Koupili jste si uzené a zdá se vám kvůli slanosti nepoživatelné? Vyhazovat ho nemusíte, vsaďte na osvědčený trik našich babiček.
Uzené maso vložte do hrnce se studenou vodou, 5 minut povařte, následně vodu slijte, maso důkladně omyjte pod tekoucí vodou, vložte zpět do hrnce, znovu zalijte vodou a uvařte do měkka.
Pokud se vám zdá uzené opravdu přesolené, ponořte ho před samotnou tepelnou úpravou na 20 - 30 minut do směsi stejných dílů vody a mléka. Maso pak bude mít jemnější chuť a slanost zmizí.
Znáte uzené s křenovou omáčkou? Recept na tradiční lahůdku najdete ZDE.
Máslo rozpustíme, přihodíme koření a bylinky dle chuti, které zasypeme hladkou moukou, kterou necháme za občasného promíchání zpěnit lehce dorůžova a... více o Rajská polévka se špeclemi
Uzená žebra zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách je sceďte a přilijte novou vodu. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, petrželku a koření a... více o Uzený vývar
Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru... více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem
Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec
Předem si uděláme drobenku klasickým způsobem, očistíme a nakrájíme ovoce dle chuti (já osobně nejvíce používám: ostružiny, borůvky, hroznové víno,... více o Výborná drobenková buchta
Kefír smícháme v míse s vejci, olejem, cukrem krupicí, moukou, práškem do pečiva a asi polovinou nasekaných ořechů. Dobře promícháme a těsto nalijeme... více o Kefírový koláč s ořechy
Mouku smícháme s cukry, solí a kypřidlem. Přidáme olej, vejce a mléko. Vše řádně promícháme, těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu... více o Borůvkový koláč II. - jednoduchý a výborný
Základní těsto: Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, vanilkový cukr, jogurt a máslo a znovu vyšleháme. Střídavě přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Muffiny na více způsobů
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Vše smícháme dohromady a uděláme kuličky, na plechu přitlačit vidličkou a péct na 180°C max. 15 minut (já pekla 12 minut). Je to velmi jednoduché a... více o Špaldové sušenky bez cukru
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o "POLÁRKA" vanilkové řezy
Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou
Změklé máslo s moučkovým cukrem a solí vyšleháme do pěny, vmícháme vejce, mouky s kypřidlem, mlékem a dvěma lžícemi rumu. Vše dobře promícháme,... více o Banánové řezy s vanilkovým krémem
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kari koření, přisypeme zeleninu a krátce restujeme. V hrnku si... více o Masovo-zeleninová rýže
Pokrájenou cibuli osmahni v pekáči, ve kterém pak budeš péct maso. Očištěné krůtí křídlo osol a opeč po obou stranách na cibuli, lehce posyp kmínem a... více o Krůtí křídlo pečené na houbách
Nakrájenou cibuli zpěníme na olivouvém oleji, přidáme nakrájenou cuketu a papriky, osolíme,opepříme, přidáme kari koření a cukr. Mírně osmahneme a pak... více o Cuketa na orientální způsob
Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle a trochu vymačkáme. Rajčata nakrájíme nadrobno. Chléb rozmixujeme. V míse smícháme cuketu, ricottu, rajčata,... více o Placičky z ricotty s cuketou a sušenými rajčaty
Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny
Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí
Z mletého masa, vejce, koření na mletá masa a soli si promícháme směs,ze které tvoříme mokrou rukou malé kuličky. Na dno zapékací misky si dáme... více o Mleté maso na žampionech
Maso pokrájíme na kostičky (osolíme), klobásu a pórek na kolečka a papriku na kousky přibližně stejně velké, jako ostatní suroviny.V misce si smícháme... více o Marinované špízy
Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a zlehka asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené... více o Jarní vývar s nudlemi a zeleninou
Vše smícháme dohromady, jen z bílků utvoříme sníh, který nakonec přidáme k těstu. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem (švestky... více o Koláč z jogurtů s drobenkou
Do teplého mléka dáme máslo a po rozpuštění vsypeme cukr a droždí a necháme vykynout. Přidáme vejce a aroma, prošleháme, vsypeme mouku, osolíme,... více o Francouzské palačinky
Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku
Do vlažného mléka dáme droždí a trošku krystalového cukru a necháme vzejít kvásek. Vypracujeme těsto: do mouky dáme olej, přídame kvásek, vypracujeme... více o Pizza rohlíky II.
Na úvod je nutno říct, že tento recept je velmi náročný a je tedy vhodný spíše jen pro zkušenější a nadšené kuchaře, kteří vaření neberou jako... více o Asijská křupavá kachní prsa s lívanci "Mandarin"
Pozor, krém je třeba dělat nejméně 8 hodin před vyráběním dortu. Krém: zkaramelizovat cukr (jen slabě na hnědo), postupně zalévat mlékem téměř k varu,... více o Malakov dort - starý recept po prababičce
Sypké přísady prosejeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota musí zůstat... více o Marcipán ze sušeného mléka
Nakrájet tofu na kostičky, osolit a zakapat sójovkou, nechat chvíli odležet. Na oleji orestovat cibulku a pak přidat brokolici, chvíli osmahnout a... více o Brokolice s uzeným tofu
Vejce chvíli mícháme s cukrem, po chvíli přidáme jogurty a olej a dobře zamícháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a vysypeme do připravené hmoty.... více o Jogurtová bublanina II.
Z krajíců chleba vykrojíme střed a odložíme. Kůrky, které nesmíme přeříznout dáme na rozpálený olej, vznikne jakýsi rámeček, do kterého rozklepneme... více o Babiččin košíček - Pepíček
Z mouky, tuku a smetany vypracujeme těsto a necháme ho v chladničce 2-3 hod. rozležet. Potom ho vyválíme 1/2 cm silné, mírně posypeme práškovým... více o Smetanové tyčinky
Do mouky vmícháme prášek do pečiva, kakao a cukr, přidáme rozšlehaná vejce, změklý tuk a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do utěrky a dáme do... více o Ovocno-tvarohový koláč
Do hrnce dáme rozehřát máslo, přidáme cukr, lžíci medu, rozkvedlané vejce a zahřejeme. Odstavíme a přidáme lžičku jedlé sody. Hmota nám trošku zpění a... více o Medovník V.
Okurky pořádně a hustě propíchat vidličkou, naskládat do sklenice spolu s listy a kořením. Zamíchat vodu s octem a solí, nalít na okurky, přikrýt a... více o Rychlokvašky mého manžela
Vše do mísy a smíchat, těsto rozdělit na dva díly. Do prvního dáme v prášku (t.j. nevařený) vanilkový pudink a do druhého jahodový pudink. Do pekáčku... více o Rychlé punčové řezy
Ingredience zpracovat a nalít do kuláté formy na koláč. Výborné jsou na tom čerstvé borůvky nebo jahody. Posypku nadrobit na ovoce a péct při 180-190... více o Jogurtový koláč II.
Bůček upečeme s cibulí, kmínem a eventuálně zázvorem. Kuřecí játra podusíme na troše tuku a cibuli 1/2. Okořeníme pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem... více o Jednoduchá domácí paštika
Vajíčka a brambory nakrájíme na kostky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurky. Zamícháme, okořeníme, osolíme. Zálivka: 1 dcl vody, trošku cukru a... více o Vajíčkový salát
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Osolíme, opepříme a na pánvi na trošce oleje z jedné strany lehce opečeme. Do velkého pekáče dáme na dno trochu... více o Prezidentské maso
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou... více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka
Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na... více o Andělské zvony
Očištěné papriky rozpůlíme, opečeme pod grilem nebo v troubě, stáhneme slupky a lusky nadrobno posekáme. Na lžíci oleje papriky osmahneme, přidáme... více o Kuřecí kapsa
Chléb nakrojíme na obou koncích svisle tak, aby na každém okraji bylo nedokrojeno 5 cm a dole zůstal 1 cm široký pruh. Vodorovně od řezu k řezu... více o Selské sendviče
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme. Po 30 minutách varu přidáme ocet, podle potřeby přisolíme a omáčku... více o Koprová omáčka
Přebranou rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout.... více o Dušená rýže