161/011/3-shutterstock_52874926.jpg

Jsou kapary poupata nebo plody? Vysvětlete mi to!

01.05.2013 | F.O.O.D. | Know-how

Vždycky jsem si myslela, že kapary jsou poupata, teď jsem viděla i plody - jak to tedy je?

Kapara trnitá je hezký, i když značně pichlavý keřík, rostoucí po celém evropském jihu. Jeho nerozvinutá poupata, naložená v pikantním, slaném nálevu z oleje a octa patří odedávna k labužnickým pochoutkám. V poslední době se začaly prodávat i stejně naložené plody kapary, které jsou však o něco větší a mají stopku, vzdáleně se podobají podlouhlé zelené „minišvestce“.

Sběr kaparů je poměrně náročný a chuťovka, dovážená k nám především z Francie, Itálie a Řecka, je proto dost drahá. To je důvod, proč se typická chuť často napodobuje a u nás se tak nakládala například nezralá semena řeřichy lichořeřišnice, která se poupatům kapary poněkud podobají. Pravé kapary nejsou jenom pikantní chuťovka, ale mají i močopudný účinek, proto se někdy používají i v jarních čisticích kúrách.

V kuchyni se se svou navinulou chutí báječně snoubí například se zakysanou smetanou v omáčkách, podávaných k chuťově méně výrazným masům či rybám. S rybami jsou ve spojení jako takzvaná „očka“ v konzervě, kdy je obtáčí proužek slané ančovičky a vzniká tak další ikonická chuťovka.

Fotogalerie

162/011/3-shutterstock_52874926.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. martin - 29.03.2014 22:44:07 Kedze mas pocitac a si pripojena, tak sa obsluz na google.
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Jak na čokoládové suflé? Krok za krokem s francouzským cukrářem

24.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Francouzi jsou známí milovníci žen i jídla. Jedním z jejich nejslavnějších dezertů, které mají sladkost i svůdnost obojího, je nadýchané suflé. Malinové s bílou čokoládou z cukrárny Frederica Lasneho chutná jako lehký polibek a připravit sis jej můžete z pohodlí domova!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré! Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré!
Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat
Petra Vacka věšeli háky za kůži na zádech! Proč? Petra Vacka věšeli háky za kůži na zádech! Proč?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web