572/644/4-058.jpg

Ovoce & ořechy - dokonale snadné koláče

03.10.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Hledáte recept na jednoduchý a rychlý dezert se zárukou úspěchu? Zkuste tyto šťavnaté kombinace podzimních plodů. Nebojte se vyměnit v receptech ovoce podle chuti a sezony.

Hruškovo-brusinkové muffiny

na 12 kusů, příprava: 50 minut

* 2 menší hrušky
* 100 g sušených brusinek
* šťáva z 1 citronu
* 20 ml hruškovice
* 175 g měkkého másla
* 150 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 175 g hladké mouky
* 50 g mletých makadamových ořechů
* 1 lžička prášku do pečiva

Hrušky oškrábejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Nakrájejte na kousky. Smíchejte s brusinkami, citronovou šťávou a hruškovicí a nechte odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak jedno po druhém všlehejte vejce pokojové teploty (studená by srazila máslo). Prosejte mouku, ořechy a prášek do pečiva a vmiste do máslové hmoty. Nakonec vmíchejte ovoce. Rozdělte do formiček a pečte 20–25 minut dozlatova.


Crumble z letního ovoce

4 porce, příprava: 60 minut

* 250 g modrého hroznového vína
* 500 g červeného ovoce (borůvky, brusinky)
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce vanilkového cukru
* 150 g měkkého másla + na formu
* 100 g hladké mouky
* 100 g loupaných mletých lískových oříšků
* 125 g krupicového cukru
* vanilková zmrzlina k podávání

Troubu zapněte na 180 °C. Ovoce (můžete použít i zásoby malin a třešní z mrazáku) omyjte, osušte a smíchejte s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Nasypte do formy vymazané silnou vrstvou másla. Z mouky, oříšků, cukru a 150 g másla vypracujte drobenku a posypte jí ovoce. Pečte 40 minut dozlatova. Podávejte ještě horké s vanilkovou zmrzlinou.


Švestková buchta s mandlemi

4 porce, příprava: 60 minut

* 500 g menších pevných švestek
* 5 vajec
* 75 g krupicového cukru
* 2 lžíce vanilkového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 1 špetka mletého hřebíčku
* 100 g hladké mouky
* 1 špetka soli
* 0,5 lžičky prášku do pečiva
* 150 g měkkého tvarohu
* 100 ml plnotučného mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 100 g plátkových mandlí
* moučkový cukr k podávání

Troubu zapněte na 180 °C. Očištěné švestky vypeckujte. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry, skořicí a hřebíčkem do vysoké světlé pěny. Z bílků a citronové šťávy vyšlehejte tuhý sníh. Mouku, sůl a prášek do pečiva promíchejte a spolu s tvarohem všlehejte do žloutků. Pak opatrně vmiste sníh a nakonec i kousky švestek a mandle. Nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte ideálně ještě teplé, poprášené moučkovým cukrem.

Náš TIP: Švestková buchta je sladký barometr. Když dostanete chuť přidat ke koření špetku badyánu nebo ho rovnou vyměníte za perníkové, babí léto se začne lámat do podzimu.


Brusinkový koláč se sněhem

forma o průměru 24 cm, příprava: 95 minut

* 500 g čerstvých brusinek
* 200 g měkkého másla
* 200 g krupicového cukru
* 1 špetka soli
* 4 vejce
* 150 g loupaných mletých mandlí
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 150 ml plnotučného mléka
* 100 g želírovacího cukru 2:1
* 2 bílky
* 1 lžička citronové šťávy

Troubu zapněte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Máslo vyšlehejte s 300 g cukru a špetkou soli do pěny, pak jedno po druhém všlehejte vejce o pokojové teplotě. Mandle smíchejte s hladkou moukou a práškem do pečiva. Přidávejte k máslu střídavě s mlékem. Nalijte do formy. Navrch zatlačte 200 g brusinek a asi 45 minut pečte dozlatova. Pokud by koláč začal příliš rychle tmavnout, přikryjte ho alobalem. V hrnci asi 5 minut svařujte rozšťouchané brusinky s želírovacím cukrem. Nechte směs vychladnout. Bílky prošlehejte s citronovou šťávou, pak přidejte cukr a vyšlehejte úplně dotuha. Korpus vyjměte z trouby, potřete brusinkovou marmeládou a navrch rozprostřete bezé. Nechte zapéct pod grilem, aby sníh zezlátl. Z formy koláč vyndávejte až zcela vychladlý.


Broskvové clafoutis s pistáciemi

4 porce, příprava: 45 minut

* 4 menší broskve
* máslo na formu
* 150 g hladké mouky
* 1 špetka soli
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce vanilkového cukru
* 3 lžíce nasekaných pistácií
* 300 ml plnotučného mléka
* 4 vejce
* moučkový cukr k podávání

Troubu zapněte na 180 °C, na dno dejte kastrůlek s vodou. Broskve omyjte, rozpulte, vypeckujte a řezem nahoru položte do máslem vymazaného pekáče. Mouku promíchejte se solí, oběma druhy cukru a 2 lžícemi pistácií. Prošlehejte s mlékem dohladka. Postupně vmiste i vejce, těsto má být tekutější. Zalijte jím rovnoměrně broskve a pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte posypané zbylými pistáciemi a moučkovým cukrem.

Náš TIP: Broskve zakápněte likérem broskvovým, maliny malinovým a ostružiny zase ostružinovým.


Pečený blumový pudink

4 porce, příprava: 50 minut

* 2 velké blumy
* máslo a krupicový cukr na formu
* 100 g oříšků kešú
* 3 vejce
* 2 lžíce moučkového cukru
* 0,5 vanilkového lusku
* špetka soli
* 250 ml plnotučného mléka
* 150 g hladké mouky

Blumy spařte horkou vodou a oloupejte. Zbavte je pecek a nakrájejte na čtvrtiny. Rozdělte je do zapékacích misek vymazaných máslem a vysypaných cukrem. Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky nasekejte nahrubo. Vejce prošlehejte s moučkovým cukrem, semínky z vanilkového lusku a špetkou soli. Metlou všlehejte i mléko. Nakonec vmíchejte mouku s mandlemi. Těstem zalijte blumy a pečte asi 30 minut dozlatova.


Vymazlené tipy

* DROBENKA Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ povýší minimálně o třídu i ten nejjednodušší koláč.
* PEVNÉ OVOCE je základ. Jakmile začne měknout, v troubě už moc parády nenadělá.
* JEŘABINY dodají pikantnost. Hořké nebudou plody s listy z poloviny zubatými a z poloviny hladkými, s růžovou stopkou.
* MOUKU prosévejte z výšky a míchejte lehkou rukou. Koláče budou vzdušnější.

Fotogalerie

553/644/4-059.jpg 557/644/4-060a.jpg 561/644/4-060b.jpg 565/644/4-061.jpg 569/644/4-062.jpg 573/644/4-058.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web