Propadli jste chuti lahodné šalotky? Pak se vám určitě bude hodit pár praktických informací o ní.
Drobné podlouhlé cibulky, která mohou mít žlutou, růžovou nebo červenou barvu, jsou i v naší kuchyni stále populárnější. Jsou sladší, mají jemnější chuť a zápach, chutnají tak i těm, kterým ostré aroma a chuť klasické cibule vadí. Dopustit na ni nedají ti, které trápí potíže se zažíváním, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Hodí se do omáček, pomazánek, k nakládání, pro přípravu francouzské cibulačky, vynikajícího cibulového koláče nebo báječné cibulové marmelády.
Věděli jste, že šalotka obsahuje větší množství množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, než klasická cibule? Navíc je nabitá allicinem, sloučeninou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá snížit riziko mozkové mrtvice, rakoviny a onemocnění srdce.
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
Nejprve si uvaříme quinou. Cibuli osmažíme na másle nebo oleji lehce dozlatova. Pak přidáme krátce osmažit jeden větší nasekaný stroužek česneku,... více o Quinoa s houbami ala houbový kuba
2 lžíce olivového oleje sůl a pepř 100 ml oleje smíchejte s rozmarýnem, tymiánem, nadrceným česnekem, citronovou kůrou, solí a pepřem. Kotlety vložte... více o Jehněčí kotlety na bylinkách
Králíka rozporcujte, osolte, opepřete a spolu s česnekem a olejem naložte nejlépe přes noc. Uzený bok nakrájejte na kousky, nadrobno nasekejte cibuli... více o Beskydský králík
V hrnci přiveďte k varu smetanu s oběma druhy cukru a nechte je v ní rozpustit. Odstavte. Po vychladnutí vmíchejte rozšlehané žloutky s kondenzovaným... více o Kouzelný vaječný koňak
Zralé avokádo rozkrojíme, pecku vyloupneme a dužinu vyškrábneme lžící ze slupky. V misce ji dobře rozmělníme vidličkou a prošleháme s ostatními... více o Jednoduchá avokádová pomazánka
Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak... více o Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...
Silnější dva plátky masa si opatrně rozklepeme do větších plátů, které osolíme a posypeme paprikou. Na ně si dáme jeden nebo dva plátky uzeniny a do... více o (nejen) Masové roládky / závitky s vejcem
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance a potom ve vajíčku. Osmažíme na pánvičce na větším stupni. Řízečky poté klademe na... více o Zapečené vepřové plátky se slaninou a Moravankou
Korpus: Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a opět promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Jednoduchý meruňkový dort (řez)
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji... více o Celerové hovězí s tymiánem
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukry, sůl, tvaroh, rum, mouku a dobře promícháme. Středně hustou směs necháme v teple odpočívat ve větší... více o Jemné tvarohové lívance - kynuté
Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte... více o Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O.D.
Nivu jemně nastrouháme a smícháme s přírodní Lučinou dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme. Pomazánku mažeme na pečivo, zdobíme vlašským ořechem a... více o Lučinovo-nivová pomazánka
Rýži uvaříme v osolené vodě dle návodu. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme vejce, osolíme, opepříme(není nutné) a umícháme řídkou... více o Prominentní rýže
Oloupeme a nakrájíme brambory na plátky. Nakrájíme cibuli na kroužky + pórek. Nastrouháme si cihlu a nivu. Kuřecí maso si naložíme do marinády (dle... více o Zapékané brambory s brokolicí a kuřecím masem
Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky
Vývar z ovaru necháme vychladnout a přebytečný tuk odebereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, přidáme pokrájenou zeleninu na nudličky (hranolky),... více o Ovarová polévka se zeleninou
Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru plného ledu a vše důkladně prošejkrujeme, poté přelijeme do vychlazené sklenice, ozdobíme a přidáme brčko. *... více o Whiskey Sour - koktejl
Troubu rozehřejeme na 200 - 220°C. Těsto vyválíme na 0,5 cm vysoký plát a vyložíme jím větší formu,pekáček,nebo více menších formiček. Přebytečné... více o Slaný mrkvový koláč
Staré, nepotřebné punčochy, případně gázu (obvazy) si nastříháme na kostky cca10x10cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy... více o Barvená velikonoční vejce v cibulových slupkách
Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a zlehka asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené... více o Jarní vývar s nudlemi a zeleninou
Housky rozpůlíme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném osoleném vajíčku a smažíme rychle z obou stran v rozpáleném oleji (příprava je opravdu... více o Studentské rychlolangoše
Dáme vařit brokolici na cca 10 minut. K ní později asi na 3 minuty vsypeme kukuřici. Poté scedíme. Kuskus vsypeme do hrnce, přidáme olivový olej a... více o Kuskus zapečený pod grilem
Vše smícháme dohromady, jen z bílků utvoříme sníh, který nakonec přidáme k těstu. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem (švestky... více o Koláč z jogurtů s drobenkou
Omyté očištěné kuře prosolíme, posypeme sekanými bylinkami a položíme na pekáč vyložený pečícím papírem. Obložíme je oloupanými a nakrájenými brambory... více o Kuře s bramborami pečené v troubě
Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Nakrájíme i ledový salát, papriku, rajčata a sýr feta. Pak dáme vše do velké mísy, kromě sýru a... více o Salát se sýrem feta
Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do rozehřátého másla, kde jsme dali dvě lžičky tymiánu a dvě lžičky provensálského. Smažíme po obou... více o Kuřecí steak na bylinkovém másle
Na vál si připravíme hladkou mouku, cukr, ostatní koření, jedlou sodu, uděláme důlek a přilijeme med a vejce a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme... více o Medové perníčky od babičky
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Ze surovin vytvoříme těsto,necháme odpočinout v lednici, pokud nemáme v úmyslu je hned dělat, můžeme dát do mrazáku. Rohlíčky můžeme dělat klasicky,... více o Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Mrkev a celer nastrouháme na hrubší nudličky a společně s vločkami dáme vařit do osolené vody. Nakrájenou cibulku osmažíme na másle, přidáme... více o Drožďová polévka křečka Josífka s vločkami
V míse smícháme 110 g mouky, 2 vanilkové cukry, 150 g cukru a 2 žloutky. Ze 2 bílků ušleháme sníh se špetkou soli a opatrně ho vmícháme do směsi. Vše... více o All exclusive s jahodami
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a uprostřed uděláme důlek. Vejce utřeme s třetinou cukru a vanilkovým cukrem a tuto směs nalijeme do... více o Tvarohová štola s rozinkami
Řepu uvařime v horké vodě doměkka (podle velikosti - ty velké se vaří i déle než hodinu), zkoušejte měkkost třeba špejlí, nebo vidličkou. Poté vodu... více o Červená řepa po řecku
Na cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestr. Dno zapékací mísy vyložíme pokrájenou... více o Cuketa vynikající
Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky
V míse rozmícháme tvaroh s máslem, cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, omytými rozinkami, posekanými oříšky a mlékem. Nakonec přisypeme smíchanou mouku... více o Tvarohová vánočka
Plátky rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo... více o Česnekové kapsy
Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.
Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky.... více o Kuřecí závitky s nivou
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a vejci a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vytvarujeme na vymazaný a vysypaný plech (můžeme... více o Božský koláč
V půl litru vody rozvaříme 1/2 kg jablek. Přidáme 3 lžíce cukru moučka a rozvaříme doměkka. V druhém půllitru vody rozmícháme zastudena 2 vanilkové... více o LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM
Kuře oolíme, posypeme trochou provensálského koření. Do pekáčku vložíme kuře přidáme kousek másla, mírně podlijeme a dáme péct. Cibuli nakrájíme na... více o Kuře v zelenině
Meruňky odpeckujeme a rozkrájíme na menší dílky. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme meruňky a cukr. Směs mixujeme při vyšších otáčkách mixéru... více o Meruňkový koktejl
Banány nakrájíme na cca 5 mm silné plátky. Mezi dva piškoty hladkou plochou proti sobě vložíme plátek banánu. Párátkem propíchneme, aby se nerozpojily... více o Banánové jednohubky
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu je rozválíme na pláty asi 2 mm silné. Ty přeneseme na plech a v dobře vyhřáté troubě... více o Listové řezy s krémem
Housky nebo veku nakrájíme na tenké plátky, které zlehka namočíme do mléka a natřeme džemem. Potom vždy dva plátky spojíme, obalíme v rozšlehaném... více o Chudí rytíři
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme. Karotku očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme červeným vínem a olejem, přidáme sůl, koření a česnek nakrájený na... více o Kuřecí prsíčka na červeném víně