• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Vánoční svátky ve světě

Vánoční svátky ve světě

F.O.O.D.
| 16. 12. 2015
Cestování za jídlem
Vánoční svátky ve světě

Všude, kde se slaví Vánoce, mají také svá oblíbená sváteční jídla. Zkuste se nechat inspirovat a kromě klasického kapra nabídněte rodině také italské vánoční semifreddo, švýcarské rösti nebo třeba francouzské čokoládové dortíčky.

Francie: Čokoládový dortík

na 1 plech - příprava: 3 hodiny + chladnutí

TĚSTO:
* 3 vejce
* 1 lžička citronové šťávy
* 80 g moučkového cukru
* 70 g polohrubé mouky
* 2 lžičky holandského kakaa

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA:
* 100 g hořké čokolády (min. 70%)
* 100 g mléčné čokolády
* 2 cl koňaku
* 2 cl silného espresa
* 5 vajec
* 3 lžíce vanilkového cukru
* 125 g studené smetany ke šlehání
* 50 g krupicového cukru

POLEVA:
* 200 g krupicového cukru
* 150 g hořké čokolády

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Bílky a citronovou šťávu šlehejte a postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý pevný sníh. Žloutky prošlehejte, vmíchejte mouku s kakaem a nakonec sníh z bílků. Směs rozetřete na plech a pečte asi 12 minut. Vyjměte, vyklopte na vál, sejměte pečicí papír a nechte vychladnout. Připravte pěnu. Čokoládu s koňakem a kávou vložte do horké vodní lázně a míchejte dohladka. Odstavte z plotny.

Žloutky s vanilkovým cukrem šlehejte v horké vodní lázni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutkový krém smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, lehce zapracujte šlehačku a nakonec opatrně i sníh. Vychladlý korpus překrojte na čtvrtiny. Spojte je krémem, zabalte do fólie a dejte na 6 hodin do ledničky.

Na polevu povařte cukr ve 125 ml vody asi 5 minut, nechte lehce zchladnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte sirup. Zchlaďte a rozetřete na dortík. Nechte asi 2 hodiny ztuhnout a pak horkým nožem nakrájejte na menší dortíky. Dozdobte.


Polsko: Zelí s fazolemi a bůčkem

4 porce - příprava: 90 minut

* 600 g libovějšího bůčku
* sůl a pepř
* 800 g kyselého zelí
* 2 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce másla
* 1 plechovka bílých fazolí

Bůček dejte do jednoho litru osolené vody, přiveďte k varu a vařte asi 45 minut. Vyjměte a nakrájejte na kousky. Zelí překrájejte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte v hrnci, orestujte na něm cibuli, pak přidejte zelí, česnek a nakrájené maso, zalijte asi 400 ml vývaru a vařte zhruba 20 minut. Potom vmíchejte slité fazole a ještě asi 5 minut vařte. Dochuťte solí a pepřem.


Švýcarsko: Kachní komínky s rösti

4 porce - příprava: 60 minut

* 400 g kachního konfitu
* 500 g brambor typu B
* 1 vejce
* 1–2 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce nasekané pažitky
* sůl a bílý pepř
* muškátový oříšek
* rostlinný olej
* 8–10 malých lístků kapusty
* 2 pomeranče
* 1 lžíce medu
* 2 lžíce koňaku

Kachní maso nakrájejte a nechte v teple. Brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s vejcem, moukou a pažitkou. Dochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Na pánvi s rozpáleným olejem dělejte malé placičky a osmažte je dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách a vložte do mírně vyhřáté trouby, dokud neusmažíte všechny rösti. Listy kapusty omyjte, nasekejte na kousky a povařte asi pět minut v osolené vodě. Pomeranče oloupejte a rozdělte na dílky. Šťávu z druhého pomeranče povařte s medem a koňakem a vložte dílky pomeranče. Kapustu slijte a vytvořte „komínky“ střídáním všech ingrediencí. Na talíři přelijte pomerančovou omáčkou.


Itálie: Vánoční semifreddo

na 1 formu na biskupský chlebíček - příprava: 45 minut + mražení

* 600 g biskupského chlebíčku (recept [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/nadilkou-vanoce-nekonci-876|ZDE]])
* 4 žloutky
* 75 g krupicového cukru
* 6 cl višňového likéru (Maraschino)
* 250 ml smetany 30%
* 250 g mascarpone
* 100 g kandovaného ovoce
* 2 bílky
* špetka soli

Chlebíček nakrájejte na 1 až 2 cm silné plátky. Formu vyložte potravinovou fólií a dno vyložte plátky buchty. Žloutky, cukr a likér vyšlehejte v horké vodní lázni, pak sejměte z plotny, vložte do studené vodní lázně a šlehejte dál. Smetanu ušlehejte. Obě hmoty smíchejte a přidejte mascarpone a nasekané kandované ovoce. Nakonec přidejte bílky vyšlehané se špetkou soli. Polovinu krému rozetřete do formy na vrstvu s plátky buchty, pak poklaďte dalšími plátky a nakonec natřete vrstvou krému. Překryjte fólií a vložte do mrazáku na 4 hodiny. Před podáváním nechte stát při pokojové teplotě asi 10 minut, pak vyklopte, sejměte fólii a podávejte nakrájené na plátky.


USA: Kapoun po louisiansku

6 porcí - příprava: 90 minut

* 1 kapoun (mladý kohout)
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 2 lžíce másla
* kuřecí vývar
* 150 g sušených švestek
* 100 g rozinek
* 2 lžíce nasekaných arašídů
* 1 lžíce sekané petržele

Troubu předehřejte na 180 °C. Kapouna opláchněte, osušte, osolte, opepřete a vložte do pekáče (nohy můžete svázat provázkem). Pokapejte olejem, přidejte máslo a zalijte trochou vývaru. Pak ještě kapouna obložte sušenými švestkami, rozinkami a arašídy. Přiklopte a pečte asi hodinu. Občas podlévejte. Nakonec odklopte a pečte ještě asi 20 minut, aby se udělala kůrčička. Posypejte petrželkou a podávejte s rýží nebo pečenými bramborami.

Náš TIP: Pokud neseženete kapouna, můžete stejným způsobem připravit i kuře. Ideálně z farmářské prodejny, z trhu nebo rovnou přímo z farmy.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Halloumi z grilu na salátu

Halloumi z grilu na salátu

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

176
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
117
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
87
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
67
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
54
Palačinky
Palačinky

Zajímavé články

Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční cenu, než koupíte v obchodě
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Nemocnice na kraji města: Výměna Sovy, hádky na place i sláva v zahraničí

Nemocnice na kraji města: Výměna Sovy, hádky na place i sláva v zahraničí

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Johnny Depp oslavil 60 na pódiu: Problematickému herci zazpívalo 40 000 fanoušků!

Johnny Depp oslavil 60 na pódiu: Problematickému herci zazpívalo 40 000 fanoušků!

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz Mikuláš u celebrit: Agáta Hanychová sdílela uplakané video, Lela Vémola se těšila víc než děti!

Mikuláš u celebrit: Agáta Hanychová sdílela uplakané video, Lela Vémola se těšila víc než děti!

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Vánoční svátky ve světě
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí