• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně zmrazovat

Jak správně zmrazovat

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Jak správně zmrazovat

Zmrazené jídlo nám pomáhá při plánování jídelníčku i při vaření jednotlivých jídel. Zejména jídla, která vyžadují delší přípravu, je výhodné připravit v klidu dopředu a zmrazit. Ke zmrazení je zapotřebí syrové i vařené jídlo pečlivě připravit a správný postup musíme zachovat i při rozmrazování. Jen tak bude jídlo stejně chutné a lákavé, jako když jsme ho ukládali do mrazáku...

Vedle masa, ryb, zeleniny a základních potravin, jako je například chléb a máslo, můžeme v mrazáku skladovat široký výběr hotových předvařených jídel. Ke zmrazování čerstvých jídel jsou vhodné pouze mrazáky označené čtyřmi hvězdičkami.

Před zmrazováním necháme jídlo dokonale vychladnout. Uložením horkého nebo teplého jídla bychom zvýšili vnitřní teplotu mrazáku, čímž by se nejen zpomalilo zmrazování, ale mohly by se znehodnotit i ostatní uložené potraviny.

Příprava jídla do mrazáku

Před zmrazením zabalíme jídlo do vodotěsného obalu a vytlačíme z něj co nejvíc vzduchu, aby nevysychalo, nebo aby se nespálilo (vybledlé skvrny). Všechny potraviny opatříme štítky na které si poznamenáme obsah balíčku, datum a váhu nebo počet porcí.
Mikrotenové sáčky se hodí na balení všch druhů jídla, ale na tekutiny jsou vhodnější pevné umělohmotné nebo povoskované nádoby. Pouze sáčky označené jako vhodné k zmrazování jsou natolik pevné, že jídlo chrání. Silný alobal používáme na balení menších porcí nebo na dodatečné obalení masa, drůbeže nebo ryb, které jsme předtím pečlivě zabalili do silné potravinové fólie.
Do alobalu nebalíme kyselé potraviny, například rajčata nebo ovoce, protože spolu reagují. Potraviny, které hodláme skladovat delší dobu, nebo kousky, ze kterých vyčnívají kosti a mohly by obal protrhnout, ještě po zabalení zasuneme do mikrotenového sáčku.

Zeleninu před zmrazením blanšírujeme 1-2 minuty ve vařící vodě, abychom jí zbavili enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny. Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou zeleninu ukládáme do mikrotenových sáčků a mrazíme, nebo ji necháme nejprve zmrazit na tácku a pak ji přesypeme do sáčku a uložíme do mrazáku. Mrazení na tácku používáme pro zeleninu a ovoce, které chceme uchovat odděleně, a pro menší předvařené potraviny, jako jsou paštičky nebo rybí karbanátky. Rýži zmrazenou tímto způsobem můžeme bez rozmrazování přidávat do polévek, dušených směsí i smažených jídel.

Předem vařená jídla musíme vychladit a zmrazit co nejrychleji, aby se do nich nedostaly škodlivé mikroorganismy a abychom zabránili působení činitelů, které jídlo rozkládají. Pokud zapomeneme jídlo zmrazit v den, kdy jsme ho připravili, druhý den už ho raději nezmrazujeme, ale spotřebujeme. Rychlého zchlazení na pokojovou teplotu dosáhneme tím, že necháme jídlo v nejchladnější části kuchyně a zakryjeme ho síťovým poklopem, aby se k němu nedostaly mouchy a aby pára mohla volně unikat. Vyšší kastroly s dušenými jídly postavíme do mísy s ledovou vodou. Jakmile jídlo vychladne, uložíme ho před zmrazením na 1-2 hodiny do ledničky.

Rozmrazování zmrazených potravin

Voda obsažená v jídle se při zmrazení mění v krystalky a narušuje buněčnou stavbu jednotlivých surovin. Proto je zmrazné jídlo během rozmrazování a další úpravy náchylnější k napadení bakteriemi než čerstvé potraviny. Z tohoto důvodu se snažíme zpracovat zmrazné jídlo co nejrychleji, připadně vařit nebo ohřívat bez rozmrazování. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujeme na mřížce nebo na obráceném talířku položeném na větším talíři a zakrýváme je velkou mísou nebo poklopem z alobalu tak, aby vzduch mohl volně proudit. Rozhodně maso nenecháváme ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, většinou rozmazujeme přes noc v chladničce.

Ohřívání zmrazeného jídla Polévky a dušené směsi za občasného míchání pomalu ohříváme v kastrolu. Jídla, která je možné bez rozmrazování ohřát v troubě, musíme zmrazovat ve vhodné nádobě (většina smaltovaných, keramických nebo skleněných pekáčků při prudké změně teploty popraská) nebo mrazit ve fólii. Musíme počítat s tím, že přímé rozehřívání jídla bude trvat déle.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

Poslední sledované recepty

53
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
52
Sypánky s mákem
Sypánky s mákem
50
Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Buchty, koláče, záviny…
36
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou
Zapečené brambory se…
32
Jihočeská „pucková“ polévka
Jihočeská „pucková“…

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Mimibazar Příběh Veroniky: Rakovina děložního čípku změnila můj život. Kéž bych věděla víc o HPV

Příběh Veroniky: Rakovina děložního čípku změnila můj život. Kéž bych věděla víc o HPV

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Óda na radost: 50 nejkrásnějších podzimních šatů pro S i XXL postavy

Óda na radost: 50 nejkrásnějších podzimních šatů pro S i XXL postavy

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Manželka Bruce Willise po jeho vystěhování: Péči o něj už nezvládala!

Manželka Bruce Willise po jeho vystěhování: Péči o něj už nezvládala!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně zmrazovat
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact