Pikantní a syté. To je vyhlášené texaské jídlo připravené z mletého hovězího masa, rajčat a fazolí, které se stalo velmi oblíbeným pokrmem téměř po celém světě.
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno, červenou papriku na kostičky. Ve velkém, ideálně litinovém hrnci se širokým dnem rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli a pomalu ji na středním ohni restujte asi 4 minuty. Přidejte papriku, česnek, mletou papriku, chilli, římský kmín a oregano a další asi 2 minuty restujte, aby se koření rozvonělo, ale česnek ještě nezačal hnědnout.
Trochu zesilte plamen, přidejte mleté maso a začněte restovat. Vařečkou ho během restování rozmělňujte na co nejmenší kousky. Restujte, dokud každý kousek masa nebude hnědý. Musí se opéct, nikoli dusit.
3
Vmíchejte protlak a minutu až dvě restujte. Poté vlijte vývar, přidejte rajčata z konzervy, osolte, opepřete a promíchejte. Směs přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a pomalu duste asi 30 minut. Tekutina by se měla zredukovat a omáčka zhoustnout.
Z fazolí slijte nálev a vmíchejte je do omáčky. Přiveďte k varu, krátce prohřejte a podle potřeby dochuťte ještě solí, pepřem, případně chilli. Úplně nakonec vmíchejte tři kostičky čokolády a nechte je rozpustit. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte asi 10 minut stát, aby se všechny chutě spojily. Chili con carne podávejte s rýží, kopečkem zakysané smetany a posypané čerstvým koriandrem nebo lahůdkovou cibulkou.
NEJČATĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ CHILLI CON CARNE:
• Maso je tvrdé: Je důležité maso na začátku zprudka orestovat při vyšší teplotě ze všech stran, dokud neztratí červenou barvu. Z toho důvodu použijte na přípravu dostatečně velký hrnec nebo pánev, aby maso mělo dost místa.
• Omáčka je moc řídká: Buď bylo použito moc tekutiny, nebo doba dušení byla moc krátká. Nejjednodušší řešení je sundat poklici a nechat chilli prudce vařit 5–10 minut, aby se tekutina odpařila.
• Chilli je hořké nebo chutná moc mdle: Hořkost způsobuje připálený česnek nebo koření, proto je vždy restujte jen velmi krátce. Důkladné osolení je základ. Pro oživení můžete přidat pár kapek limetkové šťávy nebo bílého octa. Pro prohloubení zemité chuti přidejte lžičku neslazeného kakaa nebo ještě kousek tmavé čokolády, které vyváží kyselost rajčat.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Chilli con carne se řadí mezi pokrmy, které chutnají mnohem lépe až druhý den, když mají dostatek času se rozležet.
• Místo mletého římského kmínu můžete použít celý. Nejprve ho krátce opražte na suché pánvi, dokud nezačne vonět, a pak rozdrťte. Získá tím mnohem intenzivnější aroma.
• Kromě kysané smetany či crème fraîche můžete chilli noc carne doplnit ještě strouhaným čedarem.