• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Určitě se to často stává i vám, že vám doma zůstávají starší rohlíky, housky a chléb, které už nikdo nechce. Všichni si radši dají čerstvé pečivo. To staré pak často zgumovatí a ztvrdne nebo zplesniví a nakonec skončí v koši.

Rozpečte ho!

Pokud máte doma rohlíky, housky nebo bagety z předchozího dne, potřete vršek olejem a "namočte" ho do na talířek nebo misky nasypané soli s kmínem, máku, sezamového semínka, sušeného koření nebo směs všeho, co máte rádi, položte ho na plech kořením nahoru a dejte na 5 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Rozpéct ho můžete i jen tak nasucho, ať už v troubě, mikrovlnce nebo na toustovači. Při použití mikrovlnné trouby ale dejte pozor, abyste tam pečivo nenechali příliš dlouho, bylo by tvrdé, případně by se mohlo dokonce zprostředka začít pálit.

Chcete si upéct své domácí pečivo? Recepty na housky, toastový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Udělejte strouhanku

Pokud máte pečiva hodně, to starší včas vyndejte ze sáčku, aby nezplesnivělo, a nechte ho úplně uschnout. Využít můžete i zbytkové teplo v troubě po pečení. Z tvrdých rohlíků, housek, baget i toastového chleba pak na mlýnku nebo v robotu udělejte strouhanku, která se vždycky hodí. Uložte ji do dobře uzavíratelné nádoby. Strouhanku můžete udělat i z tvrdého chleba, hodí se na zahuštění gulášů a ragú.

Uvařte si chlebovou polévku

Hustá a vydatná chlebová polévka patří ke staré dobré české klasice. Je jednoduchá a rychle uvařená. Nejlépe ji připravíte ze staršího chleba, který se tak může ještě zužitkovat. Nezapomeňte ji zjemnit smetanou a dochutit něčím zeleným. Hodí se do ní i vajíčko. Recept na ni najdete ZDE.

Připravte nádivku

Starší pečivo se skvěle hodí také pro přípravu nádivky, kterou si můžete vychutnat nejen na velikonoce. Upéct ji můžete buď jen tak, nebo s ní naplnit kuře či masovou roládu. Do ní můžete přidat vše, co máte rádi, ať už uzené či pečené maso, zeleninu, sýr, uzeniny a podobně. 8 receptů na ty nejlepší nádivky najdete ZDE.

Osmažte ho

Rychlé a chutné jsou i topinky a smaženky, které připravíte tak, že pečivo namočíte ve vyšlehaném vajíčku, přidat do něj můžete i nastrouhaný sýr, a pak ho osmažíte na rozehřátém oleji.

Máte rádi kváskový chléb? Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Květákové placičky se schwarzwaldskou šunkou

Květákové placičky se schwarzwaldskou…

Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, kam přistrouháme i sýr s česnekem a starší rohlík. Do mísy přidáme drobně pokrájenou... více o Květákové placičky se schwarzwaldskou šunkou

40 minut
Krémová polévka z řapíkatého celeru

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru

40 minut
Karbanátky z brokolice

Karbanátky z brokolice

1.Brokolici si rozdělíme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Společně dáme do hrnce a povaříme cca 5 minut. Poté scedíme a... více o Karbanátky z brokolice

Smetanový dort s ovocem

Smetanový dort s ovocem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, poté vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a... více o Smetanový dort s ovocem

Bylinkovo-okurkový nápoj

Bylinkovo-okurkový nápoj

Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a... více o Bylinkovo-okurkový nápoj

Žampionové placičky (karbanátky)

Žampionové placičky (karbanátky)

Na másle nebo oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájené žampiony a slaninu a za občasného promíchání krátce podusíme. Pak vmícháme... více o Žampionové placičky (karbanátky)

Česnekové řízky na smetaně

Česnekové řízky na smetaně

Do vymazaného pekáčku naskládáme naklepané osolené a opepřené řízky, které posypeme pokrájenou česnekovou slaninou a plátky česneku. Vše zasypeme... více o Česnekové řízky na smetaně

Celer z trouby

Celer z trouby

Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby

20 minut
Rychlé banánové lívance

Rychlé banánové lívance

Banán rozmixujeme s vejci dohladka. Klademe na rozpálenou pánev vymazanou trochou oleje.... více o Rychlé banánové lívance

Adžika masovo-zeleninové ragú

Adžika masovo-zeleninové ragú

Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú

35 minut
Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou

Bramborové knedlíky plněné směsí s…

Nejprve si uděláme směs, kterou budeme bramborové knedlíky plnit. Nakrájíme 2 cibule na jemno, dáme na rozpálený olej. K cibuli přidáme slaninu... více o Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou

100 minut
Zavařená červená paprika

Zavařená červená paprika

Papriku rozkrojíme, vyjádříme a důkladně omyjeme. Do hrnce s vroucí vodou vložíme a necelé dvě minuty povaříme. Mezitím si nachystáme sklenice: Do... více o Zavařená červená paprika

90 minut
Croissanty s čokoládou

Croissanty s čokoládou

Do 100 ml vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Pak přidáme kvásek,... více o Croissanty s čokoládou

Koláče z Chyšek

Koláče z Chyšek

Do hrníčku odlejeme trochu mléka, rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a necháme v teple vzejít. Mezitím než kvasnice vzejdou, dáme do... více o Koláče z Chyšek

40 minut
Výborná pizza

Výborná pizza

Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout, těsto rozdělíme na 2 poloviny, z nichž budeme mít 2 krásné pizzy, těsto... více o Výborná pizza

2 minut
Plněná sekaná pečeně II.

Plněná sekaná pečeně II.

Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou... více o Plněná sekaná pečeně II.

Drobenkový koláč tvarohovo-pudinkový

Drobenkový koláč tvarohovo-pudinkový

Z mouky, prášku do pečiva, cukrů, mléka(rumu) a změklého tuku si vytvoříme žmolenku. Odebereme z ní menší polovinu - na posypání. Do větší poloviny... více o Drobenkový koláč tvarohovo-pudinkový

45 minut
Lehká jogurtová buchta s ovocem, skořicovou posypkou a čokoládou

Lehká jogurtová buchta s ovocem,…

Těsto: 1.Smícháme jogurt, mouku,cukr, vejce, prášek do pečiva. 2.promixujeme mixérem. 3.Nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem. 4.Naskládáme na... více o Lehká jogurtová buchta s ovocem, skořicovou posypkou a čokoládou

Hříšný čokoládový koláč

Hříšný čokoládový koláč

Z mouky, másla, cukrů, špetky soli a žloutků vypracujeme těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme na tenký plát, kterým... více o Hříšný čokoládový koláč

Boží penne rigate

Boží penne rigate

Penne rigate uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cuketu nakrájíme na plátky a širší nudličky, brokolici rozdrobíme nebo okrájíme na drobné růžičky a... více o Boží penne rigate

Kuře na pomerančích

Kuře na pomerančích

Porce kuřete osolíme, dáme do pekáčku, přidáme namočené sušené houby, nakrájené (oloupané a spařené) mandle, máslo a dáme péct. Asi po půl hodině dáme... více o Kuře na pomerančích

Nepečená vajíčka

Nepečená vajíčka

Sušenky rozválíme přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Těsto vtlačíme do formiček od Kinder vajíček. Doprostřed uděláme důlek, který plníme... více o Nepečená vajíčka

Tvarohový lehký koláč II.

Tvarohový lehký koláč II.

Tvaroh, smetanu, pudink (prášek), 2 žloutky a ořechy postupně zamícháme. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Vlijeme do dortové - vymazané, vysypané ... více o Tvarohový lehký koláč II.

100 minut
Pravý segedínský guláš

Pravý segedínský guláš

Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na vepřovém sádle do zlatohněda. Pak k ní přidáme maso nakrájené na kostky o velikosti asi 2x2 cm, osolíme,... více o Pravý segedínský guláš

15 minut
Rybí pomazánka III.

Rybí pomazánka III.

Do misky dáme všechny ingredience a rozmixujeme. Někdy do pomazánky rozmixuju naložené 2-3 kozí rohy (druh méně pálivý, než feferonky), pak je... více o Rybí pomazánka III.

30 minut
Sekaná z ovesných vloček

Sekaná z ovesných vloček

Smícháme vločky, semínka, nakrájenou cibuli a česnek s kořením a solí. Přidáme zhruba tolik vody kolik jsme dali vloček. Necháme cca 20 minut odstát ... více o Sekaná z ovesných vloček

Krůtí kostky se žampiony

Krůtí kostky se žampiony

Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a opepříme. Na másle nebo oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme nakrájené maso.... více o Krůtí kostky se žampiony

Babiččin košíček - Pepíček

Babiččin košíček - Pepíček

Z krajíců chleba vykrojíme střed a odložíme. Kůrky, které nesmíme přeříznout dáme na rozpálený olej, vznikne jakýsi rámeček, do kterého rozklepneme... více o Babiččin košíček - Pepíček

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Nakrájíme lilek na plátky cca 1 cm, osolíme, a necháme chvíli, aby vytekla voda. Na pánvi rozpustíme olivový olej, přidáme cibuli, rajčata, papriku,... více o Zapečený lilek s fetou

Nejrychlejší tvarohové kuličky

Nejrychlejší tvarohové kuličky

Tvarohy, vejce, sůl, krupičku pomocí mixéru smícháme. Rukama nebo pomocí 2 kávových lžiček tvoříme kuličky velké asi jako větší třešně, které hážeme... více o Nejrychlejší tvarohové kuličky

40 minut
Brambory s tvarohem

Brambory s tvarohem

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Tvaroh rozetřeme s mlékem, vejci, nadrobno nakrájenou šunkou, přidáme petrželku (lze i... více o Brambory s tvarohem

Piškotová roláda s nutellou

Piškotová roláda s nutellou

Žloutky a cukr vyšleháme do bělavé pěny a vmícháme 150 g nutelly. Z bílků ušle­háme tuhý sníh a střídavě s moukou ho vmícháme do žloutkového krému.... více o Piškotová roláda s nutellou

Punčové kokosové řezy

Punčové kokosové řezy

Žloutky ušleháme s cukrem a postupně přiléváme vařící vodu. Sníh s bílků ušleháme a přidáme společně s moukou ke žloutkům. Těsto rozetřeme na vymazaný... více o Punčové kokosové řezy

Kuřecí prsíčka Nenasyta

Kuřecí prsíčka Nenasyta

Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme zprudka na pánvi na trošce oleje. Dáme stranou, aby trochu vychladly. Žampiony oloupeme,... více o Kuřecí prsíčka Nenasyta

Švestkový koláč II.

Švestkový koláč II.

Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.

Bochánek, který se vždy povede

Bochánek, který se vždy povede

Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede

60 minut
Rybí polévka II.

Rybí polévka II.

Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým... více o Rybí polévka II.

Rychlé BE-BE řezy

Rychlé BE-BE řezy

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy

Halušky se zelím II.

Halušky se zelím II.

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.

45 minut
Houbová čalamáda

Houbová čalamáda

2 kg hub povaříme ve slané vodě 2 minuty, protom houby řádně propláchneme a přidáme rozkrájené papriky a cibuli (na kolečka) olej, kečup nebo protlak.... více o Houbová čalamáda

Medailonky s brokolicí a nivou

Medailonky s brokolicí a nivou

Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme... více o Medailonky s brokolicí a nivou

Kuřecí nudličky na nivě

Kuřecí nudličky na nivě

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, vyndáme na talíř a na olej vložíme sýr nivu, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Až se sýr... více o Kuřecí nudličky na nivě

30 minut
Marokánky

Marokánky

Mléka, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs... více o Marokánky

120 minut
Vepřová pečeně Robert

Vepřová pečeně Robert

Celý kus masa osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji ze všech starn opečeme. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme zrůžovět. Podlijeme bílým... více o Vepřová pečeně Robert

Přírodní řízek se smaženou cibulí

Přírodní řízek se smaženou cibulí

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm po obou stranách osmažíme. Cibuli nakrájenou na 0,5 cm... více o Přírodní řízek se smaženou cibulí

30 minut
Cordon bleu se sýrem a šunkou

Cordon bleu se sýrem a šunkou

Maso omyjeme, naklepeme a poprášíme pepřem a paprikou. Po jedné straně řízky obložíme plátkem sýra a šunky, přeložíme a sepneme. Řízky po obou... více o Cordon bleu se sýrem a šunkou

Indická kuřecí stehna

Indická kuřecí stehna

Z kuřecích stehen stáhneme kůži a několikrát je nařízneme špičkou nože. Do povrchu zatřeme citronovou šťávu se solí. Na marinádu rozetřeme jogurt s... více o Indická kuřecí stehna

Nugátové řezy

Nugátové řezy

Ke změklému máslu přidáme cukr, žloutky a utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který spolu s prosátou moukou a práškem do pečiva vmícháme do... více o Nugátové řezy

Svíčková Wellington

Svíčková Wellington

Maso osolíme, pokapeme olejem, koření vetřeme do masa spolu s worchestrovou omáčkou. Necháme 2 hodiny odležet v chladnu, opečeme ze všech stran v... více o Svíčková Wellington

45 minut
Kapr po mlynářsku

Kapr po mlynářsku

Porce kapra osolíme, pomoučíme a okmínujeme. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme po obou stranách dočervena. Těsně před podáváním porce přelijeme... více o Kapr po mlynářsku

Doporučujeme

50 minut
Krůtí pečeně

Krůtí pečeně

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

64
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
51
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
51
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…
31
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Dýňová polévka s…
30
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří

Zajímavé články

Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
AHA.cz S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy 10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Velká radost v rodině Ivana Hlase: Další miminko!

Velká radost v rodině Ivana Hlase: Další miminko!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact