• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Určitě se to často stává i vám, že vám doma zůstávají starší rohlíky, housky a chléb, které už nikdo nechce. Všichni si radši dají čerstvé pečivo. To staré pak často zgumovatí a ztvrdne nebo zplesniví a nakonec skončí v koši.

Rozpečte ho!

Pokud máte doma rohlíky, housky nebo bagety z předchozího dne, potřete vršek olejem a "namočte" ho do na talířek nebo misky nasypané soli s kmínem, máku, sezamového semínka, sušeného koření nebo směs všeho, co máte rádi, položte ho na plech kořením nahoru a dejte na 5 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Rozpéct ho můžete i jen tak nasucho, ať už v troubě, mikrovlnce nebo na toustovači. Při použití mikrovlnné trouby ale dejte pozor, abyste tam pečivo nenechali příliš dlouho, bylo by tvrdé, případně by se mohlo dokonce zprostředka začít pálit.

Chcete si upéct své domácí pečivo? Recepty na housky, toastový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Udělejte strouhanku

Pokud máte pečiva hodně, to starší včas vyndejte ze sáčku, aby nezplesnivělo, a nechte ho úplně uschnout. Využít můžete i zbytkové teplo v troubě po pečení. Z tvrdých rohlíků, housek, baget i toastového chleba pak na mlýnku nebo v robotu udělejte strouhanku, která se vždycky hodí. Uložte ji do dobře uzavíratelné nádoby. Strouhanku můžete udělat i z tvrdého chleba, hodí se na zahuštění gulášů a ragú.

Uvařte si chlebovou polévku

Hustá a vydatná chlebová polévka patří ke staré dobré české klasice. Je jednoduchá a rychle uvařená. Nejlépe ji připravíte ze staršího chleba, který se tak může ještě zužitkovat. Nezapomeňte ji zjemnit smetanou a dochutit něčím zeleným. Hodí se do ní i vajíčko. Recept na ni najdete ZDE.

Připravte nádivku

Starší pečivo se skvěle hodí také pro přípravu nádivky, kterou si můžete vychutnat nejen na velikonoce. Upéct ji můžete buď jen tak, nebo s ní naplnit kuře či masovou roládu. Do ní můžete přidat vše, co máte rádi, ať už uzené či pečené maso, zeleninu, sýr, uzeniny a podobně. 8 receptů na ty nejlepší nádivky najdete ZDE.

Osmažte ho

Rychlé a chutné jsou i topinky a smaženky, které připravíte tak, že pečivo namočíte ve vyšlehaném vajíčku, přidat do něj můžete i nastrouhaný sýr, a pak ho osmažíte na rozehřátém oleji.

Máte rádi kváskový chléb? Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

15 minut
Pikantní jogurtová marináda na kuře

Pikantní jogurtová marináda na kuře

Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně promíchejte, dokud se dokonale nespojí. Dejte do uzavíratelného sáčku a naložte do něj naporcované kuře... více o Pikantní jogurtová marináda na kuře

140 minut
Kančí guláš s bramborami

Kančí guláš s bramborami

Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé... více o Kančí guláš s bramborami

10 minut
Ovesné vločky (zdravá snídaně)

Ovesné vločky (zdravá snídaně)

Necháme rozpustit med, nasekáme (nameleme) ořechy, ovoce a čokoládu nalámeme na kousky. Vše smícháme a je hotovo.... více o Ovesné vločky (zdravá snídaně)

20 minut
Čokoládová poleva se zakysanou smetanou

Čokoládová poleva se zakysanou…

Cukr nasypeme do kastrolku a svaříme s vodou na cukerný roztok, do kterého dáme nalámanou čokoládu na vaření (používám nejméně 50-ti procentní). Za... více o Čokoládová poleva se zakysanou smetanou

40 minut
Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou

Těstoviny (nejen) s krevetami a…

Cuketu pokrájíme na plátky, které následně osmažíme na trošce oleje zprudka na skus a dozlatova. K cuketě přidáme krátce osmažit na jemno nasekané dva... více o Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou

Plněná vepřová rolka

Plněná vepřová rolka

Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme plátek šunky a sýru a zavineme (spíchneme párátkem nebo... více o Plněná vepřová rolka

Jahodové lívanečky II.

Jahodové lívanečky II.

Do mléka rozklepneme vejce, přidáme cukry, mouku a kypřidlo a dobře promícháme a vytvoříme středně husté těsto (hustější než na palačinky), které... více o Jahodové lívanečky II.

20 minut
Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem

Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem

Do hrnce namočíme na 3 minuty rýžové nudle, které si nejlépe nalámeme na malé kousky. Poté tu samou vodu osolíme a v té samé vodě nudle vaříme 2-3... více o Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem

30 minut
Špenátové palačinky se špenátovou náplní

Špenátové palačinky se špenátovou…

V mléce rozmícháme vejce a mouku, osolíme a můžeme například dochutit i pepřem, česnekem nebo muškátovým květem či oříškem. Přidáme pokrájený špenát a... více o Špenátové palačinky se špenátovou náplní

Kvašený zeleninový salát Pickles

Kvašený zeleninový salát Pickles

Základ tvoří zelí, které nakrouháme, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a cibuli nakrájíme na půlkolečka nebo klidně na kostičky. Pro obměnu... více o Kvašený zeleninový salát Pickles

Můj dýňový kompot s ananasem

Můj dýňový kompot s ananasem

Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni... více o Můj dýňový kompot s ananasem

40 minut
Steak Chateaubriand

Steak Chateaubriand

Název si steak vysloužil podle francouzského spisovatele Françoise-Reného Chateaubrianda, který jím odstartoval éru krvavých steaků. Brambory uvařte... více o Steak Chateaubriand

Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

Očištěné patizony pokrájíme na větší kostky, aby se nerozpekly na kaši a dáme je do pekáče společně s pokrájenou cibulí a česnekem. Přidáme trochu... více o Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

60 minut
Gulášová polévka s mrkví

Gulášová polévka s mrkví

Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude.... více o Gulášová polévka s mrkví

60 minut
Jablečná přesnídávka (pyré)

Jablečná přesnídávka (pyré)

Prvně si jablka oškrábeme a odstraníme jádřince. Poté je nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji a lépe rozvařila. Strčíme je do hrnce a podlijeme... více o Jablečná přesnídávka (pyré)

20 minut
Bedly na kmíně

Bedly na kmíně

Bedly očistíme (nemyjeme je), odkrojíme z nich nožičky a tvrdý hrbolek na vrchní části, klobouky rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky (můžeme je nakrájet... více o Bedly na kmíně

60 minut
Slaný listový závin

Slaný listový závin

Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin

30 minut
Rýže s kari na smetaně

Rýže s kari na smetaně

Vypadá to divoce, ale moc nám to doma chutná. Rýži uvaříme ve vodě, do které hodíme bujon a vaříme podle návodu. Po jejím uvaření si nakrájíme menší... více o Rýže s kari na smetaně

40 minut
Bagely

Bagely

**1)** V pár lžicích z 1/2 litru vlažné vody rozpusťte droždí a špetku cukru. Zbylou vodu utřete v míse s rostlinným tukem a do této směsi vmíchejte... více o Bagely

15 minut
Směs na špagety

Směs na špagety

Na jedné nebo dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme gothaj, trochu osmahneme, přidáme rajčata a papriku. Chvilku podusíme. Přidáme... více o Směs na špagety

10 minut
Pomazánka se sýrem cottage

Pomazánka se sýrem cottage

V míse smícháme sýr cottage, pomazánkové máslo a smetanový sýr. Přidáme červenou papriku a jarní cibulku pokrájené na drobné kostičky. Podáváme s... více o Pomazánka se sýrem cottage

30 minut
Borůvková tartaletka

Borůvková tartaletka

Mouku se špetkou soli a změklým máslem zpracujte, poté přidejte 2 vejce a moučkový cukr. Dejte na půl hodiny (nebo na 15 minut do mrazáku) do lednice,... více o Borůvková tartaletka

Jogurtový Margot koláč s pudinkem

Jogurtový Margot koláč s pudinkem

Z mléka,cukru a pudinkového prášku si uvaříme pudink dle návodu. Můžeme přidat i kakao. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, olej, Margot... více o Jogurtový Margot koláč s pudinkem

Skrytý banánový koláč

Skrytý banánový koláč

Na pečícím papíře si rozválíme listové těsto a vložíme do dortové formy nebo pekáče. Po celé ploše naukládáme podélně rozpůlené banány (řeznou stranou... více o Skrytý banánový koláč

"Péřová" bublanina

"Péřová" bublanina

Housku nebo toustový chléb rozmixujeme na strouhanku a smícháme s kypřícím práškem. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme strouhanku se... více o "Péřová" bublanina

Sejkory

Sejkory

Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, mouku (strouhanku), sůl, pepř, česnek, majoránku, kmín a řádně promícháme.... více o Sejkory

Zapečená hlíva s nivou

Zapečená hlíva s nivou

Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a orestujeme ji. Směs lehce... více o Zapečená hlíva s nivou

Pečený amur se žampiony a cibulí

Pečený amur se žampiony a cibulí

Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe... více o Pečený amur se žampiony a cibulí

30 minut
Polévka z vepřových kostí s haluškami

Polévka z vepřových kostí s haluškami

Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové... více o Polévka z vepřových kostí s haluškami

Zapékané masíčko se sýry

Zapékané masíčko se sýry

Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky jako na guláš, podle druhu a kvality masa poklademe na olej do zapékací mísy nebo pekáčku, osolíme, popepříme,... více o Zapékané masíčko se sýry

60 minut
Plněné ořechy IV.

Plněné ořechy IV.

Ořechy: vše zpracujeme na vále v těsto. Plníme do suchých ořechových formiček. Pečeme ve středně teplé troubě (cca na 150 °C) a po upečení je ihned... více o Plněné ořechy IV.

Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem

Zapečené brambory s listovým špenátem…

Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nakrájet na kousky (nejlépe protlačit sítkem na bramborový salát). Listy špenátu oprat a pokrájet na kousky. Na... více o Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem

40 minut
Cukrářská vánočka (mazanec)

Cukrářská vánočka (mazanec)

Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.... více o Cukrářská vánočka (mazanec)

Kapustové karbanátky s uzeninou

Kapustové karbanátky s uzeninou

Kapustu omyjeme ve studené vodě a odtrháme jednotlivé lístečky do hrnce a spaříme horkou vodou. Vaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak umeleme na... více o Kapustové karbanátky s uzeninou

Řezy Pribiňáček

Řezy Pribiňáček

Ušleháme 4 vejce s cukrem, postupně na střídačku opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem, ořechy, prášek do pečiva a olej s vodou. Pečeme při 150... více o Řezy Pribiňáček

Bílý chléb dokonalý

Bílý chléb dokonalý

V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200 ml mlékem. Přidáme 100 ml vody. Vše nalijeme do formy. Přidáme ostatní ingredience v uvedeném pořadí.... více o Bílý chléb dokonalý

Ananasová podkova

Ananasová podkova

Nejdříve si dno podkovy obstřihnu na papír na pečení, dělám to tak, že ho tužkou obkreslím a vystřihnu. Stříhám trochu více, než je obrys tužkou. K... více o Ananasová podkova

Rychlí šneci

Rychlí šneci

Vyválíme těsto a potřeme kečupem. Na těsto naskládáme plátky šunky a sýra. Můžeme posypat bylinkami. Těsto stočíme do ruličky a nakrájíme na... více o Rychlí šneci

Tmavé housky pro domácí pekárnu

Tmavé housky pro domácí pekárnu

Přísady dáme do domácí pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto. Vyndáme, rozdělíme asi na 8 kousků a upleteme housky. Necháme 20 minut kynout,... více o Tmavé housky pro domácí pekárnu

Lehký ovocný koláč

Lehký ovocný koláč

Z vejce, moučky cukru, vanilky cukru, změklého tuku, mouky s práškem do pečiva, z vlažného mléka vypracujeme těsto, které dáme na 25 minut do lednice.... více o Lehký ovocný koláč

Hlávkový salát s vejci II.

Hlávkový salát s vejci II.

Salát opereme, necháme okapat a rozdělíme na čtvrtky. Smetanu promícháme s hořčicí, solí a kořením, salát přelijeme zálivkou, posypeme nadrobno... více o Hlávkový salát s vejci II.

Univerzální dortový korpus

Univerzální dortový korpus

Rozehřáté máslo, žloutky a kakao rozšleháme, přidáme polovinu cukru a šleháme do zdvojnásobení objemu. V mouce rozmícháme sůl a prášek do pečiva a... více o Univerzální dortový korpus

50 minut
Grilovaná kořenová zelenina

Grilovaná kořenová zelenina

Zeleninu očistíme, nakrájíme podélně a naskládáme v jedné vrstvě na pečící papír, který jsme slabě potřeli olivovým olejem. Pak na plechu osolit,... více o Grilovaná kořenová zelenina

Celozrnné sušenky

Celozrnné sušenky

Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou ,špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme... více o Celozrnné sušenky

15 minut
Benediktinská vejce

Benediktinská vejce

**Holandská omáčka**: žloutky vložíme do mísy nad vroucí vodu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody, jinak začneme dělat míchaná vejce. Postupně přidáváme... více o Benediktinská vejce

Vynikající zmrzlinový pohár

Vynikající zmrzlinový pohár

Na dno poháru nalijeme vanilkový pudink, přidáme cukrářské piškoty a 2 kopečky zmrzliny. Ozdobně nastříkáme šlehačku, kterou posypeme skořicí a... více o Vynikající zmrzlinový pohár

Domácí šunka

Domácí šunka

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4... více o Domácí šunka

Maminčina jablečná buchta

Maminčina jablečná buchta

Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme... více o Maminčina jablečná buchta

Slovenská kapustnice

Slovenská kapustnice

Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a... více o Slovenská kapustnice

Krůtí stehna se zeleninou

Krůtí stehna se zeleninou

Troubu předehřejeme na 200° C. Stehna omyjeme, osušíme a potřeme solí, pepřem a paprikou. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Zalijeme... více o Krůtí stehna se zeleninou

Doporučujeme

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

32
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
14
Fežoáda
Fežoáda
13
Havajská řepa
Havajská řepa
13
Americké Brownies
Americké Brownies

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Smutek v Ranní show: Mareš bez Hezuckého polykal slzy

Smutek v Ranní show: Mareš bez Hezuckého polykal slzy

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Na kýč zapomeňte! 40 vánočních svetrů, ve kterých neuděláte ostudu

Na kýč zapomeňte! 40 vánočních svetrů, ve kterých neuděláte ostudu

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Miss Earth Natálie Puškinová prozradila v Blesku: Podvod s korunkou!

Miss Earth Natálie Puškinová prozradila v Blesku: Podvod s korunkou!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Kým byste byli v minulém životě? Tato historická osobnost je vám nejvíce podobná

Kým byste byli v minulém životě? Tato historická osobnost je vám nejvíce podobná

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact