• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vláčný žitný chléb
Napište svůj komentář k receptu

Vláčný žitný chléb

autor: Adam Chuchel
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 47
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vláčný žitný chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
  • Kvásek
    • 30
      g vlažná voda (g = ml)
    • 7
      g sušené droždí (můžete dát i 8g)
    • 1
      špetka cukr
  • Těsto
    • 576
      g celozrnná žitná mouka (může být i BIO)
    • 70
      g špaldová mouka (může být i BIO)
    • 565
      g vlažná voda (g=ml)
    • 23
      g olej (ideálně olivový, může být i slunečnicový nebo řepkový)
    • 6
      g sůl
    • 75
      g semínka (Směs semínek viz níže)
  • Směs semínek 75g (dle chuti)
    • 30
      g dýňová semínka
    • 20
      g chia semínka
    • 25
      g lněná semínka

Postup přípravy receptu

1
Nejdříve si dáme do menší misky nebo hrníčku vlažnou vodu, ve které mícháme cukr, dokud se nerozpustí a následně nasypeme celý sáček sušeného droždí. Odložíme na cca 15 minut na teplé místo (na topení) a necháme vzejít kvásek.

RADA: Jak oloupat brambory

2
Mezitím si do mísy navážíme ingredience na těsto. Pořadí je úplně jedno, já osobně začínám moukou žitnou a špaldovou, vodou, olejem, solí a semínky.

RADA: Jak skladovat chléb?

3
Po vyběhnutí kvásku ho přidáme do ingrediencí na těsto a budeme zpracovávat. Já používám kuchyňského robota s hákem, kterého nechám na 1. nebo 2. stupeň hnětat dohromady asi 15 minut. Je důležité těsto kontrolovat a třeba i robotovi trochu pomoct, vespod se občas nepromíchá nějaká mouka.
4
Když máte těsto hladké a nevypadá jako řídká kaše, tak si ho z misky přendáme na vál nebo na kuchyňskou linku. Posypeme troškou žitné mouky a těsto ručně lehce zpracujeme. Nesmíme si s ním moc hrát, protože těsto má tendenci potom hodně lepit. Pokud byste těsto neměli dost tuhé už z robota, tak přisypte mouku po lžících (1-3 max.).

RADA: Jak na domácí chléb

5
Po zpracování těsta ho vytvarujeme a vložíme do nějakého pekáčku nebo formy na pečení. Vždy je nutné formu vystlat pečicím papírem nebo alespoň vytřít olejem a vysypat moukou. Mně se nejvíce osvědčil pečicí papír. Potřeme troškou vody a pod utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Ideálně 2 hodiny, když bude více tak nevadí.
6
Předehřejte si troubu na 220°C. Po vykynutí sundejte utěrku a nahraďte ji alobalem. Chléb se potom nebude připalovat a pěkně se propeče. Ještě trochu pokapejte vodou a vložte do trouby přímo doprostřed. Po 5 minutách stáhněte troubu na 200°C a pečte dalších 45-50 minut. Nebojte se těsto kontrolovat špejlí, ale opatrně - kůrka může být hodně tvrdá.
7
Po upečení ihned vyklopte z formy a dejte na mřížku vychladnout. Při chladnutí chleba přikryjte utěrkou aby neokoral.
8
A už si jen užijte výborný, měkký a vláčný žitný chléb :) Dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pšenično-žitný chléb

Pšenično-žitný chléb

Domácí chleba

Domácí chleba

Žitný chléb Ondra

Žitný chléb Ondra

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Chia semínka Cukr Dýňová semínka Lněná semínka Olej Semínka Špaldová mouka Sůl Sušené droždí Vlažná voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborové knedlíky se strouhankou

Bramborové knedlíky se strouhankou

Pikantní okurkový salát

Pikantní okurkový salát

Prdelky

Prdelky

Mramorová bábovka vláčná

Mramorová bábovka vláčná

Makové řezy s citronem

Makové řezy s citronem

Kynuté skořicové uzlíky

Kynuté skořicové uzlíky

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

Jednoduchá francouzská kaše

Jednoduchá francouzská kaše

Zeleninový salát s rukolou a opečenou bagetkou

Zeleninový salát s rukolou a opečenou…

Doporučujeme

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Červené kuřecí kari

Červené kuřecí kari

50 minut
Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

Bramborové knedlíky plněné špenátem a…

90 minut
Skořicové šneky

Skořicové šneky

30 minut
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

46
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové…
30
Patizonová směs na topinky, tousty...
Patizonová směs na…
26
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
26
Plněné kynuté knedlíky vepřovými výpečky
Plněné kynuté knedlíky…
18
Australská čokoládová buchta z červené řepy
Australská čokoládová…

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Pohádka století S čerty nejsou žerty: Hvězdy se setkaly po 40 letech, díky Blesku!

Pohádka století S čerty nejsou žerty: Hvězdy se setkaly po 40 letech, díky Blesku!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Další doporučené recepty:

Vláčný perník
Vláčný perník
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
Vláčný velikonoční beránek
Vláčný velikonoční beránek
Vládní bábovka
Vládní bábovka
Vlašimské řízky
Vlašimské řízky
Vlašský salát podle ČSN
Vlašský salát podle ČSN
  • Recepty.cz
  • Vláčný žitný chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact