Máte rádi chutné, šťavnaté a voňavé masové pečínky? Líbí se vám působivá mozaika v plátcích masa třeba u svíčkové nebo znojemské? Pak se neobejdete bez znalosti špikování. Pokud víte, jak na to, a znáte pár kuchařských fíglů, není to žádná věda.
Špikovat se dá nejen maso hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, jehněčí a samozřejmě také zvěřina. U sušších a tužších druhů mas jde téměř o nutnost. Ale v případě měkčích typů mas nemusíte využívat jen špek. I když ten samozřejmě masu dodá šťavnatost a lepší chuť. Jestli ale chcete jen vytvořit zajímavou mozaiku, sáhněte třeba po šunce, salámu, ale i mrkvi či jiné kořenové zelenině nebo třeba česneku.
Umíte maso správně svázat, aby drželo při pečení pohromadě? Návod najdete ZDE.
Pokud jste se už o špikování uzeným špekem, slaninou či salámem pokusili, možná jste ztroskotali na tom, že se vám proužky nedařilo do masa dostat, ohýbaly se a klouzaly. Příště je proto dejte do mrazničky dostatečně ztuhnout a pak je do připravených otvorů v mase vpravíte rychle a lehce. Před pečením ale nechte maso nějakou dobu v pekáčku odpočinout, aby se klínky zase roztály.
Počítejte také s tím, že se při špikování neobejdete bez správného a kvalitního nože. Ten by měl být co nejužší a skutečně ostrý. V ideálním případě sáhněte po filetovacím nebo přímo speciálním špikovacím noži. Pro ty méně zručné se prodává špikovací jehla.
Důležité je i to, jak nůž do masa zasunete. Zkušení kuchaři doporučují úhel 20 stupňů. Nůž zabodněte do masa po směru vláken a trochu s ním zakruťte, aby vznikla kapsa. Můžete do ní strčit i prst, aby se zvětšila. A pak už jen zasuňte ztuhlý špek, popřípadě jinou ingredienci.
Recept na báječné hovězí na paprice "špikované" mrkví, najdete ZDE.
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody, kde... více o Rybízový nepečený dort
Dám do kastrolu nebo do hluboké pánve jahody a lžíci vody a na středním ohni vařím za občasného míchání 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří.... více o Jahodový džem podle Dity P.
Čočku propláchněte. Mrkev nakrájejte na kostičky, cibuli s česnekem nasekejte najemno, zázvor nastrouhejte. Vše opékejte na rozehřátém oleji, dokud... více o Čočková polévka s kokosovým mlékem
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme nadrobno. Přidáme vejce a mouku, vypracujeme těsto - nemělo by se lepit na... více o Bramborové špalíčky
Vejce utřeme s cukry do pěny, přilijeme mléko a máslo, promícháme. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a přisypeme vypeckované... více o Třešňové (višňové) muffiny / koláč
Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový
Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak... více o Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem
Všechny suroviny včetně rozpuštěného másla nebo Hery dáme do mísy a ušleháme do hladka. Nalijeme do vymazané bábovkové formy a pečeme na cca 180°C.... více o Bábovka z kefíru hrníčková
- uvaříme špagety obvyklým způsobem - na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, opečeme, přidáme anglickou slaninu nakrájenou na drobné kostičky... více o Špagety se špenátem a sýrem
Oloupané brambory pokrájíme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Po uvaření slijeme část vody, množství, které v bramborách ponecháme, nám... více o Dědovy škubánky na slano
Na trošce rozpáleného oleje, v pánvi se širokým dnem, osmažíme zprudka cuketu dozlatova. Když je cuketa osmažená, vmícháme nasekaný česnek, osolíme a... více o Cuketové nudle
Očištěný patizon nastrouháme. Můžeme strouhat na jemném i hrubém struhadle, ale nejlepší je nastrouhat půl na půl. K patizonu přidáme jemně pokrájenou... více o "Patizoňáčky" - bramboráky z patizonu
V míse smícháme mouku, nastrouhanou Omegu (Ivu, Heru...) a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu odpočinout, pak opět... více o Kořeněné slané tyčinky nebo cukroví se semínky
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci... více o Chlebová polévka podle Ládi Hrušky
Dle chuti smíchat a podávat ideálně k tortille.... více o Dresing
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Žloutky... více o Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou
Na pánvi lehce osmahneme a prohřejeme plátky masa. Vyndáme ho a dáme tam nakrájené fazolky (2-3 cm), přidáme vodu a necháme povařit, dokud nezměknou.... více o Fazolková omáčka
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní
Zaděláme kynuté těsto a po prvním vykynutí ještě jednou podebereme měchačkou, aby lehce spadlo a dáme znovu nakynout. Pak si těsto nakrájíme na stejné... více o Jablečné vdolečky - kynuté, pečené
Všechny ingredience nasypeme do misky a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, na pomoučněné ploše tvoříme pizza základ.... více o Super tenké těsto na pizzu
Do mísy dáme mouky, kakao, kypřidlo, cukry a sůl, vše promícháme, přidáme smetanu, vlažné máslo a vejce, vymícháme hladké těsto a nakonec přidáme... více o Hruškové muffiny
Z másla, cukrů a mouky vypracujeme hladké těsto. Pokud se drobí, po kapkách přidáváme vlažnou vodu a hněteme. Těsto necháme 30 minut odležet, pak ho... více o Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem
Kakao, kokosový tuk a jednu lžíci medu ohřejeme nad vodní lázní. Přidáme vanilkové aroma. Krém odložíme bokem, může se stát, že se vytvoří hrudky,... více o Čokoládové suflé bez lepku
Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba, přisypte více... více o Masové knedlíčky v rajské omáčce
V hluboké pánvi W!OK podusíme zeleninu. Nejprve na malém množství oleje zpěníme najemno pokrájenou cibulku, pak přidáme na proužky pokrájené papriky,... více o Kuřecí nudličky v sladkokyselé zeleninové omáčce
**Těsto**: Mouku, cukr, van.cukr, kypřící prášek, mléko, olej, vejce pečlivě promícháme do hladka, nalijeme do formy na pečení (cca 26cm) a dáme péct... více o Kokosovo-ananasový dort
V osolené vodě si uvaříme květák. Vytáhneme a v téže vodě si uvaříme těstoviny. Slaninu a květák si nakrajíme na malé kousky. V míse smícháme uvařené... více o Těstoviny zapečené s květákem a slaninou
Kuřecí srdíčka očistíme a opláchneme. Na pánev si dáme slaninu a děláme ji do té doby než pustí tuk. Poté přidáme cibuli a také i česnek, osmahneme... více o kuřecí srdíčka
Porce králičího masa osolte, opepřete, potřete hořčicí a obalte v mouce (množství hořčice se nebojte, vařením se obrousí její ostrost). Pak je rychle... více o Králík na hořčici II
Hovězí maso (přední, zadní...) si nakrojíme do většího plátu nebo nám s tím pomůže ochotný řezník :-). Plát masa si osolíme, opepříme a potřeme... více o Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem
Toastový chleba rozložíme do požadovaného tvaru (já volila čtverec 2 x 2 plátky) a potřeme pomazánkovým máslem. Na ni poklademe šunku a uzený sýr.... více o Sýrový dort II.
Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru plného ledu a vše důkladně prošejkrujeme, poté přelijeme do vychlazené sklenice, ozdobíme a přidáme brčko. *... více o Whiskey Sour - koktejl
Hrušky oloupeme, vyndáme jádřince a pokrájíme na větší kousky. Pokud použijeme hrušky kompotované, necháme je před plněním šátečků okapat. Listové... více o Hruškové šátečky se skořicí
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, smícháme s kořením fajitas a necháme přes noc uležet (nebo alespoň na pár hodin). Druhý den dáme tortilly ohřát... více o Mexické fajitas
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a oříšky. Do máslové hmoty postupně zašleháme vejce. Pak střídavě přidáme mouku,... více o Čokoládový koláč s třešněmi
Vše vložíme do mixéru a promícháme. Můžeme dochutit podle svých chutí a libosti. Slabší plátky dobře prorostlé krkovičky naklepeme jen pěstí, vložíme... více o Marináda
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme... více o Makový závin III.
Olej, cukr a vejce ušleháme do pěny. Poté přidáme ostatní suroviny. Promícháme v hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.... více o Cuketové řezy
Do misky nastrouháme 2 natvrdo uvařené vejce, přidáme najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř tvaroh a tatarku.... více o Tvarohová pomazánka
Větší porce kapra nasolíme, opepříme asi 1 hod. předem. Všechny ingredience na marinádu smícháme dohromady, polovinou marinády zalijeme kapra, druhou... více o Kapr v marinádě
Uvařenou mrkev nastrouháme (lépe na jemno). Nejdříve si umícháme sýry, přidáme mrkev, salám a cibuli. Zvlášť si umícháme majonézu, sůl, hořčici a... více o Mrkvová pomazánka
Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta... více o Crepes suzette - palačinky po francouzsku
Vypracujeme těsto, vyválíme ho a vykrajujeme z něj menší kolečka, která klademe na plech. Zpracujeme nádivku - z bílků ušleháme sníh nad parou (2... více o Myslivecké knoflíky
Pekáč jemně pomažeme olejem a klademe brambory nakrájené na kolečka tenčí, jakmile poklademe první vrstvou posypeme solí kari kořením a kmínem takhle... více o Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce
Vařenou prochladlou řepu nastrouháme na širší nudličky, smícháme s jemně nastrouhaným křenem, ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k pečením.... více o Salát z červené řepy s křenem
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.... více o Křenová pomazánka
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, potřeme je z obou stran olejem a necháme odležet. Potom obalíme ve strouhance ... více o Pečené obložené řízky
Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky. V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je... více o Rakvičky se šlehačkou
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme hrubou mouku tak, aby těsto bylo hodně husté. Z bílků, cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do... více o Jablečný koláč