• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Křehounký závin

Křehounký závin

Křehounký závin

Také tak milujete štrůdly a záviny? Jejich příprava není složitá, určitě už to máte nacvičené. Možná se vám ale bude hodit pár praktických rad, jak docílit toho, aby byly ještě lepší.

Nejoblíbenější je ten jablkový, skvěle ale chutná i tvarohový, makový, se švestkami, nebo třeba slané varianty se šunkou, sýrem, špenátem, se zelím a uzeným masem a podobně. Při přípravě závinu či štrůdlu se fantazii meze nekladou, naplnit ho můžete v podstatě vším, co máte rádi. A vůbec nezáleží na tom, zda ho děláte z listového, taženého, nebo kynutého těsta. Dobré ale je znát triky, které používaly už naše babičky. Díky nim totiž výsledek dovedete k dokonalosti.

Pokud máte šťavnatá jablka, nezapomeňte je podsypat strouhankou (nejlepší je osmažená na másle), použít ale můžete i nadrcené piškoty, strouhaný perník, kokos nebo jemně mleté ořechy. Vstřebá přebytečnou vlhkost, těsto zbytečně nenavlhne, nebude mít tendenci prosakovat a náplň vám během pečení nebude vytékat a připalovat se.

Závin z taženého těsta je králem mezi jablečnými dezerty: Recept na takový, jako dělávala babička, najdete ZDE.

Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce. Silnější křupavé zkaramelizované krusty docílíte tím, že závin na plechu celý potřete rozpuštěným máslem a posypete cukrem. Použít můžete buď cukr krupici, nebo silnější vrstvu cukru moučka. Na listové těsto použijte místo másla rozšlehané vajíčko. Díky této kůrčičce štrúdl po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný.

Rychlou variací na jablečný štrúdl jsou rohlíčky z listového těsta naplněné plátky jablíček a směsí nadrobno nasekaných vlašských ořechů s třtinovým cukrem a skořicí. Recept na ně najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

140 minut
Kančí guláš s bramborami

Kančí guláš s bramborami

Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé... více o Kančí guláš s bramborami

60 minut
Dýňová polévka krémová

Dýňová polévka krémová

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (čím menší tím dřív bude dýně uvařená). Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená.... více o Dýňová polévka krémová

15 minut
Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka

Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu. Petržel nasekejte nahrubo, česnek utřete, chilli papričku nasekejte na jemno a semínka opražte... více o Cuketová pomazánka

75 minut
Staročeská nádivka

Staročeská nádivka

Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka

30 minut
Vynikající Cookies

Vynikající Cookies

1)Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem,potom přidáme vejce a zamícháme.Vznikne nám zvláštně vypadající hmota .:D .Přidáme mouku smíchanou s... více o Vynikající Cookies

Anglická gulášová polévka

Anglická gulášová polévka

Pokrájenou cibuli a slaninu (150-200 gramů) osmažíme společně na trošce oleje. Pak přidáme jen krátce osmažit nastrouhaný česnek a papriku, promícháme... více o Anglická gulášová polévka

30 minut
Rajčatový krém z čerstvých rajčat

Rajčatový krém z čerstvých rajčat

Nakrojíme si rajčata na obou koncích, spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na osminky. Cibuli a česnek zpěníme na olivovém oleji, přidáme... více o Rajčatový krém z čerstvých rajčat

60 minut
Ananasový koláč naruby

Ananasový koláč naruby

Kulatou dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Připravte si karamel. V menším hrnci nebo pánvi rozpusťte máslo,... více o Ananasový koláč naruby

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,... více o Smažák bez prskání - sýrové placičky

60 minut
Quiche s tuňákem a cibulí

Quiche s tuňákem a cibulí

Hladkou mouku se solí rozpracuje s máslem, poté přidáme 3 lžíce vody a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout, alespoň 30 minut (čím... více o Quiche s tuňákem a cibulí

50 minut
Krowky

Krowky

Do vyššího hrnce s nepřilnavým povrchem dáme cukr 800-1000 g (odzkoušeno mám 850 g), přidáme 2 balíčky vanilkového cukru, nalijeme 200 ml polotučného... více o Krowky

Domácí chléb podle Ládi Hrušky

Domácí chléb podle Ládi Hrušky

Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin... více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky

Hlíva s hořčicí

Hlíva s hořčicí

Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva... více o Hlíva s hořčicí

35 minut
Pizza s cuketou

Pizza s cuketou

Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, sůl, promíchejte a poté přidejte teplou vodu s olivovým olejem a... více o Pizza s cuketou

40 minut
Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou

60 minut
Fazolky s vepřovou panenkou

Fazolky s vepřovou panenkou

Osmažíme slaninu na pánvi a necháme vypustit tuk. Slaninu vyndáme a nakrájíme na kostičky. Přidáme osolené a opepřené maso na plátky, 2 nakrájené... více o Fazolky s vepřovou panenkou

Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka

Přírodní plátek se sýrovou zeleninou …

Maso naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení nekroutilo, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Hotové... více o Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka

Čokoládový korpus

Čokoládový korpus

Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. V míse vyšleháme do pěny cukr se žloutky. K nim přidáme mouku, nastrouhanou čokoládu a do toho lehce vmícháme sníh z... více o Čokoládový korpus

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané... více o Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Banánovo-čokoládový hřbet

Banánovo-čokoládový hřbet

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme rozmačkaný zralý banán, rozpuštěný tuk, nasekanou čokoládu, mouku s kypřidlem a nakonec sníh z bílků.... více o Banánovo-čokoládový hřbet

40 minut
Jablečný koláč s tvarohem

Jablečný koláč s tvarohem

Těstem vyplníme kulatou dortovou formu a necháme lehce upéct do růžova (cca 10-15 minut na 160 stupňů). Pak na těsto nalijeme tvarohovou směs a na tu... více o Jablečný koláč s tvarohem

Česneková plec

Česneková plec

Plec si očistíme, osolíme a trochu víc než jsme zvyklí i opepříme. V hrnci (pekáčku) si rozpálíme olej a plec do něho dáme osmažit ze všech stran... více o Česneková plec

Utajená česneková krkovička

Utajená česneková krkovička

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru.... více o Utajená česneková krkovička

Hruškový koláč s jogurtem a žmolenkou

Hruškový koláč s jogurtem a žmolenkou

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, jogurt, aroma, polohrubou mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý... více o Hruškový koláč s jogurtem a žmolenkou

Slaná bábovka s olivami

Slaná bábovka s olivami

Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka, z tymiánu otrháme lístečky. Smícháme celá vejce, střídavě přidáváme mouku s kypřícím práškem a... více o Slaná bábovka s olivami

Rozpékané bylinkové brambory

Rozpékané bylinkové brambory

Rozpékané brambory jsou nejlepší z nových brambor, ale nutné to není. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme a podélně nakrojíme (klidně vícekrát) -... více o Rozpékané bylinkové brambory

120 minut
Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Vykoštěné koleno pokrájíme mřížkou, do které vetřeme česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Koleno srolujeme a převážeme provázkem, vložíme do... více o Vepřové koleno na černém pivě

70 minut
Zapečené kuře s bramborem

Zapečené kuře s bramborem

Vymažeme pekáček olejem a na dno hustě poklademe nakrájené brambory na kolečka. Posypeme kořením, na kolečka nakrájíme dvě cibule a poklademe na... více o Zapečené kuře s bramborem

30 minut
Brokolicové placičky za syrova

Brokolicové placičky za syrova

Brokolici nebo květák nastrouhat na hrubém struhadle. Přidat mouku, v mléce rozmíchat žloutky, sůl, pepř, zamíchat do brokolice. Z bílků vyšlehat tuhý... více o Brokolicové placičky za syrova

Žampionový salát pro mlsné

Žampionový salát pro mlsné

Žampionům ukroutíme nožičky, oloupeme hlavičky (nožičky použijeme do jiné krmě, hlavičky do tohoto salátu), nakrájíme na tenké plátky a na troše oleje... více o Žampionový salát pro mlsné

Řezy z mikrovlnky

Řezy z mikrovlnky

Uvedené ingredience důkladně! promícháme, nalijeme do lehce vymazané, kokosem vysypané silikonové formy na biskupský chlebíček (může být i jiná forma... více o Řezy z mikrovlnky

Mazané řízky

Mazané řízky

Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky

30 minut
Dvojbarevný jablečný koláč

Dvojbarevný jablečný koláč

Ze surovin vypracujeme spodní těsto. Vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň... více o Dvojbarevný jablečný koláč

Květákový nákyp jako příloha

Květákový nákyp jako příloha

Květák uvaříme, rozmačkáme ho a smícháme se žloutky vymíchanými s máslem. Rohlíky nakrájíme na kostky, namočíme v mléce a přidáme ke květáku. Vmícháme... více o Květákový nákyp jako příloha

30 minut
Domácí rohlíčky

Domácí rohlíčky

Z mléka, cukru, trochy mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí ho smícháme s moukou, tukem, vejcem, solí a vypracujeme tužší těsto. Dáme na půl... více o Domácí rohlíčky

Kakaové řezy s tvarohem a jablky

Kakaové řezy s tvarohem a jablky

Smícháme sypké přísady (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva), přidáme heru a vejce. Krátce promneme mezi prsty na žmolenku. Vsypeme do pekáče... více o Kakaové řezy s tvarohem a jablky

Borůvkové muffiny

Borůvkové muffiny

K pečení potřebujeme plech na 12 muffinek (lze běžně zakoupit). Plech buď vymažeme nebo použijeme papírové formičky na muffinky a poté není třeba... více o Borůvkové muffiny

10 minut
Jogurtová jahodová zmrzlina

Jogurtová jahodová zmrzlina

Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou, osladíme dle chuti. Pak přimícháme jahody, které jsme rozmačkali vidličkou. Dáme zmrazit.... více o Jogurtová jahodová zmrzlina

Punčové kokosové řezy

Punčové kokosové řezy

Žloutky ušleháme s cukrem a postupně přiléváme vařící vodu. Sníh s bílků ušleháme a přidáme společně s moukou ke žloutkům. Těsto rozetřeme na vymazaný... více o Punčové kokosové řezy

45 minut
Třešňový koláč II.

Třešňový koláč II.

Strouhanku rozmícháme se smetanou. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Do vymíchaného krému přidáme strouhanku se smetanou,... více o Třešňový koláč II.

Rychle naložené okurky

Rychle naložené okurky

Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky

Studený pikantní bůček

Studený pikantní bůček

Bůček uvaříme v papiňáku spolu s bobkovým listem, novým kořením, masoxem, solí a pepřem. Uvařený, ještě dost teplý bůček potřeme pikantní směsí,... více o Studený pikantní bůček

Bramborák z chleba

Bramborák z chleba

Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba

50 minut
Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

Prsíčka nakrájíme na nudličky, naložime do bazalky a provensálského koření (chvilku). Na oleji orestujeme naložená kuřecí prsíčka, přidáme celou... více o Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

Hovězí na houbách II.

Hovězí na houbách II.

Plátky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na tuku. Vyjmeme a do tuku po mase přidáme nakrájenou... více o Hovězí na houbách II.

30 minut
Vídeňské ořechové rohlíčky

Vídeňské ořechové rohlíčky

Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vytlačujeme nástavcem na masovém strojku rohlíčky. Upečeme asi při 180 °C do růžova... více o Vídeňské ořechové rohlíčky

Bochánek, který se vždy povede

Bochánek, který se vždy povede

Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede

Domácí perník

Domácí perník

Všechny suroviny smícháme a těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po upečení a vychladnutí polejeme čokoládou.... více o Domácí perník

Prošívaná buchta

Prošívaná buchta

Vejce a cukr ušleháme, potom přidáme ostatní suroviny. Na vymazaný plech nalijeme těsto. Mezitím si připravíme směs z: 2 tvarohy, 1 až 2 vejce, 1... více o Prošívaná buchta

15 minut
Plněný hermelín

Plněný hermelín

Nivu nastrouháme na jemné nudličky, rozmícháme s jogurtem, drobně posekanou petrželkou a opepříme. Kolečka hermelínu vodorovně rozřízneme na dvě... více o Plněný hermelín

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

68
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
65
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
60
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
43
Vepřový guláš s mrkví
Vepřový guláš s mrkví
41
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…

Zajímavé články

Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
AHA.cz Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Divoká Absolonová na tajné party po Slavících: Těsné objetí s Dykem

Divoká Absolonová na tajné party po Slavících: Těsné objetí s Dykem

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Křehounký závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact