Ždímáte si citron jen do čaje nebo citronády? Pak vás možná překvapí, že šťáva z něj dokáže mnohem víc, než jen dochutit nápoje nebo zálivku na salát. Využití pro ni najdete jak v kuchyni, tak i při péči o zdraví, pleť i vlasy, nebo dokonce při úklidu.
Už naše babičky věděly, že oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapete citronovou šťávou. Ta vám pomůže i při vaření květáku, pokud k němu do vody zamícháte trochu citronové šťávy, zůstane nádherné bílý. Stejným způsobem si přirozeně sytou barvu při vaření udrží i jakákoliv další zelenina.
Využít citronovou šťávu můžete i pro zjemnění chuti masa, stačí ho alespoň 1/4 hodiny před pečením nebo grilováním pokapat citronovou šťávou. Ta díky vysokému obsahu přírodních enzymů navíc maso krásně zkřehčí.
Upečte si citronovou bábovkou s mákem, celý recept najdete ZDE.
Citrony jsou bohužel čím dál dražší, určitě tak oceníte triky, jak z nich získat opravdu všechnu šťávu. Způsobů je hned několik. Citrusový plod můžete dlaní pod lehkým tlakem poválet na kuchyňské desce, aby se veškerá šťáva uvolnila, pak už ho stačí jen rozkrojit a vyždímat.
Pokud máte mikrovlnku, vložíte ho do ní a zahřejte na maximální výkon po dobu 10-20 vteřin. Přibližně minutu nechte citron odpočinout, pak už jej můžete rozkrojit a vyždímat. Když ji nemáte nebo ji z nějakého důvodu nechcete použít, naplňte misku teplou vodou a tvrdý citron do ní na půl až třičtvrtě hodiny namočte. Po vyndání bude měkčí a snáze z něj vymačkáte víc šťávy.
V případě, že potřebujete jen trochu šťávy, citron nemusíte rozříznout celý, vyschnul by vám. Jen ho napíchněte špejlí nebo vidličkou a vymačkejte jen potřebné množství šťávy. Citron pak uložte do ledničky. Nevyschne a vydrží delší dobu.
Už jste ochutnali lemon curd? Recept na vynikající citronový krém najdete ZDE.
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
Šunku se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle do mísy (nebo pomeleme). Ochutíme solí (opatrně, sýr i šunka je slaný), pepřem, muškátovým květem,... více o Šunkovo-sýrové karbanátky
Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců u jablek a hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky cca1,5 cm ... více o Pečený čaj - hruškový
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme oloupanou a na kostičky pokrájenou uzeninu, kterou dáme k cibuli taktéž osmažit. Přisypeme... více o Bramborový guláš s hlívou
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme pokrájené žampiony (hlívu) a dále smažíme doměkka.... více o Chlebová polévka se žampiony (hlívou)
Tento domácí likér můžete použít nejen k pití, ale i k pečení. Nastrouhejte žlutou část citronů a zalijte je vodkou. Nechte alespoň dva dny odležet,... více o Limoncello
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem maso osmažíme dozlatova. Během smažení si pokrájíme... více o Masová minutka na zeleno - rychle a chutně
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience. Kakao je dobré prosít přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Všechny suché ingredience smícháme a poté... více o Perník s čokoládou a kokosem
Na oleji zpěníme cibuli a přidáme na kostičky nakrájený Gothajský salám (můžete nahradit buřtem, párkem, klobáskou...). Dále přidáme masox, červenou... více o Buřtguláš trochu jinak
Maso nakrájíme na cca centimetrové plátky, naklepeme a naložíme přes noc do soli, pepře a česneku. Před smažením ho na chvíli vyndáme z ledničky (aby... více o Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými těstovinami
Cibuli osmažíme dosklovata, přidáme mleté maso a smažíme do vypaření vody. Pak přidáme ještě krátce orestovat protlak s drobně pokrájenou paprikou a... více o "Sloppy Joes" - zapečený sendvič
Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme sladkou i pálivou paprikou, přidáme na kolečka nakrájený párek (klobásu) a na malé... více o Pikantní bramborový guláš
Okapanou mozzarellu rozkrojíme na čtvrtiny a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Takto připravenou ji osmažíme, ogrilujeme nebo opečeme zprudka na... více o Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby
Jablka oloupeme, nastrouháme, smícháme s hrubou moukou dle potřeby. Těsto neděláme příliš tuhé, spíše lepivější, abychom neměli knedlíky tuhé, a pak z... více o Jablečňáky s perníkem podle Ládi Hrušky (knedlíky)
Cibuli pokrájíme na drobno a dáme do misky, přidáme rozmačkaného tuňáka i se šťávou, cottage, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Vše... více o Tuňákový salát s cottage sýrem
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, asi 5 minut, přidáme Heru (rozpuštěnou v mikrovlnce, ale ne horkou!), kakao a rozšleháme, dále vsypeme rozdrcené... více o Buchta na doma
Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do pekáčku vymazaného máslem nebo olejem, přidáme mraženou zeleninu - nemusí být mochovská, ale... více o Francouzské brambory - bez vaření
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
Vepřovou kýtu si nejdříve očistíme a pak ji rozdělíme na 8 plátků. Ty rozklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme kousek sýra a naneseme lžičku... více o Vepřové závitky plněné sýrem
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme,... více o Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Olej rozehřejte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a za průběžného míchání restujte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky... více o Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Použijeme menší dortovou formu o průměru cca 16 cm. Vykrojíme pečící papír na spodek formy. Nejprve připravíme korpus: důkladně zamícháme na jemno... více o Bezlepkový smetanový dort s rybízem
Aby koktejl vypadal dostatečně sexy, dejte do long poháru kousky pomeranče, lžičku hnědého cukru, muddlerem pomeranč lehce rozdrťte, aby pustil šťávu... více o Campari Orange Passion
Z pomazánkového másla, hladké a polohrubé mouky, citronové kůry a vajíčka vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet. Pak ho na... více o Jablečný závin s tvarohem z pomazánkového másla
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Přebraný, propláchnutý hrách, předem namočíme (ideálně přes noc). Druhý den pokud hrách absorboval příliš vody dolejeme vodu tak, aby byl hrách plně... více o Vařený hrách
Na menším množství sádla nebo oleje si orestujeme cibuli s pokrájenou klobásou. Ke konci restování přidáme zpěnit papriku, zalijeme vodou, přidáme... více o Tulácký guláš
Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí
Nejprve si připravíme roládu:vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,pak přidáme mouku,řádně promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.Těsto... více o Lahodný roládový moučník
Troubu si předehřejeme na 200°C, na plech si připravíme máslem vymazané a strouhankou vysypané hrníčky (4 - 5, podle velikosti). Z bílků ušleháme... více o Bublanina do hrníčku
Maso nakrájíme na silnější nudle, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, bob.list, Vegetu,... více o Vepřové maso na paprice
Smícháme mouku, cukr, sodu bicarbonu, přidáme vejce, kompot i se šťávou a dobře promícháme (vše mícháme v misce jen vařečkou). Vlijeme na plech... více o Ananasový koláč III.
Mouku smícháme s perníkovým práškem do pečiva, přidáme prosetý moučkový cukr, změklý tuk, tekutý med, vejce a asi dvě lžíce mléka. Vypracujeme vláčné... více o Babiččin koláč
Mouku nasypeme do rozpuštěného sádla s vodou a soli a stále rychle mícháme, až se vytvoří hmota. Odstavíme hrnec a do vlažné hmoty zašleháme postupně... více o Věnečky
Krevety nejdříve uvaříme v osolené vodě v hrnci do měkka, asi kolem 45 minut. Zkoušku provádíme tak, že nám musí jít lehce ulomit hlavička a kreveta... více o Krevety středozemí
Z prvního těsta vyválíme placku na vymaštěný a vysypaný plech a dáme péci asi tak do 3/4 ne úplně do konce. Vyndáme z trouby a potřeme nějakým... více o Jednoduché řezy II.
Rozmícháme 1/2 tvarohu s 1/2 zakysané smetany, přidáme mléko a vymícháme hustší, hladký krém. Přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, ze které jsme... více o Okurkový salát alá tzatziky
V první řadě dáme římský hrnec namočit dle návodu k použití. Než se hrnec řádně namočí, tak jednotlivá stehna opláchneme a v kloubu rozpůlíme. Cibuli... více o Kuře na cibuli v římském hrnci
Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou mouku z kypřícím práškem. Ručně zamícháme spařené rozinky, mandle a... více o Šlehačkový mramorový beránek
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na... více o Cmunda na pekáči
V mléce rozšleháme vejce a sůl, vlijeme do misky s moukou. Promícháme a vmícháme vypeckované třešně. Pomocí 2 lžic hážeme do vroucí osolené vody... více o Třešňové halušky
Šišky omyjeme a vaříme půl hodiny, poté vodu přecedíme, přidáme cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí - zkouším kapku na talíři, neměla by... více o Léčivý med malé vyděračky
Maso nakrájíme na jemno, cibuli na menší kolečka, vše smícháme a necháme 24 hod v lednici odležet. Lžící děláme na pánvi placičky a smažíme na oleji... více o Čínské masové placičky alá Zita Kabátová
Drobně nakrájené brambory uvaříme v 1 litru osolené vody. Z másla a mouky uvěláme světlou jíšku, zalijeme vývarem z brambor, přidáme jemně ustrouhanou... více o Mrkvová polévka s bramborem
Smícháme ingredience na sypkou směs a na náplň. Na vysypaný plech dáme polovinu sypké směsi, nalijeme tvarohovou náplň a zase posypeme suchou směsí.... více o Tvarohové řezy sypané
Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a cukr. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech vysypaný moukou, poklademe ovocem (které příp. přisladíme) a posypeme... více o Jogurtový koláč
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer a za stálého míchání... více o Italská omáčka
Kapustu dobře očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme. Rajčata očistíme a... více o Mleté maso s kapustou
Kapustové listy spaříme asi 3 minuty v horké vodě a jemně naklepeme. Mleté maso a naškrábaná játra smícháme s vejcem a najemno nakrájenou cibulí.... více o Kapustové závitky
Omyté brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Na sádle orestujeme cibulku nakrájenou na kostičky a nasekaný česnek. Do této směsi... více o Šťouchané brambory