Tradiční české recepty: Valašské frgále, králík nebo hrušková bryja
F.O.O.D.
|
27. 2. 2017
Gourmet
Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené do křupava, valašské frgále i levné recepty původem z hor.
Lehce stravitelné králičí maso se chuťově nejvíce podobá drůbežímu a v kombinaci s uzeným bokem se perfektně hodí jako večeře pro celou rodinu. Beskydský recept vsází na jednoduchost a dochucení divokým kořením.
Tradiční valašský koláč neboli frgál, nejčastěji zdobený mákem, tvarohem, marmeládou či jinou náplní. Základem je kynuté těsto a navrch nesmí chybět drobenka. Již v roce 1826 se o frgálech mluvilo a tyto koláče se tak staly nepostradatelnou součástí všech slavností.
Bryja se dříve považovala za pokrm chudých, dnes ji využijete třeba na chalupě s přáteli. Ráno se uvaří plný hrnec a kdo má během dne hlad nebo chuť, pořádně si nabere. Když do omáčky přidáte slívy, vůči tradici se rozhodně neprohřešíte.
Vyžaduje přípravu předem, kdy musíte namočit fazole na několik hodin - jsou lépe stravitelné, změknou a znásobí svou velikost. Správný říz dodá fazolové polévce **hovězí vývar** a smetana na zjemnění.