Ahoj, souhlas s předchozím komentářem. Wok by měl být z oceli či z litiny. A vždy záleží, jakou čínu chceš vařit. Myslím si, že tu pravou čínu u nás neuvaříš, pokud nechceš objetovat čas a peníze do objednávky surovin z Asie, protože spoustu těch opravdu pravých surovin tu nenajdeš. Na druhou stranu česká čína není úplně špatná :) Jinak já mám doma wok z přírodní litiny a jsem velice spokojená. Velice dobře vede teplo, ještě se mi na něm nic nepřipálilo a hlavně je zdravotně nezávadný, takže žádná chemie v jídle atd. Vřele doporučuji. Info se dá najít tady: http://panev-wok.cz/prirodni-litina
tak je fakt, že v té naší místní asijské restauraci je asiatů vždycky plno, ikdyž číňani to asi nebudou. ale jídlo mají vážně výborné, tak možná proto mě pak ta skutečná čínská restaurace malinko zklamala. asi u nás vaří dobře:)) občas se tam sice objeví zelenina, která do číské kuchyně nejspíš nepatří, ale vždycky je tam i něco, co identifikovat nedokážu:) ale chutná mi to vždycky:)) a jiný olej než slunečnicový doma nepoužívám a plynový hořák jsem měla vždy naplno, tak pravá čína to určitě nikdy nebyla, ale třeba se to tomu aspoň blížilo :-) to pravé to nebylo, ale špatné taky ne. ale možná se po nějakém tom woku taky podívám.. tak i já dík za rady:)
nnin, skusim odpovedat, davaju olej s vysokou dymivostou nad 230 C v azii je velmi popularny palmovy a arasidovy.
Z europskych je schopny znasat vysoke teploty slnecnicovy.
Nie nebola to spatna restauracia ,azijci maju jednu vlastnost , velmi rychlo sa prisposobyt miestnym podmienkam , takze nastvia jedla aby chutili domacim v ktorej krajine su.Ked chces naozajstne originalne jedla najprv pozri kolko azijcov tam sedi a napchavava sa. Cenova skupina s tym nema nic do cinenia , vela krat lacne azijske vyvarovne maju vyborne originalne jedla . :-))
ale ono i na tom teflonu šla ta čína dělat na docela dost vysoké teplotě.. rozhodně bych neřekla, že byla "dušená".. ale že by to byla ta pravá čína, to zas taky ne.. to je fakt:) a jen, když to dělají, jak popisuješ, dávají tam olej? jaký? nebo už to dělají skoro na sucho? protože, popravdě, krom těch našich číňanů-vietnamců, jsem ve skutečné čínské restauraci byla jednou, ale zas nějaký velký rozdíl jsem v tom nepoznala.. chutnalo mi, a dost, ale čekala jsem, že to bude jiné. asi špatná restaurace co:)
Hmm, :-[ zalezi ci chces robit Cesku cinu alebo naozajstnu cinu?
Naozajstna cina sa robi pri vysokej teplote na ktoru je teflon nevhodny .Preto sa tradicne pouziva cierna ocel , liatina alebo nerez.
Naozajstna cina "stir fry" funguje tak ze sa kusky masa, zeleniny "prilepuju" na velmi vysoko rozohriaty wok( az sa z neho dimi ) z ktoreho sa "zoskrabuju -prehadzuju " .po cinsky technika( bao).
Na cesku cinu to je "dusenie" vo woku ( a nema s ozajstnou tradicnou cinou nic spolocne ) je to totalne jedno ,Len ked mas elektricky sporak tak si kup wok co ma rovne dno, aby sa lepsie prenasalo teplo O:-)
PS: Ked nemas plyn , tak tradicnu cinu je aj tak skoro nemozne robit na elektrike.
měla jsem od tefalu z teflonu a byl super. oproti dělání číny v pánvi to byla vážně paráda, nelítalo věčně něco ven a nepřichytlo se snad nikdy nic. a vydržel hodně, jen to chce nekovové nářadí, jinak se škrábe.