Také tak milujete štrůdly a záviny? Jejich příprava není složitá, určitě už to máte nacvičené. Možná se vám ale bude hodit pár praktických rad, jak docílit toho, aby byly ještě lepší.
Nejoblíbenější je ten jablkový, skvěle ale chutná i tvarohový, makový, se švestkami, nebo třeba slané varianty se šunkou, sýrem, špenátem, se zelím a uzeným masem a podobně. Při přípravě závinu či štrůdlu se fantazii meze nekladou, naplnit ho můžete v podstatě vším, co máte rádi. A vůbec nezáleží na tom, zda ho děláte z listového, taženého, nebo kynutého těsta. Dobré ale je znát triky, které používaly už naše babičky. Díky nim totiž výsledek dovedete k dokonalosti.
Pokud máte šťavnatá jablka, nezapomeňte je podsypat strouhankou (nejlepší je osmažená na másle), použít ale můžete i nadrcené piškoty, strouhaný perník, kokos nebo jemně mleté ořechy. Vstřebá přebytečnou vlhkost, těsto zbytečně nenavlhne, nebude mít tendenci prosakovat a náplň vám během pečení nebude vytékat a připalovat se.
Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce. Silnější křupavé zkaramelizované krusty docílíte tím, že závin na plechu celý potřete rozpuštěným máslem a posypete cukrem. Použít můžete buď cukr krupici, nebo silnější vrstvu cukru moučka. Na listové těsto použijte místo másla rozšlehané vajíčko. Díky této kůrčičce štrúdl po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný.
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, které jsme zchladili přilitím mléka či vody a promícháme. Přisypeme mouku s... více o Smetanovo - čokoládový dort
Cukety mladé, neloupané, bez větších semínek nastrouháme nebo pokrájíme na plátky do velké mísy. Očištěné papriky pokrájíme na kostičky či nudličky a... více o Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)
Grilovaná krkovička Den předem naložíme krkovičku do výše uvedených surovin tak, že opláchnutou krkovičku potřeme sypkými surovinami, poté přidáme na... více o Grilovaná krkovička se zeleným chřestem a dvojím pyré
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit... více o Chřest s bešamelovou omáčkou
Do olejem nebo sádlem vymazaného pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule, nasekaný česnek (polovinu) a trošku bylinek. Na ně dáme naklepané plátky nebo... více o Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony
Mouku nasypeme do mísy a smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový... více o Angreštové / rybízové knedlíky
Vejce nastrouháme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli, pomazánkové máslo, majolku, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme v chladnu... více o Rychlá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem
Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou
V kastrůlku rozmícháme na mírném plameni za stálého míchání máslo s mlékem, cukrem, kakaem a pudinkovým práškem (plnější lžíce). Vše necháme krátce... více o Jednoduchá vařená poleva
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak... více o Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Zeleninu smícháme, přidáme sušená rajčata, posypeme semínky a navrch nadrobíme kozí sýr. Doporučuji použít sušená rajčata naložené v oleji s česnekem.... více o Rychlý salát s kozím sýrem
Žloutky rozšleháme se smetanou ve dvouplášťovém hrnci a za stálého míchání zahříváme na malém plaménku, až krém zhoustne. Meruňky podusíme s cukrem a... více o Meruňková zmrzlina
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Ke konci přidáme i drobně pokrájenou šunku.... více o Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou
Do hrnce hodíme kousek másla a nakrájenou cibulku. Asi po dvou minutách, kdy cibulka zesklovatí, přidáme šest lžiček cukru, pět kuliček nového koření,... více o Rajská omáčka z džusu
Uvedené ingredience smícháme a můžeme podávat například ke grilovanému masu. Můžete přidat trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu.... více o Dip z tvarohu a máty
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku.... více o Domácí mangové chutney
1) Do vlažné vody si rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a necháme vzejít (zhruba 15 minut). 2) Přidáme mouku se solí, olej a vykynutý kvásek. 3) Těsto... více o Pizza Quattro Formaggi
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme změklé máslo, pomerančovou kůru, kakao a mouku s kypřidlem. Nakonec pomerančovou šťávu - množství... více o Kokosovo-pomerančový koláč
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru.... více o Utajená česneková krkovička
Změklou Heru našleháme s cukrem, solí a vejci. Do pěny vmícháme mouku s kakaem, skořicí(nemusí být) a kypřícím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o Lehký kakaový koláč se švestkami
Zelí (bez košťálu) nakrájíme na jemné nudličky, dáme do mísy, posypeme lžící cukru a v prstech jemně promneme, aby pustilo šťávu. Mrkev oloupeme,... více o Zelný salát s jablkem a mrkví
Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout, těsto rozdělíme na 2 poloviny, z nichž budeme mít 2 krásné pizzy, těsto... více o Výborná pizza
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Ricottu, vejce, šlehačku, rum a 3 lžíce marmelády smícháme dohromady a... více o Něžný linecký koláč
Maso a všechny další suroviny dáme do mísy, důkladně promícháme, v případě, že je směs řídká, přidáme strouhanku.Z masa uděláme kuličky, které před... více o Zahradní hamburgery - grilované
Sýr utřeme s majolkou, přidáme umleté uzené maso, nastrouhanou karotku a křen, přisolíme a zlehka promícháme.... více o Pomazánka z uzeného masa
Lilek pokrájíme na kostičky a česnek na plátky. Obojí orestujeme na rozpáleném oleji a hotové přesypeme do zapékací misky. Přidáme na plátky... více o Lilková směs s nivou
Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru... více o Sýrovo-šunkové těstoviny
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme.... více o Mufloní kýta
Kdo si musí créme fraîche vyrobit podomácku, musí začít následujícím krokem den dopředu: do kelímku šlehačky přidáme 2 lžíce podmáslí, zamícháme a... více o Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč
Ořechy: vše zpracujeme na vále v těsto. Plníme do suchých ořechových formiček. Pečeme ve středně teplé troubě (cca na 150 °C) a po upečení je ihned... více o Plněné ořechy IV.
Tvaroh, sýr a pomazánkové máslo utřeme na hladkou hmotu. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, na delší nudličky nakrájenou šunku, salám a kukuřici,... více o Tvarohová pomazánka extra
Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky. Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety... více o Sumeček
Vezmeme tu největší pánev nebo kastrol, co máme a minutu po rozehřívání na něj nalijeme olej, aby pokryl dno. Kuřecí stehna po obou stranách... více o Karibská kuřecí stehna
V první řadě dáme římský hrnec namočit dle návodu k použití. Než se hrnec řádně namočí, tak jednotlivá stehna opláchneme a v kloubu rozpůlíme. Cibuli... více o Kuře na cibuli v římském hrnci
Vše do mísy a smíchat, těsto rozdělit na dva díly. Do prvního dáme v prášku (t.j. nevařený) vanilkový pudink a do druhého jahodový pudink. Do pekáčku... více o Rychlé punčové řezy
Nejdříve si oloupeme a nakrájíme cibuli, vepřové maso pokrájíme na kostky. V kastrolu si rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme. Poté k ní... více o Vepřový chilli guláš
Obě těsta spojíme a přimícháme mleté ořechy. Dort pečeme pomalu, korpus již nerozkrajujeme, neplníme krémem, je velmi vláčný, chutný. Vhodný pro děti.... více o Templářský dort tmavý
Z ingrediencí na těsto si připravíme těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladu rozležet. Poté vyválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech (nebo... více o Tvarohovo-ananasové řezy
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Žloutky a 1,5 dl vína ušleháme nad párou na hustou omáčku. Zašleháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a přibarvíme kurkumou. Odložíme ze sporáku a... více o Losos s citronovou omáčkou
Vše smícháme ( vajíčka do pomazánky nastrouháme ) a dáme do ledničky vychladnout. Natíráme na chléb nebo jiné pečivo.... více o Babiččina pomazánka
Kuřeci stehna omyjeme ve vlažné vodě, papirovou utěrkou osušíme a osolíme. Stehenní kost vyřízneme a dáme pozor, abychom nerozřezaly kůži, protože ji... více o K - Nadívaná kuřecí stehna
Karotku a hrášek zalijeme vroucím vývarem a 5 minut zvolna povaříme. Pak sejmeme z plotny, za stálého míchání vsypeme krupičku a opět přivedeme k varu... více o Krupičková polévka s vejcem
Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme... více o Vepřové bavorské závitky
Do přesáté mouky uděláme jamku, přidáme rozšlehané vejce a vypracujeme tuhé těsto. Rozdělíme je na dva díly, každý vyválíme na tenkou placku a dáme na... více o Domácí široké nudle
Z uvedených surovin svaříme nálev - necháme vychladnout. Na dno každé sklenice dáme několik koleček mrkve, cibule na to naskládáme očištěné okurky a... více o Okurky
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet... více o Nakládaný hermelín
Šlehačku ušleháme a smícháme s tvarohem. Dochutíme pepřem a solí. Přidáme bylinky a promícháme. Je to výborný doplněk k zelenině.... více o Jemná tvarohová pomazánka