Koupili jste si uzené a zdá se vám kvůli slanosti nepoživatelné? Vyhazovat ho nemusíte, vsaďte na osvědčený trik našich babiček.
Uzené maso vložte do hrnce se studenou vodou, 5 minut povařte, následně vodu slijte, maso důkladně omyjte pod tekoucí vodou, vložte zpět do hrnce, znovu zalijte vodou a uvařte do měkka.
Pokud se vám zdá uzené opravdu přesolené, ponořte ho před samotnou tepelnou úpravou na 20 - 30 minut do směsi stejných dílů vody a mléka. Maso pak bude mít jemnější chuť a slanost zmizí.
Znáte uzené s křenovou omáčkou? Recept na tradiční lahůdku najdete ZDE.
Předehřejte troubu na 180 °C. Jednu velkou nebo více malých zapékacích míst vymažte máslem. Švestky smíchejte s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem a... více o Švestkový crumble
Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou. Můžete také odříznout krk, konce... více o Kachna pomalu pečená
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného... více o Piškotový koláč s jahodami
Sušené datle nebo rozinky namočíme na 1 hodinu do teplé vody. Sekané ořechy smícháme s kokosem, scezenými datlemi a medem (polovina). Hmota se rozloží... více o Kokosovo-datlový koláč
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s trochou rozpáleného oleje. Hned přidáme i pokrájenou uzeninu a na... více o Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou
Vejce v míse smícháme s cukry, olejem a kefírem. Pak přisypeme hladkou i polohrubou mouku se sodou a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme (ale... více o Dvoubarevný kefírový koláč / bábovka
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou doměkka. Nejlépe na skus. Poté scedíme, necháme vychladnout a pokrájíme na kostičky (hranolky... více o Celerový salát - zdravě a chutně
Prvně si jablka oškrábeme a odstraníme jádřince. Poté je nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji a lépe rozvařila. Strčíme je do hrnce a podlijeme... více o Jablečná přesnídávka (pyré)
V míse nad vařící vodou šleháme vejce a cukr dobrých 5-10 minut, dokud není směs krémově hustá a jemná. Pak sundáme z lázně a zlehka vmícháme mouku a... více o Čokoládová roláda
Mouku, sůl, kmín a droždí důkladně promícháme, poté přidáme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Můžeme přidat i semínka. Necháme v míse 8-12 hodin... více o Hrníčkový chleba
Příprava je velice jednoduchá. Na pánev nalijeme trochu oleje. Po rozpálení pánve přidáme 1 cibuli nakrájenou najemno. Přidáme pórek, mrkev a cca 2... více o Pikantní kuřecí nudličky
Do větší misky dáme: vejce, cukr, vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Postupně přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Vše ušleháme. Do vymazaného a... více o Piškotová mňamka
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, dýni, skořici, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pokud je těsto husté (záleží na... více o Dýňový koláč s polevou
Nové brambory řádně omyjeme kartáčkem a dáme do osolené vody vařit doměkka, pak scedíme, dáme na pánev s rozpáleným olejem a opečeme ze všech stran... více o Nové brambory s česnekem
Mléko, 15 g cukru a kakao dejte do kastrolu a pomalu uveďte do varu. Mezitím v míse utřete žloutky s dalšími 15 g cukru do pěny buď ruční, nebo... více o Čokoládové suflé
Rohlíky drobně pokrájíme, pokapeme mlékem a necháme provlhnout. Přebytečné mléko pak vymačkáme. Oloupaná vajíčka drobně nasekáme, sýr nastrouháme,... více o Vaječné placičky se sýrem a šunkou
Ušleháme 6 žloutků, 6 lžic moučkového cukru, 3 lžíce polohrubé mouky a 3 lžíce kakaa. Dále ušlháme sníh z bílků a vše smícháme. Dáme péct na 180°C.... více o Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek
**Krok 1**: Z přísad připravíme hladké těsto, ze kterého usmažíme na oleji klasické palačinky. Necháme je vychladnout. **Krok 2**: Zatímco palačinky... více o Palačinkový Dort s ovocem
Kuřecí srdíčka očistíme a opláchneme. Na pánev si dáme slaninu a děláme ji do té doby než pustí tuk. Poté přidáme cibuli a také i česnek, osmahneme... více o kuřecí srdíčka
Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Vyválíme dvě placky a každou dáme na jiný plech. Jednu upečeme samostatně (15 min). Na druhou nasypeme... více o Medové-ořechové řezy
Růžičky a tenké košťálky brokolice nakrájíme na malé kousky a podusíme ji na minimálním množství vody cca 10 minut tak, aby byla měkká ale ne... více o Těstoviny s brokolicí raz dva
Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme na jemné kousky. Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli, žampiony a česnek. Pak přidáme... více o Plněné žampiony špenátem
Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím
Tvaroh, smetanu a majonézu dobře našleháme. Přidáme jemně nakrájený nebo nastrouhaný pórek, osolíme a opepříme.... více o Jemná pórková pomazánka
Uvaříme fazole do měkka. Mrkev a brambory ošistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, a vaříme do měkka. Po uvaření... více o Vynikající zeleninová polévka
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kousky masa (pokud máme), na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu, papriku a chvilku restujeme. Zalijeme vodou a... více o Mňam kuskus rychlovka
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky,... více o Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Okurku nakrájíme nadrobno, cibuli nastrouháme a smíchame se smetanou, hořčicí, dochutíme polévkovým kořením.... více o Majonéza ze zakysané smetany
Do osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce másla nebo tuku, opečeme cibuli a česnek nakrájené na plátky, přidáme brokolici... více o Špagety s brokolicí
Do misky dáme všechny ingredience a rozmixujeme. Někdy do pomazánky rozmixuju naložené 2-3 kozí rohy (druh méně pálivý, než feferonky), pak je... více o Rybí pomazánka III.
Oloupaná jablka dáme do papiňáku, zalijeme vodou, uzavřeme a vaříme od doby varu 25-30 minut. Počkáme až vyjde pára, otevřeme a vlijeme pudink... více o Jablečná přesnídávka z papiňáku
Maso, jemně nasekanou cibuli a vejce promícháme s worchestrovou omáčkou dle chuti, osolíme a opepříme. Ze vzniklé hmoty uplácáme placky cca 8 cm v... více o Hamburgery original
Rýži proplachujeme studenou vodou tak dlouho, až je voda čirá. Nejlepší způsob asi je, dát ryži do většího sítka nebo cedníku s malými otvory a to pak... více o Čínská rýže
Do misky nastrouháme na jemno mrkev, přidáme sýr a pokrájené vejce, lahůdkovou cibulku, kousek másla, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a dáme do... více o Mrkvová mňamka
Namočené fazole uvařit. Ve velké míse smíchat zálivku - olej, drobné kostičky cibule, utřený česnek, sůl a pepř. Nešetřit příliš solí ani pepřem. Do... více o Fazolový salát univerzál
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Kondenzované mléko svaříme (cca 2 hodiny). Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao, mouku. Zpracujeme a lehce vmícháme sníh z... více o Ferrero Rocher na plechu
Papriku umyjeme a vykrojíme semena se stopkou. Nakrájíme si na jemno cibuli (jen jednu), smícháme s mletým masem, rýží, prolisovaným česnekem.... více o Plněné papriky v rajčatové omáčce
Červený rybíz prolisujeme a odměříme množství šťávy. Na 1,5 l šťávy přidáme 2,1 l vody a kyselinu benzoovou a necháme přes noc stát. Potom přecedíme... více o Nevařená rybízová šťáva
Dobře omyté brambory nakrájíme i se slupkou na tenká kolečka. Slaninu rozškvaříme a opražíme na ní na kolečka nakrájenou cibuli. Do vymaštěného... více o Zámecké brambory
Tenčí plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Pekáček vyložíme alobalem, do kterého položíme maso, pod každý kousek dáme oříšek másla. Každý plátek... více o Magdiny plátky
Zelené fazolky očistíme a uvaříme ve slané vodě. V jiném kastrolu uděláme hodně tmavou jíšku, kterou zředíme vodou, osolíme, opepříme a okyselíme. Do... více o Fazolky po staročesku
Rohlíky podélně rozpůlíme a půlky pomažeme hořčicí - nešidíme. Opepříme a poklademe kolečky cibule. Na spodní půlku rohlíku položíme rozpůlenou... více o Párky v rohlíku trochu jinak
Změklé máslo vyšleháme s tvarohem, přidáme nakrájené ředkvičky a karotku, nastrouhaná vejce, sůl a nasekanou pažitku. Dobře promícháme.... více o Ředkvičková pomazánka s karotkou
Opereme a osušíme tymián. Snítku necháme na ozdobení, zbylý nasekáme. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme doměkka. Červené zelí... více o Kuřecí prsíčka se zelím
Plátky masa mírně naklepeme, po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme a okořeníme černým pepřem. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a... více o Dušené hovězí plátky
Brambory uvaříme ve slupce. Potom je slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vývar přivedeme k varu. Cibule oloupeme,... více o Lehký salát
Maso i játra očistíme, omyjeme a odřízneme tučné kousky. Solamyl přelijeme dvěma lžícemi vody a necháme stát. Asi po 10 minutách vodu slijeme. Do... více o Maso tří barev
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou... více o Sýrová pomazánka s česnekem