"Low Temperature" - Roastbeef

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 750
      g hovězí roštěná
    • 100
      g máslo přepuštěné , popř.obyčejné
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      lžíce dijonská hořčice
    • 1
      špetka tymián

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Představím zde velmi jednoduchý a fantastický recept na roastbeef (nebo chcete-li: rostbíf), upravený podle ne zcela všední metody vaření při nízké teplotě. Co budeme kromě uvedených ingrediencí potřebovat je buď fantastický odhad, na který se ovšem nedoporučuji spoléhat, anebo teploměr na maso či nejlépe troubu s termosondou.
2
Nejprve maso omyjeme, osušíme a poté několikrát nakrojíme tukovou vrstvu, aniž bychom ovšem přitom nakrojili maso! Poté maso ze všech stran osolíme a opepříme. Dle libosti jej můžeme ještě potřít směsí koření vlastní volby; (já bych na tomto místě chtěl vřele doporučit vetřít trochu tymiánu s dijonskou hořčicí. Kdo chce, může své okořeněné maso nechat ještě nějakou dobu odležet, není to však nezbytně nutné). Následně si rozpálíme troubu na pouhých 80 °C (spodní a horní ohřev!). V mezičase maso prudce opečeme ze všech stran na přepuštěném másle, (kdo se nebojí přepalování, může použít i obyčejné máslo). Toto opékaní by mělo v závislosti na velikosti masa trvat celkově 7-15 minut. Poté si dáme do trouby nádobu na odkapávání tuku a maso položíme přímo na rošt (uprostřed trouby)! Nyní je i vhodný čas zapíchnout doprostřed masa teploměr na maso či termosondu (a v takovém případě nastavit vypnutí trouby při dosažení teploty 57 °C). Maso pečeme při konstantní teplotě 80 °C tak dlouho, až než teplota uprostřed dosáhne 57 °C, to také znamená, že do té doby troubu neotevíráme. Při větším kusu masa, třeba pro menší hostinu o deseti až dvanácti lidech, tj. cca 2,5 kg, to může orientačně trvat 5-6 hodin, máte-li naopak velmi malý kus, třeba pro dvě až tři osoby, dejme tomu 0,5 kg, pak to může trvat třeba i jen cca 2,5 hodiny. Z tohoto důvodu skutečně doporučuji se řídit jen a jen vnitřní teplotou masa.
3
Pro informaci: správný roastbeef má být uvnitř růžový a upečený na stupeň medium, čemuž odpovídá uvedená teplota.
4
Po upečení maso vyjmeme z trouby a nakrájíme na tenoučké plátky, tloušťkou připomínající plátky šunky. Roastbeef můžeme podávat teplý, vlažný či studený. Podává-li se teplý, může být vhodná třeba i nějaká jednoduchá "Sauce béarnaise". Vhodnou přílohou mohou být např. opékané či jinak upravené brambory. Kdo podává Roastbeef studený či vlažný, může jej podávat na způsob švédského stolu spolu s jednohubkami či chlebíčky.
Zařazení: Maso Hovězí
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • jano
    jano |

    21. 3. 2016 09:56

    Moja skúsenosť pri pomalom pečení rovnaká - fialový prierez. S rovnakým teplomerom predtým pri normálnom (nepomalom) pečení - krásny ružový stred. Fialovú od ružovej rozoznám

  • Smith-P.
    Smith-P. |

    9. 3. 2015 02:21

    Mozna mate vadny teplomer...? Pri 60 stupnich nemuze byt hovezi syrove. To uz je medium az medium well done.

  • Smith-P.
    Smith-P. |

    9. 3. 2015 02:19

    Mozna mate vdny teplomer...? Pri 60 stupnich nemuze byt hovezi syrove. To uz je medium az medium well-done

  • xakru
    xakru |

    7. 2. 2015 10:33

    A co jste čekal? :-)

  • jano
    jano |

    1. 2. 2015 12:19

    zopár krát som to piekol v rúre rozpálenej na 80-90 stupńov so zapichnutým teplomerom. Pri 60 stupňoch v strede som to vybral - mäso po rozrezaní vo vnútri fialové = surové

  • Pavla
    Pavla |

    11. 12. 2014 17:26

    Super recept, upečeno s termosondou (0,8 kg roštěné = 2,5 hod), všem moc chutnalo. Teplý je lepší než studený...

  • Jiří Myška
    Jiří Myška |

    16. 9. 2014 13:40

    super recept, o víkendu se na něj vrhnu

  • Karel
    Karel |

    3. 12. 2013 12:01

    http://www.kupi.cz/?u=3jcwn

  • wjqzqr
    wjqzqr |

    3. 11. 2013 05:04

    A03BDX <a href="http://gdmjmyqyelna.com/">gdmjmyqyelna</a>, [url=http://gbsezyyyivsh.com/]gbsezyyyivsh[/url], [link=http://zacjujnqajgz.com/]zacjujnqajgz[/link], http://xsklwibehave.com/

  • balck north face pink ribbon denali
    balck north face pink ribbon denali |

    20. 8. 2013 03:06

    Hey guys, the good news is we don’t sound as bad from the audience as I thought we would from where I sit! Or maybe we just sound better without me. Hmm. balck north face pink ribbon denali http://www.edmguateweb.com/north-face-denali-jacket-women-pink-ribbon-outlet-12.html

  • www.123ferratum.cz
    www.123ferratum.cz |

    15. 7. 2013 14:03

    Vypadá luxusně!

  • zmije.com
    zmije.com |

    22. 5. 2013 15:02

    někdy to zkusím :-$ ale asi mi to moc nebude chutnat

  • Darina
    Darina |

    24. 11. 2012 11:19

    Tak musím uznat že je naprosto skvělý!!! Maso jsem před pečením naložila na šest dní do dijonské hořčice soli a pepře a fakt to nemá chybu!!!!!!! ;-)

  • Gábina H
    Gábina H |

    10. 2. 2009 09:47

    Patricku, tvůj recept se objevil na Dámě http://vareni.dama.cz/recept.php?d=6503 Ale podle profilu uživatelky to asi ty nejsi.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    6. 12. 2008 10:08

    (Upozornění pro ty, kteří to propasli nebo zatím neviděli:) Nedávno jsem přidal recept na Sauce béarnaise, takže je možne si jej zde na receptech vyhledat.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    6. 12. 2008 10:02

    Děkuji za přidání tohoto upozornění.Podle fotky to vypadá jak dobrý teploměr na pečení masa za nízkou cenu. Určitě některé kuchaře a kuchařky potěší. ;-)

  • Gábina H
    Gábina H |

    4. 12. 2008 15:25

    Jen chci upozornit, že v Lidlu budou mít v akci teploměr do trouby http://www.lidl.cz/cz/home.nsf/pages/c.o.20081211.p.Teplomer_

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    4. 11. 2008 23:56

    Můžete se ale poptat třeba Vašich známých, jestli někdo z nich nemá teploměr do masa s velkým rozsahem, že byste si jej půjčila na vyzkoušení. ;-) PS: Při eventuálním pořizování je rozsah skutečně důležitý, některé teploměry nemají na stupnici 57 stupňů, takže by takový teploměr byl na nic. ;-)

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    4. 11. 2008 23:53

    Pokud Vaše trouba nemá termosondu, tak Vám určitě doporučuji, pořídit si teploměr do masa. Chápu, že se do toho člověku moc nechce, ale možná zjistíte, že jej můžete využít i na jiná jídla než jen toto. Každopádně u tohoto jídla se velmi špatně odhaduje stav masa upvnitř. Dobrý roastbeef nemá být propečený tak, že je maso uvnitř šedé, ani nemá být ješte rudé a téměř syrové. Roastbeef má být uvnitř růžový a šťavnatý, a to se jen tak neuhlídá, protože každý kus masa je jiný, má jinou váhu, jiný tvar. Možná to z receptu nevyznělo úplně jasně, proto shrnuji ještě jednou: Trouba má mít stálou teplotu 80°C, nezávisle na váze masa nebo jiných faktorech. Konečný stupeň masa by měl klasicky být medium, takže by se maso mělo vyjmout z trouby, až má jeho střed teplotu cca 57°C. Doba než maso této teploty dosáhne je právě zavislá na váze a tvaru masa, proto se nedá jasně říct, že když máte tak nebo tak těžký kus masa, tak jej musíte péct tak dlouho nebo tak, nedá se to celkem přesně odhadnout.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    4. 11. 2008 14:57

    Patriku, také výborné - zkusím to, jen potřebuji vyřešit tento problém: mám jenteploměr do trouby a nechce se mi kupovat do masa, jaká by měla být tedy v troubě teplota - je jasné že podle masa, odhad tak 110? Nebo si raději ten teploměr koupit :-)