Slaný koláč bez chyby? 5 tipů na tradiční francouzský quiche!

Slaný koláč bez chyby? 5 tipů na tradiční francouzský quiche!

Ne každý z nás má rád sladké nebo si rád dá od sladkého pauzu. Náhrada místo sladkých dortů je francouzský slaný quiche, který stejně jako dorty a zákusky můžete připravit na spousty způsobů.

Quiche Lorraine

Původní Lorraine quiche se těší velké oblibě nejen ve své domovině Francii, ale i všude na světě. Základem jsou slanina a vejce a i přes svoji jednoduchost ho všichni ocení.

1. Těsto

Základem je korpus z křehkého těsta, které můžete sehnat kupované, ale pokud máte dostatek času, vždy se vám vyplatí si těsto udělat domácí. Základem těsta jsou mouka a máslo, poměr se liší recept od receptu, můžete přidat i vajíčko. Vypracované těsto je dobré nechat aspoň hodinu, ale klidně i den, v lednici. Suroviny se tím hezky spojí a těsto při válení nebude tak mazlavé. Vyválejte těsto do 3 až 2 centimetrů.

2. Forma

Forma na těsto se používá tradičně oválná, ale můžete použít jakoukoliv jinou. Po vyplnění formy přebytečné těsto odstraňte, aby se nespálilo. Formu není třeba vymazávat, těsto je samo o sobě mastné.

3. Pečení

Těsto na quiche se peče na dvakrát, nejdřív samo a potom s náplní. Těsto nejdříve propíchněte několikrát vidličkou, aby z něj unikala pára. Pak na těsto ve formě nasypte suché luštěniny, ty pomůžou těstu při pečení, aby se nevysušilo a nezvedlo. Luštěniny, které vám zbydou, můžete použít příště na další quiche.

4. Náplň

Do náplně můžete dát, co vás napadne a co máte rádi, neměla by ale chybět smetana a vajíčka. Pokud chcete použít porek, houby, maso a jiné, vždy se vyplatí ingredience předem osmahnout na pánvičce a až potom vložit na předpečené těsto, které se bude péct znova.

5. Podávání

Quiche se podává jak za tepla, tak i za studena. Díky náplni, kterou si vyberete, se dá jíst k snídani, obědu nebo i večeři, často se servíruje jako slaný zákusek ke kávě. Vynikající je i na piknik nebo na oslavy.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky