161/011/3-shutterstock_52874926.jpg

Jsou kapary poupata nebo plody? Vysvětlete mi to!

01.05.2013 | F.O.O.D. | Know-how

Vždycky jsem si myslela, že kapary jsou poupata, teď jsem viděla i plody - jak to tedy je?

Kapara trnitá je hezký, i když značně pichlavý keřík, rostoucí po celém evropském jihu. Jeho nerozvinutá poupata, naložená v pikantním, slaném nálevu z oleje a octa patří odedávna k labužnickým pochoutkám. V poslední době se začaly prodávat i stejně naložené plody kapary, které jsou však o něco větší a mají stopku, vzdáleně se podobají podlouhlé zelené „minišvestce“.

Sběr kaparů je poměrně náročný a chuťovka, dovážená k nám především z Francie, Itálie a Řecka, je proto dost drahá. To je důvod, proč se typická chuť často napodobuje a u nás se tak nakládala například nezralá semena řeřichy lichořeřišnice, která se poupatům kapary poněkud podobají. Pravé kapary nejsou jenom pikantní chuťovka, ale mají i močopudný účinek, proto se někdy používají i v jarních čisticích kúrách.

V kuchyni se se svou navinulou chutí báječně snoubí například se zakysanou smetanou v omáčkách, podávaných k chuťově méně výrazným masům či rybám. S rybami jsou ve spojení jako takzvaná „očka“ v konzervě, kdy je obtáčí proužek slané ančovičky a vzniká tak další ikonická chuťovka.

Fotogalerie

162/011/3-shutterstock_52874926.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. martin - 29.03.2014 22:44:07 Kedze mas pocitac a si pripojena, tak sa obsluz na google.
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý řízek? 6 tipů šéfkuchaře Jana Punčocháře!

28.04.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Řízek je bezpochyby nedílnou součástí českých domácností, ať už je z vepřového, hovězího či kuřecího masa. Své o tom ví i šéfkuchař pražské Grand Cru Restaurant & Bar Jan Punčochář, který je známý svou láskou k řízkům a k česko-rakouské kuchyni. Nechte si od něj poradit a připravte dokonalý řízek hned napoprvé!

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web