polotekutého žloutku dosáhnete po 7 minutách vaření. Vejce nahniličko jsou vůbec nejoblíbenější, bílek je krásně měkký a žloutek je uvařený tak akorát, aby se dal dobře nabrat lžičkou.
Vejce natvrdo
Ve vroucí vodě nechte 9 až 10 minut, rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá. Oproti ostatním můžete vejce natvrdo nechat vychladnout a dát to lednice. Nejčastěji je vaříme o Velikonocích, kdy se následně barví a poté zpracují do vajíčkové pomazánky.