161/011/3-shutterstock_52874926.jpg

Jsou kapary poupata nebo plody? Vysvětlete mi to!

01.05.2013 | F.O.O.D. | Know-how

Vždycky jsem si myslela, že kapary jsou poupata, teď jsem viděla i plody - jak to tedy je?

Kapara trnitá je hezký, i když značně pichlavý keřík, rostoucí po celém evropském jihu. Jeho nerozvinutá poupata, naložená v pikantním, slaném nálevu z oleje a octa patří odedávna k labužnickým pochoutkám. V poslední době se začaly prodávat i stejně naložené plody kapary, které jsou však o něco větší a mají stopku, vzdáleně se podobají podlouhlé zelené „minišvestce“.

Sběr kaparů je poměrně náročný a chuťovka, dovážená k nám především z Francie, Itálie a Řecka, je proto dost drahá. To je důvod, proč se typická chuť často napodobuje a u nás se tak nakládala například nezralá semena řeřichy lichořeřišnice, která se poupatům kapary poněkud podobají. Pravé kapary nejsou jenom pikantní chuťovka, ale mají i močopudný účinek, proto se někdy používají i v jarních čisticích kúrách.

V kuchyni se se svou navinulou chutí báječně snoubí například se zakysanou smetanou v omáčkách, podávaných k chuťově méně výrazným masům či rybám. S rybami jsou ve spojení jako takzvaná „očka“ v konzervě, kdy je obtáčí proužek slané ančovičky a vzniká tak další ikonická chuťovka.

Fotogalerie

162/011/3-shutterstock_52874926.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. martin - 29.03.2014 22:44:07 Kedze mas pocitac a si pripojena, tak sa obsluz na google.
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web