472/950/1-74_1.jpg

Raymond Blanc

11.11.2011 | F.O.O.D. | Vizitka

Když se roku 1972 vylodil se svou renaultkou 5 u britských břehů, měl za sebou vyhazov z michelinské restaurace. Dnes je Raymond Blanc v Británii symbolem prvotřídní gastronomie, jeho restaurace drží dvě michelinské hvězdy už šestadvacet let a on sám už čtyři roky Řád britského impéria.

Dobrodružství – tak by se asi dal nazvat počin Raymonda Blanca, když roku 1983 zakoupil na idylickém anglickém venkově historické panské sídlo Great Milton Manor, aby je přeměnil na francouzský restaurant s názvem Le Manoir aux Quat‘Saisons, k němuž postupně přidával užitkové i okrasné zahrady. Romantické historické stavení potřebovalo údržbu, a zda do hloubi venkova budou zajíždět místní, aby si ověřili, jak si francouzský mušketýr, který již deset let pobýval a vařil v jejich zemi, povede v tak grandiózním podniku, také nebylo jisté.

Praktická výchova

Raymond se narodil Besançonu, hlavním městě regionu Franche-Comté. Traduje se, že zatímco jeho dvě sestry se učily pilně vařit pod dohledem přísné maminky, Raymonda se ujímal spíš otec, vášnivý zahrádkář a bylinkář. K desátým narozeninám daroval synovi také sezonní kalendář zeleniny a bylin i mapku, kam chodit v okolí na houby – výcvik, z něhož Raymond těží dodnes. Na dětství dnes vzpomíná mimo jiné i takto: „Už jako dítě jsem se toho o jídle hodně dovídal. Máma mi předala vše, co uměla, a dodneška je pro mne zdrojem inspirace, některá její jídla s obměnami vařím i nyní. Moc jsem jí pomáhal hlavně v zahradě. Mým úkolem bylo vždycky ráno dojít pro bylinky a zeleninu. Oba rodiče mě učili, jak důležité je pracovat se sezonními a místními produkty (upřímně řečeno, nic jiného nám ani nezbývalo, o supermarketech jsme tehdy neměli ani ponětí). Jedli jsme to, co dala zahrada a sad, a co se nespotřebovalo, jsme zavařili a naložili na zimu.“

Po celkem idylickém dětství se Raymond vyučil číšníkem. Hned první místo bylo dosti prestižní, michelinskou hvězdičkou oceněný Le Palais de la Biere v Besançonu. Raymondova kariéra zde však rychle skončila, když se pokoušel šéfkuchaři radit, jak má vařit. Manažer restaurace ale věděl o pracovní nabídce v Anglii. Raymond vyrazil přes Kanál, aby zakotvil v hospodě The Rose Revived v Oxfordshiru. Znalost angličtiny si vylepšil mimo jiné sňatkem s dcerou majitelů Jenny, s níž má dva syny. Podnikaví novomanželé roku 1977 zastavili dům, zadlužili se u 18 dalších lidí a otevřeli si v Summertownu v průchodu mezi obchodem se spodním prádlem a charitou restauraci Les Quat‘Saisons.

Úspěch byl okamžitý – v renomovaném gastroprůvodci Egon Ronay se stali restaurací roku a získali hned dvě michelinské hvězdy! „Byly to doby, kdy se poměrně špatně sháněly kvalitní a čerstvé suroviny. Když dorazily ryby, páchla celá ulice a v restauraci jsem měl problém sehnat dobrý chleba, tak jsem si roku 1981 otevřel pekárnu a cukrárnu s názvem Maison Blanc. Ve dne jsem vařil a v noci pekl, “ vzpomíná Raymond. Postupně se z ní vyvinula kavárna a podnik má dnes patnáct poboček po celé Británii a jeho značkové výrobky se prodávají i v lahůdkových řetězcích Waitrose či Harrods.

Malé francouzské panství

Roku 1996 následoval řetězec restaurací s názvem Le Petit Blanc (nyní Brasserie Blanc), které se staly výrazem Raymondovy filozofie o „dobrém jídle coby středobodu dobrého života“, které by bylo navíc finančně přístupné širokým vrstvám. Následovalo několik televizních pořadů a show. Z Raymonda se pomalu stávala celebrita, a tlak se projevil i v jeho soukromém životě. Porozvodové vyrovnání s Jenny jej málem o řetězec brasserií připravilo a ani jejich další osud nebyl jednoduchý. Později ho Blanc částečně odprodal, ale podílí se na tvorbě jídelníčku a receptů. Řetězec dnes čítá na dvacítku podniků a jejich počet by se měl zdvojnásobit.

Velké dobrodružství

Přestože předchozí vývoj jasně prokázal, že se Raymondovy vize zhmotňují se značným úspěchem (nemluvě už o maximálním osobním nasazení), nebyla koupě mírně zvetšelého panského sídla v Great Miltonu zrovna sázkou na jistotu. Raymond si jí splnil sen o tradiční restauraci s hotelem, zasazeném do nádherného přírodního prostředí. Dostalo se mu jména Le Manoir aux Quat‘Saisons a dnes patří k nejprestižnějším britským restaurantům. Svůj základní přístup k vaření Blanc nikdy nezměnil a uplatňuje ho i tady. „Vaření je v podstatě jednoduchá záležitost. Především potřebujete kvalitní sezonní a místní suroviny – můžete se spolehnout, že když budou místní, budou také sezonní, a většinou to platí i naopak. Ale co to znamená a proč je to tak důležité? Protože budou mít lepší chuť, barvu, konzistenci a obsah výživných látek. Často budou i levnější.“

Raymond není jen teoretik, právě naopak. Důsledná výchova v dětství z něj udělala znalce „všeho zeleného“ a zahrady u jeho restaurace slouží také jako experimentální laboratoř pod širým nebem. Pro některé druhy zeleniny a bylinky ani nepotřebuje dodavatele, vystačí si s vlastní produkcí. Raymond Blanc je známý i svou otevřeností a liberálním přístupem k mladým talentům. Ve svých restauracích vychoval řadu následovníků a známých jmen a šéfkuchaři si jej několikrát zvolili za „Šéfkuchaře šéfkuchařů“ – koneckonců sedmadvacet (!) z jeho žáků se také stalo držiteli michelinské hvězdy.

Raymondova škola

Blanc se rád dělí o své vědomosti prostřednictvím knih, festivalů, přednášek, televizních vystoupení a také kuchařských kurzů pro veřejnost (335 liber za jednodenní kurz, a jak píše jedna z účastnic, „šla jsem domů s pocitem, že jsem neztratila ani vteřinu. Vybrala jsem si cukrářský kurz a naučila se nejen spoustu úžasných dezertů, ale i rychlý postup a elegantní servírování“.) A leccos se během života koneckonců naučil i letošní pětašedesátník zasnoubený s o polovinu mladší ruskou nutriční poradkyní Natalií Traxel. „Aby byl váš vztah úspěšný stejně jako váš byznys, musíte mu věnovat stejnou lásku a péči. Já se to naučil natvrdo, po dvou rozvodech, a dneska si konečně život užívám.“

Fotogalerie

473/950/1-74_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Talentovaný Martin Škoda: Vyzkoušejte jeho recepty s masem

01.02.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

Před pěti lety vydal první kuchařku Škoda nevařit a ihned dostal přezdívku „český Jamie Oliver“. Talentovaný kuchař Martin Škoda vydal v loňském roce pokračování úspěšné prvotiny Škoda nevařit 2, kde opět přináší řadu skvělých, ale snadných receptů, který zvládne každý. A ještě se u toho skvěle pobaví.

Kate´s Cuisine: "Žádná potravina by se z jídelníčku neměla úplně vyřazovat."

28.01.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

První měsíc v novém roce je měsícem předsevzetí a slibů, že se budeme více věnovat zdravému životnímu stylu a dbát na svou stravu. Blogerka Kateřina Jašková z blogu Kate´s Cuisine si pro své čtenáře přichystala v lednu veganskou výzvu. Co všechno jí veganská stravila přinesla a co jí naopak chybělo, se dozvíte v našem rozhovoru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web