• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • In vino veritas

In vino veritas

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet

Révové víno je nápoj vyrobený alkoholickým kvašením rmutů nebo moštů získaných z hroznů révy vinné. Podle vyzrálosti hroznů použitých k výrobě se révové víno dělí na stolní, jakostní a révové víno s přívlastkem. Révové víno jakostní se dále dělí na odrůdové a známkové, víno s přívlastkem se smí vyrábět ve třech druzích - jako kabinet, pozdní sběr, nebo výběr z hroznů...

Vína stolní a jakostní

Stolní vína obsahují maximálně 11,5, jakostní 12,5 % alkoholu a žádný nebo nízký zbytkový cukr. Podle barvy je dělíme na bílá, červená nebo růžová. Při výrobě se hrozny na mlýncích rozdrtí na drť. Ta se v lisu ve zvláštních nádržích zbavuje uvolněného moštu a zbývající pevná část se lisuje. Někdy se hrozny před drcením odzrňují a u některých odrůd jako je Tramín nebo Sauvignon se drť nechává několik hodin macerovat. Takto získaný rmut bez třapin se nechá za častého promíchávání kvasit a po vykvašení se lisuje. Mošt vylisovaný z bílých drtí se napřed odkalí a potom se prokváší při teplotách max. 20 °C. Červené rmuty jsou při lisování již prakticky prokvašené a ve sklepě se jen pomalu dokvaší a čistí se. Konečným výsledkem kvasného procesu má být zdravé víno odpovídající charakterem použité surovině. Po nalahvování musí zůstat čisté a nekalit se. Důležitým faktorem určujícím jakost vína jsou také nádoby, ve kterých víno kvasí a dále zraje.

.Vína s přívlastkem neboli predikátní

Jsou vyráběna z hroznů s vyšším obsahem cukru. Mají vyšší obsah alkoholu a minimálně 25 g zbytkového, neprokvašeného cukru na litr. Dozrávají v příznivých lokalitách v pozdním podzimu. Bobule se nechají částečně zaschnout pozdní sběry). Rozdrcením vysoce cukernatých hroznů se získávají hustší drtě, které se ošetřují enzymatickými preparáty, teprve potom se lisují. Prokvašují velmi pomalu, obsahují 7-13 % alkoholu

Vína tokajská

Se vyrábí v tokajské oblasti na severovýchodě Maďarska, na Slovensku z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Z pozdně sklizených hroznů bez výběru se vyrábí víno samorodé,které může být i suché. Z pozdních sběrů se vyrábí 2-6 puntové tokajské výběry. Při jejich zpracovávání se k určitému počtu
litrů moštu přidává 2-6 puten nasbíraných cibéb (rozinek). Tokajská vína mají charakteristickou žlutou jantarovou barvu a chlebovou vůni a chuť.

„Víno je mezi léky nejchutnější, mezi nápoji nejužitečnější, mezi pokrmy nejlahodnější.” (Plútarchos)

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Parmazánová kaše s žampiony a rajčaty

Parmazánová kaše s žampiony a rajčaty

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Poslední sledované recepty

199
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
149
Česnečka z uzeného masa s quinoou
Česnečka z uzeného masa…
96
Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
Jednoduché bramborovo…
67
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční vanilkové…
46
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými ušetříte a hlavně si pochutnáte jako v restauraci
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými…
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se sladkým uměním, které potěší každého milovníka literatury
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se…
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a 90. let, v nichž se zpívá o jídle nebo pití?
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a…
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší?…
AHA.cz Rolins už má toho s Nedvědem po krk! Dara vydala zásadní prohlášení

Rolins už má toho s Nedvědem po krk! Dara vydala zásadní prohlášení

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Ženy.cz Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Blesk.cz Ina T. hodnotí: Vkus v kategorii 60 plus! Šmrnc Švandové i urputná snaha Steinmasslové!

Ina T. hodnotí: Vkus v kategorii 60 plus! Šmrnc Švandové i urputná snaha Steinmasslové!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • In vino veritas
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact