• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Novoroční menu pro přátele

Novoroční menu pro přátele

F.O.O.D.
| 21. 12. 2015
Gourmet
Novoroční menu pro přátele

Jak na Nový rok, tak po celý rok. O tomto tvrzení nelze diskutovat. A tak pozvěte ty, které máte rádi, a naservírujte jim slavnostně laděnou hostinu.

Předkrm: Mrkvičky a petržele v uzené slanině

4 porce - příprava: 30 minut

* 8 malých mrkví
* 4 malé kořenové petržele
* 6 plátků slaniny uzené studeným kouřem (nebo pancetty)
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce javorového sirupu
* sůl
* sečuánský pepř

Zeleninu oškrábejte a očistěte. Obalte ji plátky slaniny a naskládejte na pečicí plech. Pokapejte olejem a javorovým sirupem. Osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut, až bude slanina křupavá. Ihned podávejte.


Polévka: Velouté z kořenové zeleniny s pečeným česnekem

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 větší mrkve
* 2 střední petržele
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 50 g másla + na smažení česneku
* 2 lžíce hladké mouky
* 700 ml zeleninového vývaru
* 4 stroužky česneku
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř

Mrkev, petržel a celer oškrábejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte ji zesklovatět na másle a zaprašte moukou. Lehce opražte na světlou jíšku. Zalijte zeleninovým vývarem. Na mírném ohni přiveďte k varu a stále míchejte metličkou, dokud se nezačne vařit. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a vařte doměkka. Rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty opečte na másle dozlatova a osušte na papírové utěrce. Pažitku nakrájejte nadrobno. Polévku rozdělte do misek. Přidejte plátky česneku a pažitku. Pokapejte máslem, ve kterém se pekl česnek.


Hlavní jídlo: Glazované uzené s teplým čočkovým salátem

4 porce - příprava: 60 minut

* 800 g uzeného masa
* 3 lžíce tmavého balzamikového octa
* 2 lžíce balzamikové redukce
* 1 lžíce třtinového cukru

SALÁT:
* 200 g zelené čočky
* 300 ml zeleninového vývaru
* 1 zelené jablko
* citronová šťáva
* 20 g másla
* 1 lžíce jablečného octa
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* hrst listů petržele
* hrst listů polníčku
* hrst výhonků řeřichy (shiso)

Uzené maso v celku vložte do vroucí vody a vařte doměkka. Do kastrůlku vlijte tři naběračky vývaru z uzeného masa. Přidejte do něj balzamikový ocet, redukci a cukr a vařte na mírném ohni do zhoustnutí, omáčka musí mít medovou konzistenci. Pak do ní vložte uvařené maso a nechte ho v teple glazovat 10 minut. Čočku zalijte horkým vývarem a uvařte doměkka. Pokud v čočce zůstane vývar, sceďte ho. Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Pokapejte je citronovou šťávou. V pánvi zahřejte máslo a krátce na něm opečte kostičky jablek, jen aby se prohřály. Pak je vmíchejte do čočky. Ochuťte octem, olejem, solí a pepřem. Na talíř servírujte směs petržele, polníčku a řeřichy. Přidejte čočkový salát a plátky glazovaného uzeného masa.


Dezert: Sypaný koláč s hruškami a jablky

forma: 36×13 cm - příprava: 60 minut

* 1 hrnek polohrubé mouky
* 1 hrnek krupicového cukru
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
* 1 vejce
* 1 jablko
* 1 hruška
* 100 g másla

Smíchejte v míse mouku, cukr a prášek do pečiva. Tvaroh rozmíchejte s vejcem. Jablko a hrušku zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Formu vymažte trochou másla. Nasypte do ní vrstvu moučné směsi. Na ni rozprostřete tvaroh. Na tvaroh opět nasypte vrstvu moučné směsi (asi dvě hrsti si nechte stranou na drobenku). Na vrstvu moučné směsi naskládejte plátky másla. Kousek másla přidejte ke zbylé moučné směsi a prsty zpracujte drobenku. Na vrstvu másla naskládejte jablka a hrušky. Na ně rozdrobte drobenku ze zbylé moučné směsi a másla. Pečte při 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Steakový salát à la Caesar

Steakový salát à la Caesar

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Marinovaná pikantní žebra

Marinovaná pikantní žebra

Poslední sledované recepty

26
Jidáše
Jidáše
24
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
21
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
14
Ovocné želé s mascarpone
Ovocné želé s mascarpone
11
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…

Zajímavé články

Letní prázdniny jsou za dveřmi: Co zabalit s sebou do auta, když nechcete jen řízek v chlebu
Letní prázdniny jsou za dveřmi: Co zabalit s…
Výborný bezový sirup podle Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná
Výborný bezový sirup podle Ivy Hüttnerové alias…
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané dobroty, se kterými u dětí uspějete
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané…
Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi! Inspiraci najdete v galerii
Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi!…
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z brambor, které neodoláte
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z…
AHA.cz Historie se opakuje: Nesvačilová randí se zadaným kolegou?

Historie se opakuje: Nesvačilová randí se zadaným kolegou?

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Anální sex jako potěcha pro muže: Co čekat, když vás žádá o anální stimulaci?

Anální sex jako potěcha pro muže: Co čekat, když vás žádá o anální stimulaci?

Blesk pro ženy Heidi Klum slaví půlstoletí! Tohle je 5 důvodů, proč není 17letý věkový rozdíl proti manželovi vůbec znát

Heidi Klum slaví půlstoletí! Tohle je 5 důvodů, proč není 17letý věkový rozdíl proti manželovi vůbec znát

Ženy.cz Spadnu do kolejiště a on vyskočí z okna. Bizarní strachy, které mi komplikují život

Spadnu do kolejiště a on vyskočí z okna. Bizarní strachy, které mi komplikují život

Blesk.cz Rána pro Marcela Nemce: Rakovina znovu udeřila! Čeká ho další operace

Rána pro Marcela Nemce: Rakovina znovu udeřila! Čeká ho další operace

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Libuška Rohlíčková desetiletý věkový rozdíl mezi dětmi neřeší: Syn na adresu dcery říká, že s panenkami si hrát nebude

Libuška Rohlíčková desetiletý věkový rozdíl mezi dětmi neřeší: Syn na adresu dcery říká, že s panenkami si hrát nebude

Blesk Horoskopy Komu nikdy nevidíte do hlavy? Tahle čtyři znamení jen těžko přečtete

Komu nikdy nevidíte do hlavy? Tahle čtyři znamení jen těžko přečtete

Abecedazahrady Suchý potok vnese do zahrady iluzi proudící vody: Galerie nápadů, jak ho zbudovat

Suchý potok vnese do zahrady iluzi proudící vody: Galerie nápadů, jak ho zbudovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Novoroční menu pro přátele
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí