• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Uzrálé nebo také stařené hovězí?

Uzrálé nebo také stařené hovězí?

F.O.O.D.
| 23. 11. 2011
Ingredience
Uzrálé nebo také stařené hovězí?

Pořád teď čtu a slyším o uzrálém nebo stařeném hovězím – je to snad známka jeho kvality?

Kupodivu ano a kupodivu proto, že kvalitu masa jsme si obecně zvykli spojovat s jeho čerstvostí a s konzumací co nejrychleji po porážce. Ovšem to, co bez výjimky platí třeba o drůbežím mase, se u hovězího mění ve složitější proces. Především pokud ho chceme upravovat jako takzvané minutky, jako jsou steaky či anglický rostbíf, kde se příprava skutečně počítá jen na minuty, bez dobře uzrálého masa se neobejdeme. Jinak se dočkáme jen tuhé podešve bez chuti a šťávy.

Z hovězího je u nás na minutkové přípravy více známá pouze svíčková, ale znalci její chuť a konzistenci zdaleka tak neoceňují, jako například maso z roštěnce nebo kýty, kde je přítomno i jemné mramorování tukem. Aby maso získalo skutečně křehkou konzistenci, zůstalo šťavnaté, rozvinula se jeho typická „hovězí“ chuť, a přitom se nezkazilo, musí v něm proběhnout určité biochemické procesy, které nazýváme zráním či stařením, a to v rozmezí tří až šesti týdnů a v přísně kontrolované atmosféře, tedy teplotě a vlhkosti vzduchu.

Ani neprůstřelný recept nezaručí dobrý výsledek, pokud nepoužijete správně uzrálé hovězí. Odborně je proces takzvaného zrání či staření masa definován jako „soubor biochemických procesů, probíhajících ve svalové tkáni jatečných zvířat po porážce. Během zrání dochází v mase k řadě změn, které mají za následek změnu senzorických vlastností masa. Po rigoru dochází k mírnému vzestupu pH, dále k postupné proteolýze myofibril, což se projeví zkřehkčením masa. Rovněž dochází ke změnám v myoglobinu.“

Aby hovězí maso dosáhlo potřebných vlastností, kdy je vhodné pro přípravu jako rostbíf či steak, potřebuje minimálně 3 týdny zrát za kontrolovaných podmínek vlhkosti vzduchu a při teplotě mezi 2 až 4 °C. To je zajištěno v takzvaných zrárnách a chladírnách, které u nás ovšem citelně chybí, nehledě na to, že tento proces je ekonomicky náročný, a proto maso běžně dodávané na trh není na minutkové přípravy vhodné.

V restauracích a steakhousech pak buď tyto zrárny mají, nebo nakupují maso od dobrých firem, které je nechávají dozrát během přepravy ve vakuu po dobu 21 dnů. Náhražkám zvaným křehčené maso se raději vyhněte – proces přirozeného zrání je nahrazen vstřikováním chemických látek přímo do svaloviny, která je pak navíc naleptaná a rozbředlá.

Diskuze ke článku

  • Petr | 24. 1. 2015 18:46

    Ale jake jsou ty idealni podminky? Lze zrani hoveziho masa docilit i doma v chladnicce? Nekde jsem cetl, ze uz pri 4 st C zacina v mase hnilobny proces.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Tortilla s paprikou a pórkem

Tortilla s paprikou a pórkem

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

207
Fežoáda
Fežoáda
65
Skořicový elixír
Skořicový elixír
41
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
41
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
39
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří

Zajímavé články

Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani…
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
AHA.cz Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Ženy.cz Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Blesk.cz Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Uzrálé nebo také stařené hovězí?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact