Vánoční cukroví, drobné pamlsky, které nechybí během Vánoc na mísách a tácech v žádné domácnosti. Péct by se většinou mělo i tři týdny před svátky, aby se uleželo a změklo.
Mezi nejklasičtější vánoční cukroví patří perníčky, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny nebo vosí hnízda. Cukroví se často vykrajuje do tvarů s vánoční symbolikou a různě slavnostně zdobí. V domácnostech se peče jeden nebo i desítky druhů.
Stále oblíbenější je i nepečené cukroví, které se nemusí odležet. Nejčastěji jsou to různé kuličky vyválené kakaové, oříškové nebo kokosové hmoty. Oblíbené je i sněhové cukroví, díky kterému se spotřebují často zbývající vaječné bílky.
Těsto zpracujeme na vále, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom těsto rozválíme, vykrájíme kytičky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na... více o Kytičky s vrchem
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a žloutky zaděláme těsto. Necháme chvilku odpočinout a potom odkrajujeme stejnoměrné kousky, které... více o Košíčky plněné pudinkovým krémem
Zpracujeme na vále v těsto. Z odpočinutého těsta vyválíme plát, vykrajujeme kolečka třech nebo čtyřech velikostí a upečeme dorůžova. Vychladlé spojíme... více o Komínky
Ze surovin zmáčkneme těsto, které dáme alespoň na hodinu do chladu (nejlépe udělat den předem). Na masovém strojku s vloženým páskem s tvořítky... více o Kokosové strojkové
Nadrobno usekáme oranžát. Z bílků ušleháme tuhý sníh z bílků, do kterého přisypáváme moučkový a vanilkový cukr. Vmícháme také mandlovou příchuť,... více o Kokosové makronky
Instantní kaši smícháme s cukrem a s trochou vody vypracujeme hustou hmotu, do které přidáme kokosovou strouhanku. Tvoříme kuličky nebo špičky.... více o Kokosové kuličky bez lepku
Bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pevného sněhu a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé... více o Kokosky se strouhankou
Mouku smícháme s cukrem a kokosem. Přidáme pokrájené máslo a zpracujeme těsto, které necháme hodinu v chladničce odpočinout. Potom malé kousky těsta v... více o Kokosové cukroví
Vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, polijeme polevou a do polevy vmáčkneme jádro ořechu. Necháme zaschnout a ukládáme. Podáváme ve směsi vánočního... více o Kávové ořechy
Přísady zpracujeme na vále v těsto, necháme odležet a pak vtlačujeme ve slabé vrstvě do malých košíčkových formiček, které jsme vymazali 100% tukem.... více o Kávové košíčky
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou... více o Kávěnky
Z mouky, másla, mandlí, cukru a kakaa vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme tenké válečky z kterých formujeme malé rohlíčky. Pečeme v mírné předem... více o Kakaové rohlíčky
Zpracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kytičky a upečeme v troubě asi při 200 °C. Necháme vychladit, slepujeme náplní. Potom celé kytičky... více o Kakaové kytičky
Pomleté mandle a dětské piškoty, prosátý cukr s kakaem a nakrájené změklé máslo spolu smícháme a vypracujeme hmotu, kterou dáme přibližně na 40 minut... více o Ježci z nepečeného těsta
Rozinky namočíme na 20 minut do whisky, a necháme odležet. Máslo, cukr a vejce ušleháme do pěny, potom přidáme mouku a koření a hněteme, nakonec... více o Irské rozinkové keksy
Piškoty rozdrtíme, ovoce pomeleme na strojku, ze všeho vypracujeme těsto. Z něj tvoříme tyčinky, které necháme uschnout. Konce můžeme namočit do... více o Doutníky
Utřeme cukr s tukem, přidáme mouku s jedlou sodou, ořechy. Těsto plníme do formiček (nevymazaných) a pečeme v mírné troubě při teplotě 150-170 °C. Po... více o Duté rohlíčky od Hanky
Na papír přesijeme moučkový cukr, sušené mléko, vanilkový cukr a kakao. Necháme rozpustit tuk a odstavíme z plotny, aby se nám čokoláda nepřipálila.... více o Domácí čokoláda II.
Necháme rozpustit tuk a odstavíme z plotny, aby se nám čokoláda nepřipálila. Sypké ingredience rozmícháme v rozpuštěném tuku. Nalijeme do formiček... více o Domácí čokoláda III.
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a po lžících přidáváme smíchané přísady. Mícháme dokud se cukr dobře nerozpustí a hmota není hladká. Nevaříme! Hotové... více o Domácí čokoláda I.
Piškoty rozdrtíme, nejlépe válečkem. Z piškotů, cukru, 100% tuku, vejce, kakaa a ořišků vypracujeme za pomocí rumu těsto, ze kterého tvarujeme kuličky... více o Čokoládové kuličky obalované v kokosu
Polevy rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Omyjeme hroznové víno, rozstříháme je na menší porce a necháme okapat. Kiwi oloupeme, rozčtvrtíme a... více o Čokoládové ovoce
Máslo dobře utřeme a postupně do něj zašleháme cukr, vejce, med, mandle a kakao. Okořeníme (dost výrazně!), zahustíme moukou a necháme odpočinout v... více o Čínské čtverečky
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kolečka nebo oválky, upečeme v mírné troubě. Hotové slepíme džemem, polijeme... více o Cukrovinky s kandovaným ovocem
Zpracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme kolečka nebo oválky, upečeme při 220 °C. Cukroví se při pečení nafoukne. Upečené obalíme ihned v cukru.... více o Bubliny
Spojíme v těsto, vyválíme plát asi 5 mm silný a vykrajujeme malá kolečka. Po upečení slepujeme Nugetou (Nutelou), potřeme čokoládovou polevou a... více o Brabantské dortíčky
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
2 dcl vody svaříme s dětskou krupičkou na hustou kaši, necháme vychladnout, pak vmícháme máslo, cukr, kokos, rum (tresť). Tvoříme kuličky které... více o Bílé nepečené kuličky
Nejprve si odvážíme suroviny - měly by mít pokojovou teplotu. Připravíme si kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru, lžíci... více o Babiččiny vánoční rohlíčky
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na... více o Andělská očka
Kvasnice dáme do dvou lžic mléka se špetkou cukru a zadělámena kvásek. Mleté ořechy, anýz, citron zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a nakonec máslo a... více o Aninky
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky,... více o Mouřeníny
Na vále zpracujeme ze všech přísad těsto. Je hodně mastné a lepí se, proto se dobře vyvaluje mezi dvěma mikrotenovými foliemi. Vyválíme asi na 3 mm a... více o Skořicové hvězdičky
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Potom rozválíme a vykrajujeme tvary. Upečeme (na suchém plechu nebo plechu... více o Linecké cukroví s kokosem
Těsto zpracujeme na vále, rozválíme asi na 3 mm a vykrajujeme kolečka. Opět doporučuji vyválet mezi dvěma foliemi. Upečená kolečka naplníme. Náplň: do... více o Čokoládová kolečka
Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něho zamícháme cukr a ořechy. Z těsta děláme v mokrých rukou kuličky asi 1 cm v průměru. Vždy 3 kuličky položíme těsně... více o Trojlístky
Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv.... více o Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
Ovesné vločky opražíme na části másla. Za chvíli přidáme lžíci práškového cukru a upražíme do zlatova. Cukr na vločkách zkaramelizuje a když... více o Ovesné kuličky
Piškoty co nejjemněji nameleme. Nasypeme je do velké mísy, přidáme moučkový cukr a kakao. Všechny sypké ingredience důkladně promícháme metličkou, aby... více o Vosí hnízda
Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto.... více o Linecké koláčky
Mouku smícháme se změklou Herou, přidáme žloutky, víno a vypracujeme těsto. Z rozváleného těsta vykrajujeme drobné tvary. Pečeme na pečícím papíru v... více o Vinné cukroví
Nahrubo nastrouhanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme lehce rozdrcené lupínky, kešu oříšky a rozinky a hmotu necháme ztuhnout. Pak z ní... více o Lupínkové hrudky
Předem si připravíme bulflery - jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr, lehce... více o Brambory
Na vále smícháme všechny přísady a přidáme v trošce horké vody rozpuštěné kapučíno. Zpracované těsto je hladké a nelepí se, ale doporučuji vyvalovat... více o Čtverečky "Cappuccino"
Ořechové těsto: smícháme všechny ingredience a rumu přidáme tolik, aby vzniklo lehce lepivé, ale dobře zpracovatelné těsto. Z něj potom děláme malé... více o Ořechovorumová vosí hnízda
Mouku, cukr a prášek do pečiva promícháme a přidáme změklý tuk, citr.štávu, vejce a špetku soli. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské... více o Citronová srdíčka
Vypracujeme těsto, rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Po upečení ještě teplé obalíme v práškovém cukru.... více o Zázvorníky
Hladké těsto z mouky, másla, cukru, žloutků a vanilky vyválet na 3-4 mm. Pomocí válečku přenést na vymazaný plech a trochu upéci (těsto nesmí být... více o Ořechové měsíčky
Na strojku tvoříme tyčinky, kolečka a podobně. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.... více o Kakaové oříškové cukroví
Všechny přísady dáme do mísy a vypracujeme těsto, které dáme na chvíli na chladné místo. Z těsta uděláme váleček, nakrájíme ho na malé kousky a... více o Sněhové vločky