Autor:

"Low Temperature" - Roastbeef

Střední
Ingredience
Hovězí roštěná 750 g
Máslo
přepuštěné , popř.obyčejné
100 g
Sůl 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Dijonská hořčice 1 lžíce
Tymián 1 špetka
"Low Temperature" - Roastbeef

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí

Představím zde velmi jednoduchý a fantastický recept na roastbeef (nebo chcete-li: rostbíf), upravený podle ne zcela všední metody vaření při nízké teplotě. Co budeme kromě uvedených ingrediencí potřebovat je buď fantastický odhad, na který se ovšem nedoporučuji spoléhat, anebo teploměr na maso či nejlépe troubu s termosondou.

Nejprve maso omyjeme, osušíme a poté několikrát nakrojíme tukovou vrstvu, aniž bychom ovšem přitom nakrojili maso! Poté maso ze všech stran osolíme a opepříme. Dle libosti jej můžeme ještě potřít směsí koření vlastní volby; (já bych na tomto místě chtěl vřele doporučit vetřít trochu tymiánu s dijonskou hořčicí. Kdo chce, může své okořeněné maso nechat ještě nějakou dobu odležet, není to však nezbytně nutné). Následně si rozpálíme troubu na pouhých 80 °C (spodní a horní ohřev!). V mezičase maso prudce opečeme ze všech stran na přepuštěném másle, (kdo se nebojí přepalování, může použít i obyčejné máslo). Toto opékaní by mělo v závislosti na velikosti masa trvat celkově 7-15 minut. Poté si dáme do trouby nádobu na odkapávání tuku a maso položíme přímo na rošt (uprostřed trouby)! Nyní je i vhodný čas zapíchnout doprostřed masa teploměr na maso či termosondu (a v takovém případě nastavit vypnutí trouby při dosažení teploty 57 °C). Maso pečeme při konstantní teplotě 80 °C tak dlouho, až než teplota uprostřed dosáhne 57 °C, to také znamená, že do té doby troubu neotevíráme. Při větším kusu masa, třeba pro menší hostinu o deseti až dvanácti lidech, tj. cca 2,5 kg, to může orientačně trvat 5-6 hodin, máte-li naopak velmi malý kus, třeba pro dvě až tři osoby, dejme tomu 0,5 kg, pak to může trvat třeba i jen cca 2,5 hodiny. Z tohoto důvodu skutečně doporučuji se řídit jen a jen vnitřní teplotou masa.

Pro informaci: správný roastbeef má být uvnitř růžový a upečený na stupeň medium, čemuž odpovídá uvedená teplota.

Po upečení maso vyjmeme z trouby a nakrájíme na tenoučké plátky, tloušťkou připomínající plátky šunky. Roastbeef můžeme podávat teplý, vlažný či studený. Podává-li se teplý, může být vhodná třeba i nějaká jednoduchá „Sauce béarnaise“. Vhodnou přílohou mohou být např. opékané či jinak upravené brambory. Kdo podává Roastbeef studený či vlažný, může jej podávat na způsob švédského stolu spolu s jednohubkami či chlebíčky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
2-
3.75 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2- (hodnoceno 9x)
Měsíčky ze sladkých brambor Pohodová čtyřka - batáty, banány, pohanka a zázvor Články z

Komentáře k receptu: "Low Temperature" - Roastbeef

Komentáře

  1. jano   01.02.2015 | 12:19 | reagovat | závadný

    zopár krát som to piekol v rúre rozpálenej na 80-90 stupńov so zapichnutým teplomerom. Pri 60 stupňoch v strede som to vybral - mäso po rozrezaní vo vnútri fialové = surové

    1. xakru   07.02.2015 | 10:33 | reagovat | závadný

      A co jste čekal? :-)

    2. Smith-P.   09.03.2015 | 2:19 | reagovat | závadný

      Mozna mate vdny teplomer...? Pri 60 stupnich nemuze byt hovezi syrove. To uz je medium az medium well-done

    3. jano   21.03.2016 | 9:56 | reagovat | závadný

      Moja skúsenosť pri pomalom pečení rovnaká - fialový prierez. S rovnakým teplomerom predtým pri normálnom (nepomalom) pečení - krásny ružový stred. Fialovú od ružovej rozoznám

  2. Pavla   11.12.2014 | 17:26 | reagovat | závadný

    Super recept, upečeno s termosondou (0,8 kg roštěné = 2,5 hod), všem moc chutnalo. Teplý je lepší než studený...

  3. Jiří Myška   16.09.2014 | 13:40 | reagovat | závadný

    super recept, o víkendu se na něj vrhnu

  4. Darina   24.11.2012 | 11:19 | reagovat | závadný

    Tak musím uznat že je naprosto skvělý!!! Maso jsem před pečením naložila na šest dní do dijonské hořčice soli a pepře a fakt to nemá chybu!!!!!!! ;-)

  5. Patrick Schmitt   06.12.2008 | 10:08 | reagovat | závadný

    (Upozornění pro ty, kteří to propasli nebo zatím neviděli:) Nedávno jsem přidal recept na Sauce béarnaise, takže je možne si jej zde na receptech vyhledat.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout? Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?
Vánoce podle feng šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web