• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Určitě se to často stává i vám, že vám doma zůstávají starší rohlíky, housky a chléb, které už nikdo nechce. Všichni si radši dají čerstvé pečivo. To staré pak často zgumovatí a ztvrdne nebo zplesniví a nakonec skončí v koši.

Rozpečte ho!

Pokud máte doma rohlíky, housky nebo bagety z předchozího dne, potřete vršek olejem a "namočte" ho do na talířek nebo misky nasypané soli s kmínem, máku, sezamového semínka, sušeného koření nebo směs všeho, co máte rádi, položte ho na plech kořením nahoru a dejte na 5 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Rozpéct ho můžete i jen tak nasucho, ať už v troubě, mikrovlnce nebo na toustovači. Při použití mikrovlnné trouby ale dejte pozor, abyste tam pečivo nenechali příliš dlouho, bylo by tvrdé, případně by se mohlo dokonce zprostředka začít pálit.

Chcete si upéct své domácí pečivo? Recepty na housky, toastový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Udělejte strouhanku

Pokud máte pečiva hodně, to starší včas vyndejte ze sáčku, aby nezplesnivělo, a nechte ho úplně uschnout. Využít můžete i zbytkové teplo v troubě po pečení. Z tvrdých rohlíků, housek, baget i toastového chleba pak na mlýnku nebo v robotu udělejte strouhanku, která se vždycky hodí. Uložte ji do dobře uzavíratelné nádoby. Strouhanku můžete udělat i z tvrdého chleba, hodí se na zahuštění gulášů a ragú.

Uvařte si chlebovou polévku

Hustá a vydatná chlebová polévka patří ke staré dobré české klasice. Je jednoduchá a rychle uvařená. Nejlépe ji připravíte ze staršího chleba, který se tak může ještě zužitkovat. Nezapomeňte ji zjemnit smetanou a dochutit něčím zeleným. Hodí se do ní i vajíčko. Recept na ni najdete ZDE.

Připravte nádivku

Starší pečivo se skvěle hodí také pro přípravu nádivky, kterou si můžete vychutnat nejen na velikonoce. Upéct ji můžete buď jen tak, nebo s ní naplnit kuře či masovou roládu. Do ní můžete přidat vše, co máte rádi, ať už uzené či pečené maso, zeleninu, sýr, uzeniny a podobně. 8 receptů na ty nejlepší nádivky najdete ZDE.

Osmažte ho

Rychlé a chutné jsou i topinky a smaženky, které připravíte tak, že pečivo namočíte ve vyšlehaném vajíčku, přidat do něj můžete i nastrouhaný sýr, a pak ho osmažíte na rozehřátém oleji.

Máte rádi kváskový chléb? Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Univerzální fíková barbecue marináda

Univerzální fíková barbecue marináda

Dejte fíky do misky, zalijte dvěma šálky vroucí vody a nechte je nasáknout zhruba po dobu 5 minut. Slijte fíky a rozmixujte společně s balsamikovým... více o Univerzální fíková barbecue marináda

40 minut
Makovec

Makovec

Z ingrediencí umícháme těsto. Na plech vložíme pečící papír. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do... více o Makovec

5 minut
Sladký zeleninový salát z paprik, rajčat a okurek

Sladký zeleninový salát z paprik,…

Mělo by být váhově stejné množství paprik, rajčat a okurek. Polovinu paprik, rajčat a okurek nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, druhou polovinu... více o Sladký zeleninový salát z paprik, rajčat a okurek

75 minut
Třešňový dort s mákem

Třešňový dort s mákem

Troubu rozehřejte na 180 °C. Čokoládu rozpusťte. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Po jednom zašlehejte žloutky o pokojové teplotě.... více o Třešňový dort s mákem

Kuřecí nudličky v tempuře

Kuřecí nudličky v tempuře

Kuřecí nebo krůtí maso pokrájíme na nudličky a osolíme. Mouky smícháme s libovolným kořením, které máme v oblibě a s ledovou vodou (cca 1,5 dl)... více o Kuřecí nudličky v tempuře

50 minut
Vepřová panenka v hořčičné krustě

Vepřová panenka v hořčičné krustě

Troubu zapněte na 140 °C. Pepř, koriandr a vlašské ořechy podrťte v hmodíři. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte nadrobno.... více o Vepřová panenka v hořčičné krustě

Gurmánská krkovička

Gurmánská krkovička

Krkovičku mírně naklepeme a po stranách na několika místech nařízneme, aby se nám při smažení, pečení či grilování nekroutila. Z oleje, papriky,... více o Gurmánská krkovička

30 minut
Cuketová buchta se skořicí

Cuketová buchta se skořicí

Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej vyšleháme do pěny, poté přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, lžičku skořice, půl lžičky kakaa a... více o Cuketová buchta se skořicí

60 minut
Celerový krém s celerovými lupínky

Celerový krém s celerovými lupínky

Všechnu zeleninu oloupeme a umyjeme. Do hrnce s vodou vložíme 2 mrkve, nahrubo nakrájené brambory (brambory nejsou ani nutné v polévce, ale pokud by... více o Celerový krém s celerovými lupínky

Houbové rizoto se sýrem

Houbové rizoto se sýrem

Na hluboké pánvi nebo v kastrolu s troškou oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidáme propláchnutou a okapanou rýži, kterou také krátce... více o Houbové rizoto se sýrem

20 minut
Rychlá tortilla

Rychlá tortilla

* cibuli nakrájíme najemno a dáme do misky * maso nakrájíme na kostičky, smícháme s cibulí a přidáme koření * na rozpálené pánvi orestujeme maso s... více o Rychlá tortilla

30 minut
Koláč švestkový s drobenkou

Koláč švestkový s drobenkou

V míse promícháme mouku se všemi sypkými ingrediencemi, potom přidáme jogurt, zakysanou smetanu, vejce, olej a mléko. Vše řádně promícháme. Každá... více o Koláč švestkový s drobenkou

Orientální mrkvová polévka

Orientální mrkvová polévka

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Směs... více o Orientální mrkvová polévka

5 minut
Hrníčkový chleba

Hrníčkový chleba

Mouku, sůl, kmín a droždí důkladně promícháme, poté přidáme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Můžeme přidat i semínka. Necháme v míse 8-12 hodin... více o Hrníčkový chleba

Vídeňská cibulka

Vídeňská cibulka

Množství záleží na počtu strávníků. Cibuli oloupeme, nakrájíme na slabá kolečka, která od sebe rozdělíme, obalíme v hladké mouce a v jedné vrstvě... více o Vídeňská cibulka

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Vmícháme vodu, olej, mouku s kypřidlem a případně i kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Krkovička pečená s játry a cibulí

Krkovička pečená s játry a cibulí

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a mírně poprášíme moukou. Plátky pak dáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na malé kousky pokrájenými, očištěnými... více o Krkovička pečená s játry a cibulí

10 minut
Zavařenina z višní a ořechů s levandulí

Zavařenina z višní a ořechů s…

Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy,... více o Zavařenina z višní a ořechů s levandulí

10 minut
Friulské frico

Friulské frico

Sýr nahrubo nastrouhejte a rozestřete na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte sýr na středním plameni roztavit a opéct,... více o Friulské frico

50 minut
Panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy

Panenky v parmském kabátku s…

Nejdříve si připravte chipsy. Batáty dobře očistěte kartáčkem, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte na tukem potřený plech, zakápněte olivovým... více o Panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy

Zapečený lilek 3

Zapečený lilek 3

Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3

15 minut
Těstoviny s brokolicí raz dva

Těstoviny s brokolicí raz dva

Růžičky a tenké košťálky brokolice nakrájíme na malé kousky a podusíme ji na minimálním množství vody cca 10 minut tak, aby byla měkká ale ne... více o Těstoviny s brokolicí raz dva

Mleté maso na žampionech

Mleté maso na žampionech

Z mletého masa, vejce, koření na mletá masa a soli si promícháme směs,ze které tvoříme mokrou rukou malé kuličky. Na dno zapékací misky si dáme... více o Mleté maso na žampionech

Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Maso si pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme je a opepříme. Mouku si důkladně rozmícháme v rozšlehaných vejcích s mlékem,přidáme šunku, hrášek a... více o Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Široké nudle se slaninou a zelím

Široké nudle se slaninou a zelím

Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím

Vepřové kousky na paprice

Vepřové kousky na paprice

Cibule oloupeme a pokrájíme na plátky nebo kostičky a orestujeme na trošce oleje dozlatova. Vepřové maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a... více o Vepřové kousky na paprice

Majonéza bez vajec

Majonéza bez vajec

Do robotu nalijeme mléko, mírně osolíme a opepříme, rozšleháme a pak přiléváme olej a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Používá se všude tam, kde... více o Majonéza bez vajec

Salát s rukolou a mozzarellou

Salát s rukolou a mozzarellou

Rajčata a okurku nakrájime, přidáme lístky rukoly, nakrájenou mozzarellu a zalijeme zálivkou.... více o Salát s rukolou a mozzarellou

Koláčky z listového těsta

Koláčky z listového těsta

V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta

Arabský chléb - Pide

Arabský chléb - Pide

Z mouku, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto, a sice... více o Arabský chléb - Pide

Asijská křupavá kachní prsa s lívanci "Mandarin"

Asijská křupavá kachní prsa s lívanci…

Na úvod je nutno říct, že tento recept je velmi náročný a je tedy vhodný spíše jen pro zkušenější a nadšené kuchaře, kteří vaření neberou jako... více o Asijská křupavá kachní prsa s lívanci "Mandarin"

Čočkový prívarok

Čočkový prívarok

Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem a pepřem do měkka. Osolíme a zahustíme zásmažkou z oleje, mouky a mléka. Můžeme zahustit i záklechtkou.... více o Čočkový prívarok

60 minut
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Ze surovin vytvoříme těsto,necháme odpočinout v lednici, pokud nemáme v úmyslu je hned dělat, můžeme dát do mrazáku. Rohlíčky můžeme dělat klasicky,... více o Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Vánoční likér z ledových  kaštanů

Vánoční likér z ledových kaštanů

Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla... více o Vánoční likér z ledových kaštanů

Óbr dort - číslice

Óbr dort - číslice

Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd. Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně... více o Óbr dort - číslice

Buřtový salát

Buřtový salát

Salám nebo špekáčky pokrájíme na drobné kousky, stejně tak i rajčata, sýr nahrubo nastrouháme, cibuli posekáme, dost osolíme a opepříme a spojíme... více o Buřtový salát

Tvarohová bábovka IV.

Tvarohová bábovka IV.

Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme tvaroh a znovu utřeme. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a mléko. Vmícháme polohrubou mouku s práškem... více o Tvarohová bábovka IV.

Treska paní Gunilly

Treska paní Gunilly

Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a... více o Treska paní Gunilly

Dětský dvoupatrový dort

Dětský dvoupatrový dort

**Korpusy:** sníh + 1/3 cukru, zašlehat žloutky, zasypat cukrem a zadělat moukou a přidat prášek do pečiva. Rozdělit do dvou forem, já je vymyzávám... více o Dětský dvoupatrový dort

Zeleninová směs na špagety

Zeleninová směs na špagety

Na teflonce nechám na kapce olivového oleje zezlátnout cibulku, podleju vodou, pak přidávám pokrájenou papriku, když napůl změkne, přidám nadrobno... více o Zeleninová směs na špagety

10 minut
Šunková pomazánka - taťkova

Šunková pomazánka - taťkova

Šunku nakrájíme na malé kousky (prodává se i nakrájená šunka v balíčku, něco jako nastrouhaný sýr), cibuli najemno, přidáme jogurt a pomazánkové máslo... více o Šunková pomazánka - taťkova

Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Nouzová polévka

Nouzová polévka

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka

Zakryté hovězí plátky

Zakryté hovězí plátky

Plátky naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí a obalíme v mouce - klasická příprava roštěnek. Dáme na... více o Zakryté hovězí plátky

Babiččiny rarášky

Babiččiny rarášky

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (budou se pak opékat na pánvi, tak abyste se neupekli zaživa, nařezejte si je přiměřeně pozn. J.Werich) a pak vše... více o Babiččiny rarášky

30 minut
Nepečený dort III.

Nepečený dort III.

Dortovou formu vyklademe alobalem na dno poklademe piškoty bříškem nahoru, mašlovačkou je potřeme rumem a pokládáme ovoce. Poté 1 smetanu s dvěma... více o Nepečený dort III.

30 minut
Přírodní vepřové maso

Přírodní vepřové maso

Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso

Prošívaná buchta

Prošívaná buchta

Vejce a cukr ušleháme, potom přidáme ostatní suroviny. Na vymazaný plech nalijeme těsto. Mezitím si připravíme směs z: 2 tvarohy, 1 až 2 vejce, 1... více o Prošívaná buchta

10 minut
Marináda na steaky

Marináda na steaky

Smíchejte na pánvi nejprve kuřecí (hovězí) vývar se sójovou omáčkou a medem. Promíchejte a uveďte do varu. Přimíchejte kečup (ošklivě se zdrcne, ale... více o Marináda na steaky

Vepřová pečeně se špenátem

Vepřová pečeně se špenátem

Maso omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 1 1/4 hodiny. Občas podlijeme.... více o Vepřová pečeně se špenátem

Doporučujeme

100 minut
Pravý segedínský guláš

Pravý segedínský guláš

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

48
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
25
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
19
Svařák
Svařák
18
Guláš z divočáka (kančí guláš)
Guláš z divočáka (kančí…

Zajímavé články

Dorty, které vypadají jako hořící svíčky: Sladká iluze, kterou můžete klidně i zapálit
Dorty, které vypadají jako hořící svíčky: Sladká…
Báječné horké nápoje, které vás zahřejí na duši i na jazyku
Báječné horké nápoje, které vás zahřejí na duši i…
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
AHA.cz Kociánová konečně promluvila! Pravda o nenávisti kvůli Malému

Kociánová konečně promluvila! Pravda o nenávisti kvůli Malému

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Z bojiště na módní mola: Kardigany se opět probojovaly na scénu. Letos jedou v pruzích, argylu i ozdobách

Z bojiště na módní mola: Kardigany se opět probojovaly na scénu. Letos jedou v pruzích, argylu i ozdobách

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Nemocný Patrik Hezucký se ozval z nemocnice: Slova o víře a šťastném konci!

Nemocný Patrik Hezucký se ozval z nemocnice: Slova o víře a šťastném konci!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se zamiluje na první pohled a koho potrápí nečekaný výdaj?

Horoskop na další týden: Kdo se zamiluje na první pohled a koho potrápí nečekaný výdaj?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact