• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Variace na topinky

Variace na topinky

F.O.O.D.
| 7. 9. 2016
Gourmet
Variace na topinky

Co dobrého bychom si ještě dali? Bruschetty, crostini nebo české topinky, všechno má stejný základ. Opečené křupavé pečivo.

Bruschetta s uzenou mozzarellou

4 porce, příprava: 15 minut + grilování

* 0,5 bagety
* 4–5 keříčkových rajčat
* 200 g uzené mozzarelly
* sůl
* hrubě drcený černý pepř
* 80 g vařené šunky
* lístky bazalky na ozdobu

Troubu předehřejte na program „grilování“. Bagetu nakrájejte šikmo na plátky. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a mozzarellu, poté je rozložte na pečivo, osolte a opepřete a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Ten vložte na 5–10 minut pod gril. Šunku srolujte a nakrájejte na tenké proužky a spolu s bazalkou přidejte na bruschettu.


Crostini s rajčaty a ančovičkami

4 porce, doba přípravy: 15 minut

* 6 masitých rajčat
* 2 šalotky
* 1 hrst lístků bazalky
* 5 lžic olivového oleje
* 0,5 bagety (může být i celozrnná)
* 24 ančoviček
* hrubá mořská sůl
* balzamikový ocet

Rozpůlená rajčata a šalotku nakrájejte najemno. Lístky bazalky nasekejte na tenké proužky. Vše smíchejte s olivovým olejem. Bagetu nakrájejte na tenké plátky a nasucho je z obou stran opečte. Potřete rajčatovou směsí, poklaďte ančovičkami a posypte hrubou mořskou solí. Jemně zastříkněte balzamikem.


Bruschetta s mandlovým pestem

4 porce, doba přípravy: 20 minut

* 80 g sušených rajčat v oleji
* 50 g loupaných mandlí
* sůl a pepř
* 0,5 bagety (nejlépe s mákem)
* 50 g sýra pecorino

Vložte rajčata do cedníku a do misky nechte odkapat olej. Do mixéru dejte mandle a začněte mixovat, po chvíli přidejte rajčata a poté postupně zapracujte 3–4 lžíce odkapaného rajčatového oleje tak, aby pesto zvláčnělo, ale konzistence zůstala hustá. Dochuťte solí a pepřem. Bagetu šikmo nakrájejte na plátky, potřete je pestem a posypte hoblinkami pecorina.

Náš TIP: Sýr pecorino ladí nejen s mandlemi, ale také s vlašskými ořechy. Ořechové pesto se proto přímo nabízí. Pokud ale potřebujete vykouzlit bleskové pohoštění, stačí plátky pečiva poklást tence nakrájeným sýrem, posypat hrubě nasekanými vlašskými ořechy a zapéct pod grilem (dokud se sýr nezačne rozpouštět).


Bruschetta se třemi druhy sýrů

4 porce, příprava: 10 minut + grilování

* 4–5 keříčkových rajčat
* 80 g gorgonzoly
* 2 bochánky mozzarelly (po 125 g)
* 50 g strouhaného parmazánu
* 4 velké plátky žitného chleba
* sůl a pepř
* 4 lžíce pesta

Troubu předehřejte na program „grilování“. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky, gorgonzolu na kousky. Na krajíce chleba rozložte rajčata, přidejte gorgonzolu a nakonec parmazán. Lehce osolte a opepřete, potřete pestem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte jej doprostřed trouby a grilujte 5–10 minut.

Náš TIP: Když chcete předložit bruschetty, opečte krajíce chleba nebo příčně nakrájené bagety. Originální crostini jsou asi centimetr silná kolečka nakrájená ze štíhlejší bagety. Většinou se opékají, lze je ale zdobit i bez opečení.


Bruschetta s pancettou a medem

4 porce, příprava: 20 minut

* 12 cherry rajčátek
* sůl a pepř
* 100 g plátků pancetty
* 8 plátků bagety
* drcený kmín
* 2–3 lžíce medu
* bazalka

Rajčátka spařte vroucí vodou a ochlaďte ledovou. Oloupejte, rozpulte, zbavte semen a dužninu rozmělněte. Osolte a opepřete. Pancettu nakrájejte na proužky a opečte na suché pánvi. Plátky chleba překrojte napůl a opečte je nasucho. Potřete rajčatovým pyré, poklaďte slaninou. Posypejte kmínem a zakapejte medem. Bazalku nasekejte na proužky a chléb ozdobte.

Náš TIP: Jednou jako základ použijte pyré, jindy pečená rajčata. Stačí je rozpůlit, zastříknout olivovým olejem a červeným vínem, osolit, opepřit, posypat oreganem a tymiánem. Rozložte na plech, upečte v troubě a nadrobno nasekejte.


Bruschetta s kalamáry a slaninou

4 porce, příprava: 15 minut + grilování

* 200 g kroužků kalamárů
* 3 stroužky česneku
* 2 šalotky
* 5 rajčat
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 lžičky citronové šťávy
* 0,5 bagety
* 8 plátků prorostlé slaniny

Troubu předehřejte na program „grilování“. Kalamáry opláchněte, dobře osušte a nasekejte na kousky. Česnek nakrájejte na plátky, šalotku nadrobno. Rajčata spařte vroucí vodou, ochlaďte ledovou a oloupejte. Zbavte je semen a dužninu nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm změknout česnek s šalotkou (česnek nesmí zhnědnout), přidejte kalamáry a opečte je z obou stran. Ke konci přidejte rajčata a směs prohřejte, krásně se spojí. Mezitím příčně nakrájejte bagetu na 8 plátků, navrstvěte směs s kalamáry. Na každý z nich přidejte plátek slaniny a bruschetty opečte pod grilem.


Dýňové crostini

4 porce, příprava: 20 minut

* 250 g dýně
* sůl a pepř
* 8 plátků toustového chleba
* 1 – 2 lžíce medu
* 0,5 chilli papričky
* 2 lžíce dýňových semínek
* dýňový olej (máte-li, lanýžový)

Troubu rozehřejte na 180 oC a klínky dýně upečte do poloměkka na plechu vyloženém pečicím papírem. Vyjměte a místo ní v troubě upečte dýňová semínka. Vychladlou dýni nahrubo nastrouhejte, osolte, opepřete. Pečivo z obou stran opečte na suché pánvi, lehce zakápněte medem, zasypte dýní, jemně sekanou papričkou a dýňovými semínky. Zakápněte olejem a dejte na 2 minuty pod gril. Ihned podávejte.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

Poslední sledované recepty

37
Dušené kotlety na paprice
Dušené kotlety na paprice
26
Klasická zelňačka
Klasická zelňačka
25
French toast
French toast
24
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
23
Bramborový salát s okurkou a koprem
Bramborový salát s…

Zajímavé články

Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
AHA.cz Neštěstí herečky Arichtevy: Hledá pomoc po ztrátě miminka!

Neštěstí herečky Arichtevy: Hledá pomoc po ztrátě miminka!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Báru Polákovou v černé nikdy neuvidíte! Víme, proč ji nenosí a co ji naučila slavná návrhářka!

Báru Polákovou v černé nikdy neuvidíte! Víme, proč ji nenosí a co ji naučila slavná návrhářka!

Ženy.cz 5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

Blesk.cz Svatý Václav slavil čtvrtstoletí: Slováček přišel na svíčkovou! A Dejdar jako „výčepák“

Svatý Václav slavil čtvrtstoletí: Slováček přišel na svíčkovou! A Dejdar jako „výčepák“

SportRevue.cz FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy 12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

12 karmických ženských jmen: Která si nesou těžký osud a která otevírají cestu ke štěstí?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Variace na topinky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact