Chili (chilli) con carne

Hodnocení:

Moje:

120 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • máslo
    • chilli papričky
    • česnek
    • římský kmín
    • oregáno
    • sůl
    • pepř mletý
    • mletá paprika
    • 500
      g hovězí maso
    • 2
      plechovka nakládaná loupaná rajčata
    • 2
      plechovka fazole
    • 2
      ks cibule
    • 1
      l hovězí vývar

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním místním receptům. Nenajdete v něm tedy žádnou čokoládu, skořici, víno a ani jej nebudem vařit jen 20 minut. Důležitou ingrediencí dobrého chili je totiž čas.
2
Velkým předmětem debat milovníků chili jsou fazole - ano či ne? V Texasu je většinou servírují jako přílohu a nikoliv součást pokrmu, rozhodl jsem se je v tomto receptu do pokrmu přidat, jako čistě osobní chuťovou preferenci.
3
Ještě poznámky k několika ingrediencím:
4
Hovězí vývar je ideální mít samozřejmě domácí, v případě nouze samozřejmě zafunguje i gelový či kostkový bujon...
5
Chili papričky - nedoporučuji dávat silně pálivá habaneros (nemají moc příjemnou chuť) a ani ty klasické kulaté chili papričky v nálevu - z toho samého důvodu. V Bille např. bez problémů seženete "keřík" Bird´s eye papriček a ty mi chuťově přijdou ideální. A nezapomeňte, že chili by mělo být trochu více pálivé. Nebojte se toho tedy a dejte jich tam víc.
6
Maso - narozdíl od spousty jiných receptů nepoužívám mleté maso - v orig. receptech je to tak 50/50, nicméně mám za to, že chili uvařené dle níže uvedeného způsobu chutná lépe a více odpovídá historické povaze jídla.
7
V receptu používám pro zpěnění cibule máslo, pokud seženete např. hovězí lůj, je to lepší volba.
8
Římský kmín - chutná zcela jinak než běžný kmín, nesnažte se jej tedy nahradit.Kmín přidávejte rozdrcený
9
Konzervovaná rajčata - dělal jsem pokusy i s čerstvými, nicméně krájená rajčata z konzervy chuťově nakonec zvítězila.
10
POSTUP:
11
Připravte si litr hovězího vývaru a případně si připravte fazole (pokud nepoužíváte z konzervy).
12
Ve větším hrnci zpěňte na másle nakrájenou cibuli. Posléze přidejte hovězí maso (nakrájené na kostky o velikosti např. 2x2 cm). Jakmile se maso zatáhne a zhnědne, přidejte nakrájené chili papričky, na plátky nakrájené stroužky česneku a opět chvíli restujte. Na závěr restovací fáze přidejte římský kmín i oregano (množství nechám na Vaší úvaze a chuti, osobně dávám římského kmínu více), maso s kořením promíchejte a následně přidejte konzervovaná rajčata a přilijte vývar. Přidejte sůl, pepř a mletou papriku.
13
Poté stáhněte plamen na 1/3 a nyní budeme vařit celé chili 45-60 minut (maso by mělo změknout a velká čast tekutiny se vyvaří). Konzistence chili by měla být spíše krémová, nikoliv vodová, ale ani úplně "vyschlá", a proto, pokud se během vaření voda z hrnce rychle vyvaří, dolévejte v případě potřeby další vývar a vařte pod pokličkou.
14
Jakmile je uvařeno, přidejte do chili fazole a následuje finální 20minutové vaření i s fazolemi. V této fázi rovněž chili ochutnejte, dosolte či dokořeňte a rovněž není od věci přidat v této fázi ještě jednu nakrájenou chili papričku.
15
Po dvaceti minutách, pokud má chili správnou konzistenci, vypněte vařič a nechte pokrm odpočinout na 15 minut.
16
Servírovat jej můžete s pečivem, tortillami, rýží, nachos, čerstvě nakrájená cibule dodá pokrmu trochu říz a zakysanou smetanu můžete nabídnout k chili pro ty, kteří nemají moc rádi pálivé pokrmy. Někdo má rád chili servírované s nastrouhaným sýrem - v tom případě zkuste sehnat sýr Monterey Jack a pokud neseženete (u nás asi moc ne), tak poslouží docela dobře cheddar.
17
Nejlépe ale chili bude chutnat až druhý den - není tedy od věci si jej uvařit, přes noc nechat v lednici uležet a druhý den jej ohřáté naservírovat. Chili rovněž dobře snáží zmrazení, takže pokud navaříte více porcí, není problém si je uložit do mrazáku na jindy.
18
Tak dobrou chuť! Luke
Zařazení: Maso Hovězí
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lukanec
    Lukanec |

    30. 4. 2017 14:11

    Dnes vyzkoušeno a výborný jídlo, díky za bezva recept, žádná patlanina co někdo jen opsal.

  • Jirina
    Jirina |

    19. 2. 2017 14:50

    po dlouhe dobe konecne recept, ktery se da rict, ze je originaln z Texasu. Recept je vynikajici!

  • Jirina
    Jirina |

    19. 2. 2017 14:49

    po dlouhe dobe konecne recept, ktery se da rict, ze je originaln z Texasu. Recept je vynikajici!

  • Huhňa
    Huhňa |

    5. 1. 2015 16:41

    Dneska vyzkoušeno, velmi dobré. Děkuji za recept ;-)

  • Ira
    Ira |

    3. 2. 2014 14:31

    Vyzkoušela a je vynikající :)

  • Suro
    Suro |

    28. 1. 2014 11:06

    Chili con carne milujem :) ja ho robím aj rýchlo aj dlho podla toho koľko času mám :) Rýchlo robím že hov. mäso nahradím sojovým granulátom prevareným vo vývare. niečo pre vegetariánov ;-)