• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Zima s vůní kaštanů

Zima s vůní kaštanů

F.O.O.D.
| 4. 1. 2016
Gourmet
Zima s vůní kaštanů

Pečené kaštany bývaly klasikou českého zimního jídelníčku. Objevte jejich polozapomenuté kouzlo a zkuste si z nich udělat jednoduchou nádivku nebo krémový dezert. Vaším bytem se rozprostře neopakovatelná vůně jako z časů našich prababiček.

Bílá čokoládová pěna s kaštany

4 porce - příprava: 25 minut + chlazení

* 100 g kandovaných kaštanů + na ozdobu
* 150 g bílé čokolády
* 3 plátky želatiny
* 1 vejce + 2 žloutky
* 60 g krupicového cukru
* 100 g smetany ke šlehání
* 6 cl pomerančového likéru
* 50 g mandlí

Kaštany nakrájejte na kousky. Čokoládu rozpusťte a nechte zchladnout. Želatinu namočte do studené vody, aby nabobtnala. Vejce, žloutky a cukr vyšlehejte do vysoké bílé pěny. Šlehačku ušlehejte dotuha. Likér zahřejte v kastrolku a rozpusťte v něm nabobtnalou želatinu. Vmíchejte spolu s čokoládou do vaječné směsi a nakonec vmíchejte i šlehačku. Vrstvěte do skleniček s kandovanými kaštany a jemně nasekanými mandlemi. Nechte asi 3 hodiny tuhnout v lednici a můžete podávat. Náš

TIP: Kaštany si můžete kandovat doma. Oloupané je namočte na 24 hodin do nálevu vody s cukrem v poměru 1:1. Druhý den 15 minut vařte. Nechte opět 24 hodin ležet a znovu vařte. Opakujte klidně až šestkrát.


Kuře s kaštanovou nádivkou

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 1 menší kuře (asi 1,5 kg)
* sůl
* 100 g másla
* 6 šalotek

NÁDIVKA:
* 200 g toastového chleba
* 150 ml plnotučného mléka
* 60 g měkkého másla
* 2 vejce
* 250 g loupaných kaštanů
* plocholistá petržel
* muškátový květ i oříšek
* sůl a pepř

Kuře očistěte, vnitřek důkladně vytřete. Ze všech stran osolte a nechte odležet. Z toastového chleba odřízněte kůrky, nakrájejte na kostičky a přelijte mlékem. Máslo vyšlehejte se žloutky do pěny. Smíchejte s 200 g rozmixovaných kaštanů (nebo kvůli struktuře jemně nakrájených), nasekanou petrželí a kořením, solí a pepřem. Vmíchejte provlhlý chléb a nakonec i sníh z bílků. Troubu zapněte na 180 °C. Kuře otřete dosucha, naplňte nádivkou a uzavřete párátky. Dejte do pekáčku, obložte zbylými kaštany a oloupanými šalotkami a přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Dejte péct. Během pečení pravidelně přelévejte. Pečte podle potřeby 1,5 až 2 hodiny dozlatova.


Mražený parfait s kaštany

forma o Ø 18 cm - příprava: 45 minut + mražení

* 100 g oloupaných kaštanů
* 350 g krupicového cukru
* 1 vejce + 4 žloutky
* 60 g mletých loupaných mandlí
* 180 g bílé čokolády
* 1/2 lžičky mletého kardamomu
* 400 ml smetany ke šlehání
* cukrové perličky na ozdobu

Oloupané kaštany nakrájejte. Vložte společně se 150 g cukru a 100 ml vody do hrnce a vařte 10 minut. Sceďte a nechte důkladně okapat. Zbylý cukr vyšlehejte s vejcem a žloutky do vysoké světlé pěny, trvá to asi 10 minut. Zhruba 1/4 kaštanové směsi rozetřete na dno dortové formy vyložené pečicím papírem, zbytek kaštanů promíchejte s mletými mandlemi. Čokoládu rozpusťte a nechte zchladnout, musí ale zůstat tekutá. Vmíchejte do ní kardamom. Šlehačku vyšlehejte dotuha. Rozpuštěnou čokoládu opatrně zapracujte do vaječné pěny, pak vmíchejte i šlehačku. Vrstvěte do formy střídavě s kaštanovou směsí. Překryjte alobalem, uložte do mrazáku a aspoň 4 hodiny nechte zmrazit. Podávejte ozdobené trochou cukru a cukrovými ozdobami.


Mražené

Zamrazením oloupaných kaštanů neovlivníte jejich chuť ani kvalitu. V mrazáku vydrží až 4 měsíce. Neloupané skladujte v chladu zasypané jemným pískem (kvůli udržení vlhkosti), vydrží až půl roku.


Pečeně se sladkými kaštany

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 1 kg vepřové pečeně bez kosti
* sůl a pepř
* 2 lžíce sádla
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 lžíce másla
* 200 g loupaných kaštanů
* 2 lžíce medu

Maso očistěte a odblaňte. Pak ho ze všech stran osolte a opepřete. Troubu zapněte na 120 °C. Sádlo rozpalte v pekáči a maso na něm ze všech stran zprudka zatáhněte. Podlijte bílým vínem a za občasného přelévání pečte asi 1,5 hodiny doměkka. Mezitím v pánvi rozehřejte máslo a zlehka na něm orestujte nakrájené kaštany. Přidejte med a nechte zkaramelizovat. Vložte k masu a pečte dalších asi 30 minut.


Jak oloupat kaštany?

Kaštany na vypouklé straně nařízněte do křížku asi 4 mm hluboko a vhoďte do vroucí vody. Vařte 10 až 12 minut doměkka. Sceďte, v utěrce pomačkejte (nebo použijte váleček na těsto), aby se porušila jejich skořápka, a ještě teplé oloupejte – pokud vychladnou, slupka zase ztvrdne. Místo vaření je můžete péct 15 až 20 minut při 200 °C.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Tzatziki

Tzatziki

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

24
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
24
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
13
Bezinková šťáva II.
Bezinková šťáva II.
13
Pizza roládky
Pizza roládky
12
Bigos
Bigos

Zajímavé články

Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Zima s vůní kaštanů
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí