Název kdysi populárního televizního seriálu jsme si vypůjčili, abychom vás ujistili, že to, co uloví jiní, vy spolu s námi snadno a rychle přetvoříte v nádhernou ódu na podzimní hojnost. Hon na chutě začíná!
V poměru k vepřovému se zvěřina na náš stůl příliš často nedostává, v průměru ji zkonzumujeme desetkrát méně. Nabídka srnčího, jeleního, dančího, zaječího, stejně tak jako masa z divočáka, se ale neustále zvyšuje (i díky na farmách chované zvěři, jako jsou mufloni), a to je dobře. Zvěř žije v přirozeném prostředí a živí se přirozenou stravou, což se na kvalitě masa a jeho zdravých parametrech výrazně projeví. Týká se to dokonce i tuku ve zvěřině - obsah omega-3 mastných kyselin je skoro tak vysoký jako v mase lososa!
Jakákoli zvěřina si dobře rozumí s takzvaným divokým kořením (figuruje v něm například bobkový list a nové koření) a výraznými bylinkami, jako jsou rozmarýn a tymián. Její chuť odpíchne razantní, čerstvě mletý černý pepř a vyváží nasládlé chutě sušeného ovoce a zavařenin, proto je časté spojení se šípkovou omáčkou, sušenými švestkami či meruňkami.
Zvěřina se také velice dobře tráví. Při její přípravě je velmi důležité dodržování hygienických podmínek. Nakupujte tedy jen u ověřených dodavatelů a maso zpracujte co nejdříve. Zvěřinu je vždy potřeba dobře tepelně upravit (ve středu masa musí teplota i u kratších příprav dosahovat 80 °C), toto maso se nepodává krvavé.