607/002/4-97b.jpg

3 nápady na dokonalé jehněčí

29.04.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Jehněčí k jaru prostě patří a v této sezoně nebývá problém jej sehnat. Přestaňte se před tímto lahodným masem letos konečně ostýchat a pustťe se do jeho přípravy s vervou. Uvidíte, že to není o nic těžší než s jinými masy!

Čínská jehněčí směs se zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 lžíce rostlinného oleje
* 400 g jehněčího masa (např. z ramínka)
* světlá část z 1 pórku
* 1 cibule
* 300 g mladých mrkví
* 1 žlutá a 1 červená paprika
* 250 g zelených fazolových lusků
* 2 stroužky česneku
* 1,5 lžíce omáčky hoisin
* 2 lžičky omáčky sambal oelek
* plocholistá petržel

V hluboké pánvi (ideálně wok) rozpalte trochu rostlinného oleje. Vložte asi třetinu na nudličky nakrájeného masa a za stálého míchání restujte, dokud nezezlátne. Maso vyjměte a stejně pokračujte se zbylými dvěma třetinami. I poslední maso vyjměte, přidejte na nudličky nakrájený pórek, na osminky nakrájenou cibuli, očištěné mladé mrkve, nudličky barevných paprik a fazolové lusky. Restujte 2 až 3 minuty, přidejte nasekaný česnek a restujte ještě 1 minutu. Vmíchejte omáčky hoisin a sambal oelek a ještě chvíli restujte. Servírujte na talíř pokladený teplým masem. Jako příloha se hodí rýže.


Koláč s jehněčím ragú a cuketami

3–4 porce - příprava: 3 hodiny

* 1 velká cibule
* rostlinný olej
* 400 g mletého jehněčího masa
* sůl a pepř
* 2 mrkve
* mletý římský kmín
* drcený kmín
* 1/2 lžičky sladké papriky
* 300 ml rajčatové passaty
* sušené oregano
* hrst kešú ořechů
* hrst rozinek
* 2 cukety
* 25 g másla
* 4 pláty filo těsta

Troubu zapněte na 170 °C. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte zpěnit na oleji. Přidejte mleté maso a zprudka restujte, dokud se neodpaří všechna voda, kterou maso pustilo. Osolte, opepřete, přidejte nahrubo nastrouhané mrkve a koření. Nechte ještě chviličku orestovat, vmíchejte rajčatovou passatu, oregano, rozinky a nasekané kešú ořechy. Vložte přiklopené poklicí do trouby a za občasného promíchání nechte 2 hodiny dusit. Cukety nakrájejte na kolečka, z obou stran osolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte. Dortovou formu o průměru 22 až 24 cm vymažte máslem a vyložte filo těstem. Do něj vrstvěte jehněčí ragú a cukety. Dejte ještě na 20 minut zapéct.


Jehněčí kotletky s teplým houbovým salátem

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

* jehněčí hřbet s 8 žebry
* sůl a čerstvě mletý pepř
* rostlinný olej
* 200 g čerstvých hub
* 2 červené cibule
* 3 hrsti zelených salátů (polníček, baby špenát apod.)
* 1 stroužek česneku

Jehněčí hřbet očistěte (nezbavujte ho ale tukového krytí), ze všech stran osolte, opepřete a potřete trochou rostlinného oleje. Maso nechte asi 15 minut odpočinout, před opékáním musí mít pokojovou teplotu, jinak by na horké pánvi dostalo šok a zbytečně by bylo suché. Rozehřejte asi 2 lžíce oleje a hřbet na něm postupně ze všech stran opečte, celkem to trvá asi 8 minut. Pak opečený hřbet vyjměte, překryjte alobalem a nechte asi 15 minut na teplém místě odpočinout. Maso tak neztratí šťávu a růžový střed krásně dojde. Ve výpeku, který zbyl v pánvi, orestujte očištěné a podle potřeby pokrájené houby, nejlepší jsou různé asijské typy nebo hlíva ústřičná. Pak přidejte na tenké měsíčky nakrájenou červenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Asi 2 minuty opékejte (cibule musí zůstat křupavá). Smíchejte se zelenými saláty. Hřbet nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé kotletky a podávejte.

Fotogalerie

588/002/4-96a.jpg 592/002/4-96b.jpg 600/002/4-98.jpg 604/002/4-99.jpg 596/002/4-97a.jpg 608/002/4-97b.jpg

ANNA GROSMANOVÁ - foodblogerka

„Jehněčí maso patří mezi červená masa. V praxi to znamená, že je oproti třeba kuřecímu nebo králičímu více prokrvené, a tudíž obsahuje také více železa. Co mě na něm ale baví ze všeho nejvíc? Je to maso spojené s jarní sezonou. S jarem se nám na talíře dostávají kvalitní a čerstvé suroviny a i jídelníčky jsou konečně zase pestřejší.

Pokud se rozhodujete mezi jehněčím a skopovým, pak je dobré vědět, že jehněčí obsahuje méně tuku, který je také nositelem pachů – jehněčí vám prostě nebude tolik zapáchat jako skopové maso. Já osobně mám nejraději jehněčí kýtu na česneku s bylinkovými noky a špenátem nebo roládu.

A malá poznámka: U jehněčího je zásadní, aby se podávalo horké, protože jakmile se vypečený tuk začne srážet, maso se obalí ne zrovna chutnou mazlavou hmotou. Dávejte si pozor na dodavatele a ptejte se na něj řezníka. to prostě sezonní záležitost a i váš známý řezník ho často bere od cizího dodavatele. A česká jehňata budou na našich pultech rozhodně čerstvější než novozélandská.“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web