Chutnají snad každému. Jsou vždy po ruce a snadno se připravují. Těstoviny jsme si oblíbili jako přílohu, salát, hlavní jídlo i skvělou delikatesu. Na trhu jsou k mání ve velkém množství druhů, tvarů, barev a chutí. Stačí si jen vybrat...
Co je dobé nemusí být drahé a pro těstoviny to platí dvojnásob. Vždyť je snadno pořídíme za málo peněz a ještě k tomu v různých obměnách. Sortiment těstovin obsahuje kolem 600 druhů. A to už je z čeho vybírat.
Těstoviny obsahují pouhé 2 % tuku, ale současně také potřebné uhlohydráty, minerální látky a vitamíny skupiny B. Dodávají organismu sílu a přitom se po nich netloustne. Ti, kdo přesto chtějí žít ještě zdravěji sáhnou raději po celozrnných výrobcích, které obsahují mnohem více vlákniny a minerálů než běžné druhy. A ten, kdo se bojí cholesterolu, má k dispozici rovněž řadu bezvaječných druhů.
Jak správně těstoviny vařit:
Těstoviny potřebují především velký hnec ve kterém mohou volně plavat. Na 100 g těstovin počítáme 1 l vody a 1 lžičku soli. Osolenou vodu přivedeme k varu a nasypeme do ní těstoviny. Nepřikrýváme pokličkou a během vaření občas promícháme. Asi minutu před koncem udané doby vaření vyzkoušíme, jak jsou těstoviny tvrdé. Jsou-li uvařené, přelijeme je do cedníku a protřeseme, aby voda dobře odtékala.
Stejně jako těstoviny samotné, jsou pestré i způsoby jejich úpravy. S lahodným ragů, se zeleninou, se sýrem nebo jak to milují děti, s oblíbeným kečupem. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Vyzkoušejte však sami, jak vám budou těstoviny chutnat nejvíce - jako taštičky se sýrovou náplní, makarony s masovou omáčkou, zapečené se šunkou nebo špagety s česnekem a olejem?
Nudle s tajemnými názvy
Chutné výrobky z těsta se nabízejí v nejrůznějších formách: Rýhované a hladké, duté a ploché, stočené doleva nebo doprava, žebrované a vykrajované, jako motýlci, mušle, kolínka, hvězdičky nebo trubky. Jediný skutečný problém je vybrat si…
Záleží na tom, za jakým účelem těstoviny připravujeme - budeme-li je podávat jako předkrm, jako dekorativní přílohu nebo jako chutnou porci proti velkému hladu. Pro kombinaci s tekutější omáčkou jsou ideální například fusilli(dlouhé nebo krátké spirály či vřetena) a především rigatoni (krátké, silné, zvenčí rýhované trubky). Čím větší a nepravidelnější je povrch těstovin, tím více omáčky se na nich zachytí. Na nákyp použijeme spíše, široké, ploché druhy jako například lasagne a tagliatelle (dlouhé nudle různé šířky). Také penne (krátké trubky se šikmo seřezanými konci) lze dobře zapékat. Kolínka a vrtulky jsou skvělé pro rychlá jídla a na saláty. Hezkou ozdobou čirých polévek bývají hvězdičky či písmenka. K masu a zvěřině se v některých oblastech podávají halušky. Makarony a špagety jsou známou klasikou. Hodí se pro každou příležitost. Ten kdo má chuť na plněné těstoviny si zvolí tortellini. Tyto rafinovaně zabalené kousky prý mají připomínat Venušin pupík. Pestrá paleta se nabízí u asijských těstovin. Kromě skleněných rýžových nudlí se k přípravě tradičních čínských pochoutek hodí třeba pšeničná hnízda.
Základní recept na domácí těstoviny
2 vejce, 2 žloutky, 4 lžíce oleje, 8 lžic vody, 1/2 lžičky soli, 400 g hrubé pšeničné mouky
Vejce, žloutky, olej, vodu a sůl dobře vyšleháme. Mouku nasypeme na vál, uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj směs a vidličkou dobře promícháme. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout. Nakonec strojkem na těstoviny vytvoříme požadované tvary.