Také tak milujete štrůdly a záviny? Jejich příprava není složitá, určitě už to máte nacvičené. Možná se vám ale bude hodit pár praktických rad, jak docílit toho, aby byly ještě lepší.
Nejoblíbenější je ten jablkový, skvěle ale chutná i tvarohový, makový, se švestkami, nebo třeba slané varianty se šunkou, sýrem, špenátem, se zelím a uzeným masem a podobně. Při přípravě závinu či štrůdlu se fantazii meze nekladou, naplnit ho můžete v podstatě vším, co máte rádi. A vůbec nezáleží na tom, zda ho děláte z listového, taženého, nebo kynutého těsta. Dobré ale je znát triky, které používaly už naše babičky. Díky nim totiž výsledek dovedete k dokonalosti.
Pokud máte šťavnatá jablka, nezapomeňte je podsypat strouhankou (nejlepší je osmažená na másle), použít ale můžete i nadrcené piškoty, strouhaný perník, kokos nebo jemně mleté ořechy. Vstřebá přebytečnou vlhkost, těsto zbytečně nenavlhne, nebude mít tendenci prosakovat a náplň vám během pečení nebude vytékat a připalovat se.
Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce. Silnější křupavé zkaramelizované krusty docílíte tím, že závin na plechu celý potřete rozpuštěným máslem a posypete cukrem. Použít můžete buď cukr krupici, nebo silnější vrstvu cukru moučka. Na listové těsto použijte místo másla rozšlehané vajíčko. Díky této kůrčičce štrúdl po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný.
Vychladlé vařené brambory (pokojové teploty) pokrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do mísy. Přidáme pokrájený vychlazený ledový salát a zakysanou... více o Bramborovo-ledový salát
Bůček pokrájím na menší kousky Cibuli pokrájím na kolečka nebo na půlky česnek a papriku nakrájím na male kousky všechno dáme do pekáčku, přidám... více o Bůčková pomazánka
Vařečkou smíchejte v míse máslo s cukrem. Vmíchejte mouku s kakaem a nakonec chipsy. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň... více o Čokoládové sušenky
Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pečivo nakrájejte na větší kousky, zastříkněte olejem, osolte a ze všech stran opečte, asi... více o Salát Caesar
Dáme vařit vodu na Gnocchi a uvaříme je dle návodu. Na troše olivového necháme cibuli zesklovatět, pak přidáme slaninu nakrájenou na drobné kousky a... více o Gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem
Oddělíme Žloutky od bílku, vložíme žloutky do hrnce, přidáme mléko a půlku vanilkového cukru. Šleháme ručně ve vodní lázni cca 2 min. do zhoustnutí.... více o Zabaione - Italský desert
Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa... více o Mleté maso se zeleninou II.
Mouku nasypeme do mísy a smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový... více o Angreštové / rybízové knedlíky
Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, přidáme majolku a dobře promícháme.... více o Jednoduchý vajíčkový salát s rajčaty
Porcování: Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Špenát překrájíme a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky. Příprava: Na jedné pánvičce zpěníme cibulku... více o Nočky se špenátem a slaninou
Na oleji si necháme zesklovatět pokrájené cibule, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso, smažíme dozlatova za občasného promíchání. Po osmažení... více o Hovězí na paprice
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu, mouku s kakaem a kypřidlem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do kulaté formy (20... více o Dort s čokoládovým krémem
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké... více o Jablečný víkendový koláč - vláčný
Pokud používáme čerstvé kvasnice, nejprve si je "nastartujeme" v troše vlažné vody s cukrem a špetkou mouky, dáme na teplé místo, až se začnou tvořit... více o Zdravý chléb do formy
Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Maso pokrájíme na kostičky, žampiony na čtvrtky a ostatní zeleninu na větší kostky, plátky, kolečka... Vše dáme do mísy, zasypeme grilovacím kořením a... více o Maso v zelenině z pečícího sáčku
Vymažu zapékací misku (pekáč) sádlem. Nakrájím oloupané syrové brambory na plátečky (tenčí plátky) a vsypu je do misky (pekáče). Přidám trochu soli,... více o Kotlety na šlehačce
Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. Potom... více o Čokoládové buchtičky s čokoládovým pudinkem
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
Pórek nakrájíme nadrobno, mrkev najemno nastrouháme. Smícháme s tvarohem a jogurtem, osolíme, okořeníme. Podáváme s tmavým chlebem.... více o Lehká tvarohová pomazánka
Vepřové maso očistíme a dáme do rozpáleného tlakového hrnce opéct NASUCHO ze VŠECH stran dozlatova. Po vložení do hrnce se maso na dno přilepí, po... více o Vepřovka z papiňáku
Přebraný, propláchnutý hrách, předem namočíme (ideálně přes noc). Druhý den pokud hrách absorboval příliš vody dolejeme vodu tak, aby byl hrách plně... více o Vařený hrách
Z bílků s cukrem ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháme žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Těsto natřeme na... více o Višňové řezy II
Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou
Nachystáme směs masa z ingrediencí. Vedle v misce si připravíme omáčku z hořčice, cibule nasekané na jemno, kečupu, kapky tabasca a pimienta. Nechcete... více o Americký hamburger
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a oříšky. Do máslové hmoty postupně zašleháme vejce. Pak střídavě přidáme mouku,... více o Čokoládový koláč s třešněmi
Do teplého mléka dáme máslo a po rozpuštění vsypeme cukr a droždí a necháme vykynout. Přidáme vejce a aroma, prošleháme, vsypeme mouku, osolíme,... více o Francouzské palačinky
Vejce vyšleháme s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná bílá hustá pěna. Poté přidáme olej, vodu a nakonec přimícháme hladkou... více o Nejlepší dort
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Těsto. Poté těsto vyjmeme a vyválíme plát silný cca 1,5 cm. Sklenicí vykrajujeme... více o Bavorské vdolky z domácí pekárny
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky
Do formy nalijeme podmáslí s vodou, přidáme ocet, olej, med, sůl, vsypeme mouky a koření a nakonec droždí. Program základní - tří hodinový a kůrka... více o Výborný chléb, který se vždy povede
Porce králíka potřeme česnekem rozetřeným se solí. Necháme nejméně 1 hodinu působit. Cibuli a žámpiony nakrájíme na tenké plátky. Bůček nakrájíme na... více o Pečený králík se žampiony
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla
Vodu a cukr uvaříme na sirup. Po odstavení ze sporáku přidáme šťávu z jednoho citronu a necháme vychladnout. Mascarpone vymícháme se 400 g... více o Jahodové tiramisu II.
Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme pomocí cedníku, aby nebylo příliš kyselé. Dáme do kastrůlku a zalijeme horkou vodou, na zelí nedáváme příliš vody... více o Dušené jemné zelíčko
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál ... více o Marlenka na můj způsob
Avokádo podélně rozřízneme, odstraníme pecku, vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji vidličkou. Jemně nakrájenou cibulku orestujeme, přidáme rozetřený... více o Avokádo zapečené se sýrem
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor - solíme, až... více o Drůbeží játra rychlá a dobrá
Spodní těsto (hnědá barva) se vypracuje na vále a rozmačkává se na plech vyložený pečícím papírem. Prostřední těsto (bílé) se vymíchá v míse a nalije... více o Trojbarevná buchta
Na vymazaný plech s vyšším okrajem nastrouháme na hrubém struhadle (na kapky) 2/3 těsta. Rozetřeme náplň a nastrouháme zbytek těsta. Pečeme v... více o Strouhaný koláč
Na olej nebo máslo dáme pokrájenou cibuli. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Necháme chviku dusit. Mezitím propereme zelí a... více o Zelňačka tety Vandy
Plátky naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí a obalíme v mouce - klasická příprava roštěnek. Dáme na... více o Zakryté hovězí plátky
Na vále zpracujeme v těsto (jestliže se hůře zpracovává přidáme 1-2 lžíce mléka). Zpracované těsto necháme odpočinout a potom vtlačujeme ve slabé... více o Dobré košíčky
Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do proseté mouky, přidáme zbytek cukru, sůl,... více o Valašské koláče - Frgále
Karotku a hrášek zalijeme vroucím vývarem a 5 minut zvolna povaříme. Pak sejmeme z plotny, za stálého míchání vsypeme krupičku a opět přivedeme k varu... více o Krupičková polévka s vejcem
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Přichutíme provensálským kořením a pod pokličkou zvolna... více o Kuřecí prsíčka po provensálsku
Horké mléko osolíme, přidáme tuk a zvolna za stálého míchání na mírném plameni sypeme krupici. Mícháme až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do... více o Krupicové noky
Troubu rozpálíme na 220 °C. Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto.... více o Jahodový patrový dort
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou... více o Sýrová pomazánka s česnekem