• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

F.O.O.D.
| 30. 7. 2012
Know-how
Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

Mascarpone a ricotta jsou italské mléčné výrobky, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Dost se mi to plete…

Mascarpone je technicky vzato „čerstvý sýr“, který vznikne zahřátím směsi smetany a mléka a vysrážením pomocí kyseliny vinné či citronové. Po odkapání syrovátky získáte pevný krém konzistence pudinku, krémově bílé barvy a s obsahem tuku mezi 25 až 75 % podle tučnosti výchozí suroviny. Lidově a senzoricky řečeno je mascarpone jakýmsi pevným skupenstvím smetany. Jí se jako dezert nebo slouží k jejich přípravě (tiramisu), ale přidává se i do omáček nebo na zjemnění italského risotta. Mascarpone je místně příslušný do Lombardie, kde se začal produkovat už koncem 16. století mezi městy Lodi a Abbiategrasso.

Ricotta je naproti tomu připravována ze syrovátky, obsahuje jen mezi 5 až 13 % tuku a připomíná jemný tvaroh s lehce zrnitou strukturou. Na rozdíl od běžného tvarohu či žervé je ricotta sladká, nemá v chuti navinulost. Připravuje se z ovčího, kravského, kozího i buvoličího mléka, respektive ze syrovátky z nich, zbylé při výrobě sýrů. Nechá se 12 až 24 hodin stát, přičemž nastane lehká fermentace. Při následném zahřátí pak dojde k vysrážení mléčných bílkovin, zejména albuminu a globulinu. Po vykapání je ricotta připravena ke konzumaci. Obsahuje jen minimum kaseinu (ten zůstane v sýru) a je tak skvěle stravitelná i při alergiích.


(Foto: Shutterstock.com)

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

30
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
18
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
17
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
13
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
12
Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný
Barevný paprikový salát…

Zajímavé články

Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty
Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových…
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho zajistí
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho…
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz S čerty nejsou žerty: Vetchého odvezla sanitka, Nárožný rozbrečel sběratele

S čerty nejsou žerty: Vetchého odvezla sanitka, Nárožný rozbrečel sběratele

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

Záclony a závěsy, které přinesou stín do vaší pergoly či altánu: Galerie nápadů

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí