• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Treska - poklad ze severních moří

Treska - poklad ze severních moří

F.O.O.D.
| 2. 3. 2016
Gourmet
Treska - poklad ze severních moří

Oprostěte se od předsudku, že treska je jakási „podřadná“ ryba. Hravě ji připravíte na večeři ve všední dny a přitom se docela dobře hodí také na nedělní oběd pro celou rodinu.

Saltimbocca z tresky

4 porce - příprava: 65 minut

* 4 filety z tresky
* sůl a pepř
* 4 lístky šalvěje
* 4 plátky prosciutta
* 3 lžíce rozpuštěného másla
* hobliny parmazánu na posypání

RISOTTO:
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 300 g kulatozrnné rýže
* 200 ml suchého bílého vína
* 250 g rajčatové passaty
* 600–700 ml zeleninového vývaru
* 75 g másla
* 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
* sůl a pepř
* 4 cherry rajčátka

Šalotku a česnek nasekejte najemno a zpěňte na oleji. Zasypte rýží a nechte ji lehce zesklovatět, nesmí ale začít hnědnout. Podlijte vínem, zamíchejte a nechte redukovat. Vmíchejte passatu a nechte krátce odvařit. Pak postupně přidávejte horký zeleninový vývar. Teprve když se vsákne, přidejte další naběračku. Když je rýže měkká, je risotto hotové. Teď už jen vařečkou zašlehejte studené máslo, parmazán a překrojená rajčátka. Dochuťte. Troubu zapněte na 200 °C. Rybu osušte, osolte a opepřete. Na každý kousek položte lístek šalvěje a zabalte do prosciutta. Na plechu přelijte máslem a pečte 15 minut. Podávejte na risottu s rajčátky a parmazánem.


Tortilla s treskou a bramborami

4 porce - příprava: 45 minut

* 400 g předvařených brambor typu B
* 400 g filé z tresky
* 200 g hnědých žampionů
* 4 sušená rajčata v oleji
* řepkový olej
* sůl a pepř
* 10 vajec
* plocholistá petržel na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu ve slupce. Troubu zapněte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Tresku osušte a nakrájejte na kousky. Žampiony očistěte a rovněž je pokrájejte. Sušená rajčata nechte okapat a nakrájejte je na tenké proužky. V hluboké pánvi vhodné i do trouby rozehřejte trochu oleje a brambory a houby na něm orestujte, dokud nezačnou zlátnout. Osolte, opepřete a promíchejte s rybou a rajčaty. Stáhněte z plotny. Vejce prošlehejte, lehce osolte a zalijte jimi směs v pánvi. Vložte do trouby a pečte asi 10 až 15 minut, dokud vejce nezatuhnou. Podávejte posypané petrželí.


Treska v bylinkové krustě

4 porce - příprava: 80 minut

* 800 g brambor typu B, C
* sůl a pepř
* 4 filety z tresky
* kousek másla
* 4 plátky toastového chleba
* 1 hrst plocholisté petržele
* 1 hrst estragonu + na ozdobu
* 6 lžic olivového oleje
* 100 ml smetany ke šlehání
* muškátový oříšek

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě zcela doměkka. Slijte a nechte trochu vychladnout. Mezitím troubu zapněte na 200 °C. Rybu osušte, osolte a opepřete a narovnejte v pekáčku vymazaném máslem. Z chleba odkrojte kůrku. Střídku nakrájejte na kostičky a spolu s bylinkami rozmixujte najemno. Přidejte špetku soli a pepř. Připravenou střídku narovnejte na filety tresky a pečte podle tloušťky masa 15 až 20 minut. Brambory oloupejte a rozmačkejte úplně na kaši. Olej se smetanou smíchejte a prohřejte, pak vmíchejte k bramborám. Metlou prošlehejte a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Podávejte s pečenou rybou a ozdobené trochou estragonu.


Karbanátky s avokádovým salátem

4 porce - příprava: 80 minut

* 6 starších housek
* 250 ml plnotučného mléka
* 4 šalotky
* 300 g filé z tresky
* 2 vejce
* 3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce nasekané petrželky
* sůl a pepř
* strouhanka podle potřeby
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžička hořčice
* 3 lžíce limetkové šťávy
* olivový olej
* máslo na smažení
* 3 avokáda
* čerstvý koriandr

Housky nakrájejte na kostky. Zalijte vlažným mlékem a nechte 20 minut odstát. Šalotku nasekejte najemno. Tresku osušte a pokrájejte na malé kousky. Namočené pečivo smíchejte s asi 3/4 šalotky, treskou, vejci, moukou a petrželkou. Ochuťte solí a pepřem. Vypracujte těsto, které podle potřeby ještě trochu zahustěte strouhankou. Z těsta tvořte malé karbanátky. Nechte odležet. Papričku nakrájejte na kolečka a smíchejte se zbylou šalotkou, hořčicí, limetkovou šťávou a asi třemi lžícemi olivového oleje. Prošlehejte, aby vznikla emulze. V pánvi rozehřejte máslo a karbanátky na něm ze všech stran osmažte dozlatova. Mezitím avokáda rozpulte, vyjměte pecku a dužninu se pokuste ze slupky vyjmout v kuse. Nakrájejte na nudličky a na talíři zakápněte zálivkou a posypte koriandrem. Podávejte s karbanátky.

Avokádo

Patří mezi superpotraviny, protože obsahuje látky velmi prospěšné lidskému organismu. Je obrovským zdrojem mononenasycených kyselin a nasycených mastných kyselin, zároveň obsahuje vitaminy C, E, K1 a skupiny B, stejně jako minerály, zejména hořčík a mangan.

NÁŠ TIP: Karbanátky můžete také upéct v troubě. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte máslem a pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.


Treska v bramborovém těstíčku

4 porce - příprava: 85 minut

* 400 g brambor typu B
* 1 svazek ředkviček
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 4 lžíce bílého vinného octa
* olivový olej
* sůl a pepř
* krupicový cukr
* olej na smažení
* 4 filety z tresky
* hladká mouka na obalení

TĚSTÍČKO:
* 120 g brambor typu B, C
* 15 g droždí
* 80 ml plnotučného mléka
* 80 g hladké mouky
* 3 žloutky
* muškátový oříšek

Brambory ve slupce uvařte den předem. Takto připravené je oloupejte a nakrájejte na plátky. Ředkvičky očistěte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (klidně přes plátkovač na struhadle!). Ocet smíchejte s olejem, solí, pepřem a troškou cukru, který ve směsi rozpusťte. Zalijte brambory s ředkvičkami a nechte odležet v chladu. Brambory na těstíčko oškrábejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte, nechte vychladnout a rozmačkejte v lisu na zeleninu. Droždí rozmíchejte v mléce, přidejte hladkou mouku, prolisované brambory a žloutky. Dochuťte solí a muškátovým oříškem. Nechte 30 minut kynout. Olej rozpalte na středním plameni (ve fritéze nastavte 170 °C). Tresku osušte, osolte a opepřete. Zlehka ji zaprašte hladkou moukou a obalte v těstíčku. Smažte v oleji dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte s bramborovým salátem.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

92
Dýňová tortila
Dýňová tortila
53
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
41
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
34
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…

Zajímavé články

Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14 geniálních způsobů!
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14…
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
AHA.cz Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Treska - poklad ze severních moří
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact