Až k labužnickému nebi...

Až k labužnickému nebi...

Ano, přímo k němu stoupá jeden z nejefektnějších a také nejlahodnějších výtvorů velké gastronomie, totiž suflé. Přes svou pěnovou lehkost má ovšem značnou kulinární váhu – vždyť je to nákyp plný čokolády!

Francouzské slůvko „souffler“ znamená mimo jiné i vzkypět, nafouknout se či překypět a výtečně tak vystihuje podstatu pokrmu, který má v sobě díky našlehání spoustu vzduchových bublin. Ty se pak působením horka v troubě změní v páru, která dokáže nadlehčit i velice hutná těsta. Ovšem v okamžiku, kdy pára vychladne a dostane se z těsta ven, suflé klesá a tuhne, proto je potřeba ho ihned podávat, jíst zatepla a během pečení troubu neotevírat! Suflé, česky nákypy, patří do klasické výbavy profesionálních kuchařů a připravuje se naslano i nasladko.

Recept najdete zde


Foto: Wolfgang Schardt
Recept a produkce: Susanne Walter

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky