Pokud máte rádi chuť kávy i v moučnících, ať už v těstu nebo krému, příště ji před přidáním k ostatním ingrediencím krátce nahřejte, její aroma se "rozvine" a bude voňavější.
Báječně chutná třeba jednoduchý máslový krém, na jehož přípravu potřebujete jen máslo, trochu moučkového cukru a mletou kávu. Příprava je snadná. Máslo nechte povolit, utřete ho s cukrem do hladka a nakonec vmíchejte kávu. Vynikající krém se hodí do dortů, řezů, na cupcaky, ale i na promazání vánočního cukroví. Nebojte se ale mletou kávu přidat i do těsta, skvělá je například kávová bábovka.
Vyzkoušejte luxusní kávovo-ořechové řezy. Recept na ně najdete ZDE.
Omytý špenát vložíme do mísy, rozkrájené ředkvičky také, osolíme a opepříme, přidáme olivový olej, promícháme a přidáme natrhanou mozzarellu. Ozdobíme... více o Špenátový salát s mozzarellou
Žloutky ušlehejte s cukrem a máslem do světlé pěny. Vmíchejte ořechy, kakao, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte sníh a... více o Kakaová bábovka s čokoládovou polevou
Dejte vařit těstoviny do osolené vody. Cukety prokrojte a vydlabejte z nich semínka. Naškrábejte je škrabkou na zeleninu julienne nebo nakrájejte na... více o Špagety s cuketou a olivami
V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujte maso. Přidejte jemně nasekanou cibuli s česnekem a pokrájenými chilli papričkami zbavenými semen. Asi... více o Krůtí chilli con carne
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do mléka se špetkou soli, poté uvaříme na kaši, stačí jen velmi krátce. Mléka dáváme podle toho, jaké ovoce... více o Jablečný (ovocný) nákyp z ovesných vloček
Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme... více o Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky
Na oleji si společně s jemně pokrájeným špekem osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a... více o Hovězí kližka ala španělský ptáček
Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Banánová roláda s margotkou
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Zeleninu drobně pokrájíme (můžeme i nastrouhat), zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Zeleninu můžeme před vařením i nejprve krátce osmažit na... více o Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou
Cibuli nakrájejte nadrobno, krátce orestujte na sádle, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mletou papriku a rajčatovou passatu - dejte pozor, aby se... více o Pikantní bezmasé rizoto se sýrem
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme olej, mléko a vejce, vše dobře promícháme dohladka a nakonec do těsta přidáme pokrájené meruňky. Těsto dáme... více o Meruňkový perník
Zelí necháme okapat, pokrájíme ho na kratší nudličky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájená vejce, cibuli a salám. Osolíme, opepříme, zakápneme... více o Zelný salát z kysaného zelí
Namočíme přes noc (min. 4 hodiny) fazole do vody s jednou lžící octa. Poté vaříme cca 1 hodinu. Nakrájíme cibulku a na plátky česnek, orestujeme na... více o Boloňské fazole pro vegany
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
Nakrájíme cibulku nadrobno a česnek na plátky. Na pánvi vše osmahneme. Přidáme mleté maso a osmahneme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme v hrnci vodu a... více o Lasagne bez bešamelu
PEČENÍ 1. Troubu předehřejeme na 190°C. Nadzvedneme kůži u krku krůty a do otvoru napěchujeme nádivku. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a... více o Nejlepší vánoční krůta
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které... více o Tradiční trdelník
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na... více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku
Brokolici vybalíme z folie omyjeme ji a uřízneme nožičku. Následně celý květ ručně rozděláme na menší růžičky u kterých také uřežeme nožičky. Dáme do... více o Brokolicová polévka bez smetany
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak přidáme vodu a olej, promícháme a vmícháme i mouku s kypřidlem, vše vyšleháme v hladkou hmotu, ze které děláme... více o Jednoduché piškotové kornoutky
Změklou Heru našleháme s cukrem, solí a vejci. Do pěny vmícháme mouku s kakaem, skořicí(nemusí být) a kypřícím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o Lehký kakaový koláč se švestkami
Na jemno nastrouhané zelí prosolíme a necháme asi 1 hodinu vypotit. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme zelí, přibližně lžičku... více o Flíčky se zelím
Droždí cukr a 180 ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi 10 minut, aby dobře vzešel kvásek. Mouku se solí prosijte... více o Focaccia s olivami a rozmarýnem
Do vymyzané a vysypané dortové formy (22cm) rovnoměrně nasypeme slabou vrstvu kokosu. Na tu pak dáme vrstvu strouhaných jablek smíchaných s pudinkem.... více o Vanilkovo-jablečná pohádka
1 - Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u... více o Alsaský jablečný koláč
Sýr utřeme s majolkou, přidáme umleté uzené maso, nastrouhanou karotku a křen, přisolíme a zlehka promícháme.... více o Pomazánka z uzeného masa
Řízky si omyjeme, osušíme a lehce naklepeme. Pak je osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na oleji z obou stran. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové plátky zapečené s cuketou
Všechny ingredience na těsto dobře zpracujeme v hladké těsto a vyválíme do obdélníku. Polovinu delší části obdélníku potřeme povidly, druhou polovinu... více o Bábovková roláda a la tvarohový mazanec
Veškeré ingredience řádně promícháme a potřeme tím naporcovaného králíka nebo kuře ze všech stran. Uložíme do pekáče a zalijeme zbylou marinádou.... více o Marináda na králíka nebo kuře
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a na oleji osmažíme do zlatova. Mezitím si v hrnci připravíme směs ze zakysané smetany, nakrájeného pórku na malé... více o Kuře na nivě
Den předem si svaříme Salko (slazené kondenzované mléko) v plechovce potopené ve vodě asi 1,5-2 hodiny. Na těsto ušleháme vejce s cukrem, postupně... více o Karamelové řezy s piškoty
Jablka nastrouháme a smícháme s vanilkovým cukrem. Plech vyložíme alobalem a rozetřeme jablkovou náplň. Žloutky vymícháme s cukrem a vodou do pěny.... více o Jablkový krémeš
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme... více o Makový závin III.
Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání pizze do trouby oná pizza složila tak, že jedna půlka pizzy... více o Calzone - Plněná pizza
Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech... více o Medové řezy ze 4 placek
Suroviny na těsto smícháme (Heru přidáme rozpuštěnou a zchladlou), vlijeme na vyšší plech. Podobně umícháme náplň, polijeme jí těsto a pečeme (v... více o Kakaový koláč s tvarohem
Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba
Nejdříve si oloupeme a nakrájíme cibuli, vepřové maso pokrájíme na kostky. V kastrolu si rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme. Poté k ní... více o Vepřový chilli guláš
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr.... více o Švýcarské fondue
Ze surovin na těsto vypracujeme linecké těsto a menší kousky vymačkáme do vymazaných formiček (kousky těsta obalíme v mouce). Vytlačíme do krajů... více o Linecké košíčky
Rozšleháme cukr s vajíčky a postupně přimícháváme po lžičkách mouku. Čím déle šleháme, tím bude piškot lepší (šlehám 15 minut). Pak nalijeme na... více o Jahodový piškot s pudinkem
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na... více o Tvarohový koláč s citronem
Na pánvi osmahneme maso, přidáme zeleninu a žampióny a zakapeme sojovou omáčkou, přidáme asi 4 lžíce vody a necháme chvilku dusit. Mezitím uvaříme... více o Čínské nudle s masem a žampióny
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Ve dvou sklenicích vody svaříme kakao a necháme vychladnout. Máslo, cukr a vanilkový cukr mícháme do pěny. Tento krém vmícháme do kakaové hmoty,... více o Piškotový kakaový dort
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do... více o Tuňáková pomazánka
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme víno, bobkový list, česnek a několik zrnek pepře. Maso... více o Hovězí na červeném víně