Pokud máte rádi chuť kávy i v moučnících, ať už v těstu nebo krému, příště ji před přidáním k ostatním ingrediencím krátce nahřejte, její aroma se "rozvine" a bude voňavější.
Báječně chutná třeba jednoduchý máslový krém, na jehož přípravu potřebujete jen máslo, trochu moučkového cukru a mletou kávu. Příprava je snadná. Máslo nechte povolit, utřete ho s cukrem do hladka a nakonec vmíchejte kávu. Vynikající krém se hodí do dortů, řezů, na cupcaky, ale i na promazání vánočního cukroví. Nebojte se ale mletou kávu přidat i do těsta, skvělá je například kávová bábovka.
Vyzkoušejte luxusní kávovo-ořechové řezy. Recept na ně najdete ZDE.
Oloupaná vejce vařená natvrdo nastrouháme do misky společně se sýrem (např. Gouda, horácký...). Struhadlo můžeme použít jak jemné, tak s většími... více o Česnekovo-vaječná pomazánka se šunkou a sýrem
Chleba nakrájejte na malé kostičky a nechte ho vařit ve vývaru zhruba 15 minut. Poté vývar slijte a chleba do něj přepasírujte přes cedník zpět.... více o Chlebová polévka
Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem,... více o Čokoládová babka
Mouku smíchejte s tymiánem, česnekem, paprikou, solí a pepřem, přidejte pivo a důkladně promíchejte. Cibule nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka a... více o Cibulové kroužky
Oba melouny zbavte pecek a nakrájejte na kostky. Oranžový meloun cantaloupe vložte do mixéru. Přidejte 1 lžičku medu a 1 lžíci citronové šťávy a... více o Melounový nanuk
Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem
Maso zalijte vodou, přidejte koření, přiveďte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte. Lžící průběžně sbírejte pěnu. Po 30 minutách přidejte na kostičky... více o Ukrajinský boršč
Očistíme si zeleninu a nakrájíme na kolečka pórek, mrkev a petržel. Cibuli nakrájíme na jemno. Do hrnce si necháme rozpustit máslo a olej. Poté hned... více o Hráškovo pórkový krém
Do jedné mísy dejte hladkou mouku, sůl a jedlou sodu. Do druhé mísy dejte máslo, cukr a vejce. Pak to všechno smíchejte dohromady do první mísya... více o Sušenky
Do osolené vroucí vody dáme na 10 min vařit těstoviny. Zatímco se vaří, umícháme směs na smažení. Do misky rozklepneme vajíčka, rozšleháme je... více o Smažené špagety se sýrem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme smetanu s vlažným rozpuštěným tukem a dobře promícháme. Přisypeme kokos, mouku s kypřidlem a opět dobře... více o Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany
Nadrobno pokrájený uzený špek necháme na pánvi nebo v kastrolu vysmažit. Přidáme na silnější plátky pokrájené žampiony a osmažíme je dozlatova za... více o Jednoduché smetanové žampiony na špeku
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny
Název si steak vysloužil podle francouzského spisovatele Françoise-Reného Chateaubrianda, který jím odstartoval éru krvavých steaků. Brambory uvařte... více o Steak Chateaubriand
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Papriky rozkrojíme a odstraníme semínka. Do mísy nastrouháme sýr, přidáme pomleté nebo rozmixované rohlíky, pomletou nebo drobně pokrájenou uzeninu,... více o Pečené plněné papriky III.
Plátky masa ze stran nakrojíme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, ochutíme kořením a vložíme do pečícího sáčku na... více o Pivní krkovička z pečícího sáčku
Opláchnuté ostružiny osušte a rozmixujte tyčovým mixérem. Šťávu pak přeceďte přes vrstvu gázy do misek nebo pohárků a nechte několik hodin stát na... více o Ostružinový dezert
Cuketu omyjeme a oloupeme. Potom ji na hrubo nastrouháme do mísy. K ní přidáme 1 vejce, sůl, majoránku, mouku, mléko, prolisovaný česnek. Vše dobře... více o Cuketové placky II.
Maso osolte a opepřete a zprudka osmažte tak, aby zůstalo šťavnaté. Ještě teplé pokrájejte na kousky a promíchejte s rukolou nebo natrhanými lístky... více o Domácí gyros
Stonky rebarbory oloupejte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Meruňky nakrájejte na kostičky, oloupanou cibuli a zázvor nadrobno nasekejte. Papričky... více o Rebarborové čatní
Prsa si pokrájíme na kostky, mrkev na kolečka, cibuli najemno. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli, na ní orestujeme osolené a opepřené... více o Prsa v mrkvi
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci... více o Thajská čočka se zeleninou
Vejce vyšleháme s cukrem do husté lesklé pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, smetanu a a nakonec vešleháme máslo, rum a mák. Formu vymažeme... více o Makovec V.
Plátky masa (šikmo krájené jsou větší) naklepejte, aby byly stejnoměrné a pokud možno velké. Šťávu z citronu promíchejte s jemně nasekanou petrželí a... více o Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín
Omyté salátové listy dáme do mísy a zalijeme smetanou, kterou předtím smícháme se solí, pepřem, citrónovou šťávou a dle chuti přidáme cukr. Nakonec ... více o Hlávkový salát se smetanou
Vychladlé těstoviny (spirálky, mašličky...) dáme do misky spolu s pokrájenou paprikou, vejcem a šunkou, jemně osolíme a opepříme, zamícháme. V hrníčku... více o Těstovinový salát se šunkou a paprikou
Množství surovin záleží na počtu strávníků a na Vaší chuti. Meloun pokrájíme na silnější plátky (1,5 - 2 cm), které rozkrájíme na kostičky ... více o Melounové jednohubky (salát)
Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh, do kterého zlehka vmícháme cukr, mouku se špetkou kypřidla, zchladlé rozpuštěné máslo a nastrouhanou... více o Bílkový MARGOT hřbet
Na rozpáleném oleji si ve větší pánvi orestujeme nejdřív papriku a žampiony. Pak přidáme ostatní zeleninu, dochutíme, promícháme, řádně prohřejeme,... více o Zeleninová pánev
Pergamenový papír rozložím na klasický velký pekáč (plech s vysokým okrajem). Na něj nasypu nastrouhaná jablka (pozor nesladit!) a do jablek namíchám... více o Obrácená buchta z jablek
Žloutky utřít s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec sníh z bílků. Péct na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem při... více o Nebeská Máňa
Vše smíchat a vlít na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Po vyjmutí z trouby potřít čokoládovou polevou a posypat... více o Cuketový koláč II.
Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce
Avokádo podélně rozřízneme, odstraníme pecku, vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji vidličkou. Jemně nakrájenou cibulku orestujeme, přidáme rozetřený... více o Avokádo zapečené se sýrem
Kuře naporcujeme, vložíme do vymaštěného pekáčku, osolit, opepřit, posypat tymiánem. Nalít všechny tekutiny a přidat česnek. Dáme péct asi na hodinku.... více o Kuře po francouzsku
Těsto rozválíme na plát (z jednoho balení listového těsta budeme mít 3 záviny). Poklademe šunkou a náplní, volně srolujeme (náplň při pečení nabyde) a... více o Slaný závin s plísňovým sýrem
Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc... více o Jahodový likér
Smícháme mouku, cukr, podmáslí, rozehřáté máslo, celá vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vytvoříme vláčné těsto, které nalijeme na vymazaný a... více o Ovocný koláč z podmáslí
Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory... více o Fazolová polévka II.
Plátky rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo... více o Česnekové kapsy
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno nastrouháme, salám na jemnou... více o Smažený sýr bez smažení
Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáme vlažnou vodu a citronovou šťávu. Smícháme mouku, krupici, ořechy a citronovou kůru. Ušleháme sníh... více o Výborný narozeninový dort
Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme všechny ostatní suroviny kromě kakaa a dobře promícháme. Dvě třetiny těsta nalijeme do formy vymazané... více o Mramorová bábovka ze šlehačky
Mleté maso okořeníme, smícháme s předvařenou rýží a směsí naplníme papriky. Necháme odpočívat. Omáčka: Cibule nakrájíme na kolečka, česnek nakrájíme... více o Plněné papriky II.
Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa... více o Kuřecí roláda se špenátem
Houby opláchneme a namočíme. Česnek a zázvor oloupeme a nasekáme. Chilli papričky zbavíme jadérek, opláchneme a nakrájíme na proužky. Naťové cibulky... více o Pikantní masové nudličky
Roštěnky omyjeme, odblaníme, po obvodu nařízneme a naklepeme. Prudce je po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme, osolíme, opepříme a... více o Roštěnky Esterházy