Autor:

Harlekýnka

Snadné
Těsto:
Vejce 4 ks
Moučkový cukr 4 lžíce
Rostlinný olej 100 ml
Polohrubá mouka 2,5 lžíce
Kakao 3 lžíce
1. Náplň:
Mléko 200 ml
Máslo 125 g
Hořká čokoláda 70 g
2. Náplň:
Mléko 200 ml
Omega 125 g
Hera 50 g
Vanilkový cukr 1 balíček
Cukr krystal 1 lžíce
Žloutek 1 ks
Ingredience
Hnědý rum
na dortový korpus (není to nutné, dle chuti)
1 ks
Hořká čokoláda
, která se nastrouhá na dort
70 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Řezy

Těsto: vyšleháme vejce s cukrem, postupně přidáváme olej, pak vmícháme mouku s kakaem a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme ve vyhřáté troubě v dortové formě vymazané tukem (nejlépe sádlo) a vysypané hrubou moukou.
1.Náplň: na páře rozpustíme v mléku máslo (Heru) a čokoládu. Když je směs rozpuštěná, odstavíme a necháme ji vystydnout. Poté nalijeme do mixéru a mixujeme asi 3-4 min. na nejvyšších obrátkách. Umixovanou směs uložíme do ledničky najméně na 6 hodin, nejlépe však přes noc. Po vyjmutí z lednice nápň vyšleháme (nejlépe el. šlehačem) do hustého šlehačkového krému.(Vznikne nám tzv. „pařížská šlehačka“)

2.Náplň: na páře v mléce rozpustíme: Lukanu, Heru, vanilkový cukr a krystalový cukr. Když je směs rozpuštěná, odstavíme jí z ohně a necháme vystydnout. Vystydlou směs pak vlijeme do mixéru, přidáme žloutek a mixujeme na nejvyšší rychlosti min. 3 minuty. Umixovanou náplň odložíme do ledničky min. na 6 hodin, nejlépe však přes noc. Po vyjmutí z lednice tuto nápň vyšleháme do hustého šlehačkového krému.
Vychladlý dortový korpus (nepůlíme jej) pokameme rumem a navrstvíme na něj 1. náplň („pařížskou šlehačku“). Na první náplň pak navrstvíme Náplň č. 2 (bílou „šlehačku“). Na vrch dortu nastruháme hustě čokoládu. Necháme chvíli ztuhnout v ledničce.

Poznámka: na tento dort je (rovněž, jako v příp. medových krémešů slavnostních) nejlépe připravit náplně den dopředu. Jde o vysoký moučník se dvěma krémy, které mají chuť pařížské a bílé šlehačky bez toho, že by jsme šlehačku použili. Velice důležité je dobře rozmixovat vychladlý krém před jeho uložením do ledničky = pozor, nepoužíváme šlehač. Ten použijeme až na vyšlehání v konečné úpravě „šlehačky“. Tyto vařené šlehačkové náplně skýtají výhodu v pevnější konzistenci a delší vláčnosti krémů. Osobně jej do dortové formy dělám zřídka...častěji tenhle dort připravuji z dvojité dávky na plech jako řezy (pak se krájí na kostky, asi 4x4cm), protože jako dortu ho bylo málo.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Churros s kávovou čokoládou Kávové dobroty na nedělní odpoledne Články z

Komentáře k receptu: Harlekýnka

Komentáře

  1. Zdeňka   16.05.2006 | 19:50 | reagovat | závadný

    V poslední větě je napsáno,že dávka je do dortové formy,na plech musí být dvojitá.

  2. beba   16.05.2006 | 12:53 | reagovat | závadný

    Prosím, je to na veľký plech ?

  3. Gábina   16.05.2006 | 9:54 | reagovat | závadný

    myslím, že je to hořká čokoláda

  4. Lucie   16.05.2006 | 9:26 | reagovat | závadný

    Co je míněno "horkou čokoládou"? Je to čokoláda na vaření, nebo je možno použít jakoukoli mléčnou/hořkou?

  5. Johanka K   05.09.2005 | 10:57 | reagovat | závadný

    Ahoj, Leni...som rada, že Vám to chutilo...fantázii a zdobeniu sa pri zdobení medze nekladú...od čokoládových hoblín, strúhanej čokolády, či "písanie" vlažnou polevou...tiež sa dajú dochutiť aj krémy vmiešaním príchute v konečnej fáze, ale to už je trošku iné, než klasický Harlekýn...Pekný deň.J.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web