Máte rádi chutné, šťavnaté a voňavé masové pečínky? Líbí se vám působivá mozaika v plátcích masa třeba u svíčkové nebo znojemské? Pak se neobejdete bez znalosti špikování. Pokud víte, jak na to, a znáte pár kuchařských fíglů, není to žádná věda.
Špikovat se dá nejen maso hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, jehněčí a samozřejmě také zvěřina. U sušších a tužších druhů mas jde téměř o nutnost. Ale v případě měkčích typů mas nemusíte využívat jen špek. I když ten samozřejmě masu dodá šťavnatost a lepší chuť. Jestli ale chcete jen vytvořit zajímavou mozaiku, sáhněte třeba po šunce, salámu, ale i mrkvi či jiné kořenové zelenině nebo třeba česneku.
Umíte maso správně svázat, aby drželo při pečení pohromadě? Návod najdete ZDE.
Pokud jste se už o špikování uzeným špekem, slaninou či salámem pokusili, možná jste ztroskotali na tom, že se vám proužky nedařilo do masa dostat, ohýbaly se a klouzaly. Příště je proto dejte do mrazničky dostatečně ztuhnout a pak je do připravených otvorů v mase vpravíte rychle a lehce. Před pečením ale nechte maso nějakou dobu v pekáčku odpočinout, aby se klínky zase roztály.
Počítejte také s tím, že se při špikování neobejdete bez správného a kvalitního nože. Ten by měl být co nejužší a skutečně ostrý. V ideálním případě sáhněte po filetovacím nebo přímo speciálním špikovacím noži. Pro ty méně zručné se prodává špikovací jehla.
Důležité je i to, jak nůž do masa zasunete. Zkušení kuchaři doporučují úhel 20 stupňů. Nůž zabodněte do masa po směru vláken a trochu s ním zakruťte, aby vznikla kapsa. Můžete do ní strčit i prst, aby se zvětšila. A pak už jen zasuňte ztuhlý špek, popřípadě jinou ingredienci.
Recept na báječné hovězí na paprice "špikované" mrkví, najdete ZDE.
Cukr nasypeme do kastrolku a svaříme s vodou na cukerný roztok, do kterého dáme nalámanou čokoládu na vaření (používám nejméně 50-ti procentní). Za... více o Čokoládová poleva se zakysanou smetanou
Nakrájenou rebarboru smíchejte s jahodami, cukrem a citronem a nechte odležet. Smíchejte vločky, mouku, všechny cukry, sodu a sůl. Prsty zapracujte... více o Jahodovorebarborový sypaný koláč
Mascarpone dáme do misky a dle potřeby přidáme tolik smetany, abychom vymíchali krémovou konzistenci (hustotu), která nám vyhovuje. Do mascarpone... více o Pomazánka se sušenými rajčaty
Já dělám těsto v pekárně na chleba-pokud nemáme uděláme těsto klasickým způsobem.Pokud máme tedy pekárnu tak by tam měl být i program na těsto.... více o Italské těsto a výborná pizza
Omyté a osušené kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme. Po zatažení maso osolíme, opepříme a přidáme na drobno nakrájený pórek. Pokračujeme... více o Vynikající těstovinový salát se špenátem
-Banány si nakrájíme na kolečka, kiwi na kolečka a pak čtvrtky. -Nachystáme si nádobu, ve které budeme mixovat. Dáme do ní všechno ovoce a úplně... více o Smoothie s Kinder Pinguí
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Scezené fazole dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dochutíme trochou láku z okurek,... více o Fazolový salát - rychle a chutně
Romadůr s cibulí pokrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný nebo rozetřený česnek, hořčici, kečup, pepř a worcestr. Směs můžeme ochutit chilli a solit... více o "Tataráček" z Romadůru
Je lepší, když máte menší červené řepy - je rychleji uvařená a vypadá to lépe. Oloupejte ji a uvařte v mírně osolené vodě. To by mělo trvat 10-15... více o Červená řepa s medem podle J. Krausové
Z ingrediencí na knedlíčky umícháme hladkou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky (1cm). Na másle osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který poté... více o Pórková polévka s knedlíčky
Mrkev i kedlubnu okrouháme, očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky. Přidáme vejce a pořádně promícháme. Mouku sypeme po troškách, vždy promícháme,... více o Mrkvovo-kedlubnové placky
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Na oleji osmažíme cibuli, na proužky nakrájenou mrkev, česnek, přidáme maso a... více o Kuřecí maso na houbách se smetanou
Vejce rozšleháme s cukrem (i vanilkáčem, případně van. aroma). Poté přidáme rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a důkladně promícháme. Postupně... více o Muffiny po belgicku
Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na... více o Ořechové banánky
Na jednoho panáka vodky budeme potřebovat rajčatovou šťávu v poměru zhruba 1:10, pár kapek tabasca (záleží na tom, jak chceme mít Mary ostrou), špetku... více o Bloody Mary II.
Rybu omyjte, odstraňte kůži a vykostěte ji. Maso osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na stejnoměrné špalíčky. Z mouky, vejce a vody či piva pak... více o Fish & chips
Smícháme pudinkové prášky, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva. Přilijeme mléko s olejem, dobře promícháme a nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků... více o Pudinková bábovka mix
Vše v uvedeném pořadí vložím do formy (kandovanou pomerančovou a citronovou kůru vkládáme až po signálu na semínka) a dám dělat na program ZÁKLADNÍ... více o Mazanec z domácí pekárny
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky, osolíme, pokapeme olejem, posypeme tymiánem, promícháme a dáme péct do trouby na 30 - 40 minut při... více o Batáty pečené v troubě
Tvaroh z pomazánkovým máslem vyšleháme do pěny. Omyté papriky zbavíme semínek, pokrájíme na malé kostičky a smícháme s připraveným krémem. Pomazánku... více o Paprikovo-tvarohová pomazánka
Z prvních pěti surovin ušlehejte těstíčko (můžete přidat trochu vody, je-li husté), do kterého zatřete sníh ze 2 bílků. Oloupaná jablka nakrájejte na... více o Jablíčka v županu II.
Do studeného mléka přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, šťávu z citrónu a kakao. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se... více o Kakaové palačinky
Žloutky utřeme s tatarskou omáčkou. Přidáme drobně nakrájenou šunku a bílky, na jemno nastrouhanou mrkev. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem,... více o Mrkvová pomazánka extra
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko, pudink,... více o Jablečné těstoviny s tvarohem
Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem
V kastrolku roztopíme polovinu másla, přidáme nakrájené žampiony, sůl, pepř, kmín, petrželku a dusíme. Z druhé poloviny másla a mouky uděláme světlou... více o Houbové lasagne
Cibuli oloupat a nakrájet na kolečka. Cukety mladé neloupat, nakrájet na půlkolečka. Cibuli osmahneme, poprášíme paprikou, chilli a dvěmi stroužky... více o Cuketová čína 3
Celá vejce s cukrem šleháme 20 minut, poté malým pramínkem opatrně vléváme rozpuštěné máslo za stálého mixování. Nakonec zamícháme mouku, vylijeme na... více o Naše vynikající bublanina
Z přísad vymísíme těsto a necháme v chladu 3 hodiny odstát. Potom vyválíme a vykrajujeme kolečka s průměrem asi 6 cm. Při střední teplotě postupně... více o Trubičky
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mletou papriku a kuřecí maso nakrájené na větší kousky, koření na gyros, osolíme, trochu podlijeme a... více o Kuřecí maso na řecký způsob
Rozinky namočíme do citronové šťávy. Vyšleháme bílky, postupně zašleháme cukr, potom žloutky jeden po druhém, smetanu, citronovou kůru, šťávu slitou z... více o Šťavnatý citronový koláč
Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán
Mouku prosijeme na vál, přidáme ostatní suroviny mimo marmelády a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme cca 2 hod. odpočinout v lednici. Z... více o Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA
Maso orestujeme na cibuli, přidáme fazole i s nálevem, chlilli omáčku dle chuti, rajský protlak, podlijeme vodou a necháme dusit (cca půl hodiny).... více o Chilli con carne V.
Celý mák namočíme na 1 hodinu do hrnku s mlékem. Smícháme celozrnnou mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme podle chuti rozinky (nejlepší jsou... více o Maková bábovka - bez vajec
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Brokolici rozebereme na menší růžičky. V míse smícháme brambory s brokolicí, přidáme nadrobno pokrájený... více o Smetanovo-nivová brokolice
V osolené vodě (může být i vegeta) uvaříme těstoviny a brokolici. Vaříme každé zvlášť! Mezitím na kostičky nakrájíme kuřecí maso a na oleji osmahneme... více o Zapečené těstoviny s kuřecím masem a s brokolicí
Pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a tvaroh se solí a pepřem rozšleháte vidličkou. Podáváte na rohlíku jako jednohubky. Uvidíte že se toho vždy... více o Česneková pomazánka - nejlepší
Na pánev dáme máslo a trochu oleje, osmahneme nakrájenou zeleninu na kostky, když je zlatavá dáme ji stranou (v hrnci) nasypeme 3 lžíce krystal cukru... více o Staročeská svíčková bez masa
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Brokolici nakrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na... více o Zapečená brokolice s těstovinami
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme, zalejeme vodou, přidáme... více o Polévka z hlívy ústřičné
Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte... více o Hamburská vepřová kýta
Zmrzlé surimi vhodíme do misky a zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut tak. Pak je vyjmeme, stáhneme fólii a surimi nakrájíme na kostky. Ve smetaně... více o Žabinec vodníka Česílka
Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme... více o Zavináče
Maso opláchneme nakrájíme kostky, osolíme a poprášíme moukou. Na kostičky nakrájené cibule osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme maso, podlijeme... více o Hovězí guláš se zeleninou
Plátky masa pomažeme po obou stranách hořčicí. Na takto připravené maso klademe vždy plátek bůčku, kolečko cibule, okurku, osolíme a opepříme. Maso... více o Klasická hovězí roláda
Fenykl, jablko a celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Prolijeme citronovou šťávou a olejem. Posypeme kořením a promícháme. Mísu... více o Fenyklový salát