• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 7 triků, jak připravit skvělé dušené maso

7 triků, jak připravit skvělé dušené maso

F.O.O.D.
| 22. 3. 2017
Know-how
7 triků, jak připravit skvělé dušené maso

Jsou kusy masa, které k dušení přímo vybízejí – líčka, kližka, krk, skvělý je i ořech, spodní šál nebo roštěnec. Ať už budete maso na ragú dělat v kuse, nakrájené na plátky nebo na kousky, tady je pár zásad, které byste měli dodržet.

Jak na hovězí ragú?

• Maso před tepelným opracováním nechte ohřát na pokojovou teplotu. Zůstane tak šťavnatější a neochladí rozpálenou pánev.

• Důkladně odblaňujte. U kližky a podobných kusů masa odstraňte aspoň ty největší a nejtužší blány, které zkazí chuť i jinak perfektního masa.

• Maso, a to i kuřecí, opečte na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu.

• Ve výpeku **opečte všechnu zeleninu a koření **včetně rajčatového pyré – pustí tak mnohem více chuti a vůně.

• Nejlepší je pozvolné dušení v troubě – lépe se propojí suroviny a na rozdíl od plotny nemusíte téměř míchat. Teplotu nastavte na 160–170 °C a hovězí maso v hrnci pod poklicí duste asi 3,5–4 hodiny. Jednou za čas ho ale zkontrolujte a podle potřeby podlijte. V troubě je také rovnoměrněji rozprostřené teplo. Pokud použijete litinový hrnec, který teplo vede dokonale, bude výsledek stoprocentní a riziko připálení minimální.

• Pokud podléváte vínem, nešetřete na něm. Vždy vybírejte stejně dobré víno, jaké byste pili. Hovězí není levná surovina, příprava dá spoustu práce a byla by škoda jídlo zkazit levným vínem. Červené vybírejte spíš plnější a sladší, bílé je většinou lepší suché.

• Do ragú se kromě mrkve a řapíkatého celeru hodí i petržel, žampiony, sušená rajčata, černé olivy nebo papriky, chutím se meze nekladou. Jen myslete na to, že **ne všechna zelenina zvládne tak dlouhé dušení** jako celer nebo mrkev a přidávejte ji až v průběhu dušení. Olivám a třeba lilku stačí posledních 30 minut, brambory nebo batáty snesou klidně hodinu.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

Luštěninový salát s rukolovým pestem…

40 minut
Jarní salát s grapefruitem a avokádem

Jarní salát s grapefruitem a avokádem

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

34
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
26
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
21
Míša řezy
Míša řezy

Zajímavé články

Luxusní dort se dá udělat i ze starého chleba. Upečte si dánský brødtorte
Luxusní dort se dá udělat i ze starého chleba.…
Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!
Den vody: 10 receptů na její ochucení bez kalorií!
Oprah Winfrey prozradila tajemství svých oblíbených těstovin. Neuvěříte, jakou přísadu používá, aby byly krémové
Oprah Winfrey prozradila tajemství svých…
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené vaření i u vás doma
Bylinková sezona zahájena! Odstartujte zelené…
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si kynutou, třenou, mramorovou nebo mini verzi z litého těsta
Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si…
AHA.cz Havlová před oslavou narozenin: Nečekané setkání s osudovým mužem

Havlová před oslavou narozenin: Nečekané setkání s osudovým mužem

Mimibazar Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Dáma.cz Jak zlepšit sólo erotické hrátky: Pozvěte diváka a zkuste víc hraček současně

Jak zlepšit sólo erotické hrátky: Pozvěte diváka a zkuste víc hraček současně

Blesk pro ženy Jitka Schneiderová slaví 50. narozeniny! Velké překvapení přímo na place

Jitka Schneiderová slaví 50. narozeniny! Velké překvapení přímo na place

Ženy.cz Plast není špatný, jen ho neumíme používat, říká zakladatelka ekologické agentury

Plast není špatný, jen ho neumíme používat, říká zakladatelka ekologické agentury

Blesk.cz Co má společného Schneiderová s Čvančarovou? Narozeniny ve stejný den!

Co má společného Schneiderová s Čvančarovou? Narozeniny ve stejný den!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Co vám naznačují ptáci, které potkáváte? Kos varuje před lstí, straky před ďáblem

Co vám naznačují ptáci, které potkáváte? Kos varuje před lstí, straky před ďáblem

Abecedazahrady Akumulátorová sekačka: 7 důvodů, proč si ji pořídit a jak vybrat tu nejlepší pro vaši zahradu

Akumulátorová sekačka: 7 důvodů, proč si ji pořídit a jak vybrat tu nejlepší pro vaši zahradu

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 7 triků, jak připravit skvělé dušené maso
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí