695/988/1-38.jpg

Ke kořenům

02.12.2011 | F.O.O.D. | Gourmet

Kdysi byla pokládána za druhořadou zeleninu, dnes jsou kořeny, kořínky, bulvy a oddenky naopak labužnickou záležitostí. Černý kořen, řepa, topinambur, celer či pastinák patří do repertoáru vysoké gastronomie – i té domácí!

Zdá se vám, že pojem kořenová zelenina se neslučuje s elegantní kuchyní a stále se nemůžete zbavit předsudků vůči nakládané červené řepě? Pak je nejvyšší čas otevřít mysl novým chuťovým požitkům, které zelenina s jedlými podzemními částmi zvládá v těchto receptech s nečekanou nonšalancí. A co víc – vytváří tady i zcela nevšední gastronomická spojenectví. Přesvědčte se o její výjimečnosti!

V naší kuchyni je pojem kořenová zelenina sice silně zakořeněný, ale představujeme si pod ním poměrně chudý výběr: mrkev, petržel a celer. Rodina jedlých kořenů, bulv a oddenků je ale velice bohatá a v našich krajích domácí – vždyť sem patří i různé řepy, tuřín či vodnice. Na trhu se však objevují jen sporadicky, byť byly kdysi u nás více než běžné a takový černý kořen byl pokládán za lahůdku rovnocennou chřestu.

Asi nejsmutnější osud má u nás červená řepa, oběť sterilace v nechutném láku. Momentálně je však její pověst gastronomicky očišťována a způsoby přípravy odpovídají jejímu chuťovému potenciálu – přiložený recept vás jistě přesvědčí. K tomu ještě dodáme, že řepa je výjimečným zdrojem takzvaných betalainů, rostlinných barviv, zejména betaninu a vulgaxanthinu. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky a laboratorní studie ukazují, že mohou významně omezovat růst některých nádorových buněk.

Tedy o důvod víc, proč řepu co nejčastěji zařazovat do jídelníčku – ale zároveň to není důvod, proč by její příprava neměla odpovídat vysoce labužnickým standardům. Odvíjejí se od použití těch nejkvalitnějších surovin, jako je vinný či balzamikový ocet, zajímavé koření a pochopitelně perfektní, čerstvé hlavní suroviny. Naprosto běžnou, přitom za záhadnou pokládanou, kořenovou zeleninou je u nás pastinák. Obvykle se totiž prodává místo kořenové petržele, ale nebývá správně označen. Od petržele se liší mnohem větším kořenem, výrazně sladší chutí a jiným tvarem listů v chrástu. Díky obsahu sacharidů skvěle karamelizuje a je také vhodný do dezertů – viz úžasné muffiny.

Fotogalerie

696/988/1-38.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré! Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré!
Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat
Petra Vacka věšeli na háky za kůži na zádech! Proč? Petra Vacka věšeli na háky za kůži na zádech! Proč?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web