• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Slavnostní vánoční menu

Slavnostní vánoční menu

F.O.O.D.
| 16. 12. 2015
Gourmet
Slavnostní vánoční menu

Ke svátkům patří léty prověřená klasika. Až zasednete ke štědrovečerní tabuli, dopřejte si ji tak, jak to uměly jen naše babičky.

Rybí polévka se smetanou

6 porcí - příprava: 60 minut

* kapří hlava, ocas a ořezy masa
* 2 cibule
* 2 mrkve
* 3 petržele
* 1/2 celeru
* 5 kuliček nového koření
* 4 kuličky černého pepře
* 3 bobkové listy
* sůl
* 100 g másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 250 ml smetany 30%
* jikry a mlíčí z kapra
* 2 rohlíky
* 2 stonky petržele

Do hrnce dejte hlavu a ostatní kusy kapra. Přidejte jednu cibuli ve slupce, jednu oloupanou mrkev, dvě oloupané petržele a celer. Vsypte koření, lžičku soli a zalijte vodou. Přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte asi 30 minut. Vývar sceďte a maso oberte. Druhou cibuli oloupejte a nakrájejte. V hrnci rozpusťte polovinu másla a nechte na něm zesklovatět cibuli. Pak zaprašte moukou a připravte jíšku, zalijte vývarem a rozmíchejte. Přidejte smetanu a vařte 20 minut. Pak do polévky vložte jikry a mlíčí a vařte 15 minut. Mezitím nastrouhejte zbylou zeleninu a orestujte ji na másle. Přidejte do polévky s obraným masem. Podávejte s krutony z rohlíků a petrželí.


Smažený kapr v trojobalu

6 porcí - příprava: 40 minut

* 1 menší kapr (do 2 kg)
* sůl a pepř
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 200 g strouhanky
* olej na smažení
* 2 citrony

Kapra očistěte. Odkrojte hlavu, asi poslední třetinu těla s ocasem a ploutve. Ořezy použijte na polévku. Z očištěné části ryby odkrojte filety tak, že nejprve povedete nožem řez po jedné straně páteře a pak filet odkrojíte nad velkými kostmi. Stejně odřízněte i filet z druhé strany. Maso osušte a nakrájejte na porce, osolte a opepřete. Vejce se špetkou soli rozmíchejte vidličkou. Do jedné mísy prosejte mouku a do druhé si připravte strouhanku. Naporcované filety postupně obalujte v mouce, vejci a strouhance. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vkládejte obalené porce filetů a za mírného bublání oleje opékejte dozlatova. Nechte okapat na ubrousku. Podávejte s citronem.

NÁŠ TIP: Klasickou strouhanku zkuste nahradit asijskou panko strouhankou, která tolik nenasákne olej. Kapr tak bude křehčí a křupavější.


Bramborový salát se šunkou

6 porcí - příprava: 40 minut + chlazení

* 1,5–2 kg brambor typu A (nejlépe salátové rohlíčky)
* 200 g majonézy
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 2 střední mrkve
* 150 g libové vepřové šunky
* 100 g sterilovaného hrášku

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Pak je nechte zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky a ve velké míse smíchejte s majonézou a hořčicí. Podle chuti osolte a opepřete. Mrkve očistěte a nastrouhejte najemno. Šunku nakrájejte na nudličky. Spolu s hráškem vmíchejte do brambor. Pro lepší rozložení chutí nechte salát rozležet alespoň hodinu v chladu.

Bramborový salát s blanšírovanou cibulí

6 porcí - příprava: 40 minut + odležení

* 2 kg brambor typu A
* 1 velká cibule
* 100 ml zeleninového vývaru
* 4 kyselé okurky
* 4 stonky petržele
* 2 lžíce řepkového nebo jemného olivového oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* sůl a pepř

Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte. Vložte ji do vývaru a chvíli povařte. Pak ji i s vývarem přidejte k bramborám. Nechte rozležet. Okurky nakrájejte, petržel nasekejte. Přidejte k bramborám, pokapejte olejem a dochuťte.


Vánočka

1 kus - příprava: 1,5 hodiny

* 150 ml plnotučného mléka
* 1 vanilkový cukr
* 40 g droždí
* 500 g hladké mouky
* 100 g moučkového cukru + na posypání
* 4 žloutky + jedno celé vejce na potření
* 150 g másla
* 50 g sekaných mandlí + 50 g celých
* 50 g rozinek naložených v rumu

Všechny ingredience musejí mít pokojovou teplotu. Mléko ohřejte. Odlijte z něj do misky asi třetinu a rozmíchejte v ní vanilkový cukr. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte asi 2 lžíce mouky. Promíchejte a nechte na teple vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte zbylé mléko, žloutky i kvásek a promíchejte. Vlijte rozpuštěné máslo a prohněťte. Nakonec zapracujte sekané mandle a rozinky. Z těsta udělejte bochánek, poprašte moukou a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.

Pak těsto rozdělte na 9 kousků. Vyválejte je na stejně dlouhé prameny. Čtyři spleťte do širokého copu a položte na plech vyložený pečicím papírem. Pak ze třech pramenů spleťte cop a položte ho na široký cop. Dva stočené prameny položte na cop ze tří pramenů a konce založte pod vánočku. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte celými mandlemi a nechte v teple kynout asi 20 minut. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Pak ztlumte teplotu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Tzatziki

Tzatziki

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

24
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
24
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
13
Pizza roládky
Pizza roládky
12
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
11
Bigos
Bigos

Zajímavé články

Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Slavnostní vánoční menu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí