• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

F.O.O.D.
| 30. 7. 2012
Know-how
Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

Mascarpone a ricotta jsou italské mléčné výrobky, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Dost se mi to plete…

Mascarpone je technicky vzato „čerstvý sýr“, který vznikne zahřátím směsi smetany a mléka a vysrážením pomocí kyseliny vinné či citronové. Po odkapání syrovátky získáte pevný krém konzistence pudinku, krémově bílé barvy a s obsahem tuku mezi 25 až 75 % podle tučnosti výchozí suroviny. Lidově a senzoricky řečeno je mascarpone jakýmsi pevným skupenstvím smetany. Jí se jako dezert nebo slouží k jejich přípravě (tiramisu), ale přidává se i do omáček nebo na zjemnění italského risotta. Mascarpone je místně příslušný do Lombardie, kde se začal produkovat už koncem 16. století mezi městy Lodi a Abbiategrasso.

Ricotta je naproti tomu připravována ze syrovátky, obsahuje jen mezi 5 až 13 % tuku a připomíná jemný tvaroh s lehce zrnitou strukturou. Na rozdíl od běžného tvarohu či žervé je ricotta sladká, nemá v chuti navinulost. Připravuje se z ovčího, kravského, kozího i buvoličího mléka, respektive ze syrovátky z nich, zbylé při výrobě sýrů. Nechá se 12 až 24 hodin stát, přičemž nastane lehká fermentace. Při následném zahřátí pak dojde k vysrážení mléčných bílkovin, zejména albuminu a globulinu. Po vykapání je ricotta připravena ke konzumaci. Obsahuje jen minimum kaseinu (ten zůstane v sýru) a je tak skvěle stravitelná i při alergiích.


(Foto: Shutterstock.com)

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Zelená omeleta s hráškem

Zelená omeleta s hráškem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

62
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
57
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
50
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda
43
Šopský salát
Šopský salát
37
Borůvkový koláč II. - jednoduchý a výborný
Borůvkový koláč II. -…

Zajímavé články

Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
AHA.cz Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí