• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak využít celý citron

Jak využít celý citron

Jak využít celý citron

Ždímáte si citron jen do čaje nebo citronády? Pak vás možná překvapí, že šťáva z něj dokáže mnohem víc, než jen dochutit nápoje nebo zálivku na salát. Využití pro ni najdete jak v kuchyni, tak i při péči o zdraví, pleť i vlasy, nebo dokonce při úklidu.

Už naše babičky věděly, že oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapete citronovou šťávou. Ta vám pomůže i při vaření květáku, pokud k němu do vody zamícháte trochu citronové šťávy, zůstane nádherné bílý. Stejným způsobem si přirozeně sytou barvu při vaření udrží i jakákoliv další zelenina.

Využít citronovou šťávu můžete i pro zjemnění chuti masa, stačí ho alespoň 1/4 hodiny před pečením nebo grilováním pokapat citronovou šťávou. Ta díky vysokému obsahu přírodních enzymů navíc maso krásně zkřehčí.

Upečte si citronovou bábovkou s mákem, celý recept najdete ZDE.

Jak z citronu vyždímat co nejvíc

Citrony jsou bohužel čím dál dražší, určitě tak oceníte triky, jak z nich získat opravdu všechnu šťávu. Způsobů je hned několik. Citrusový plod můžete dlaní pod lehkým tlakem poválet na kuchyňské desce, aby se veškerá šťáva uvolnila, pak už ho stačí jen rozkrojit a vyždímat.

Pokud máte mikrovlnku, vložíte ho do ní a zahřejte na maximální výkon po dobu 10-20 vteřin. Přibližně minutu nechte citron odpočinout, pak už jej můžete rozkrojit a vyždímat. Když ji nemáte nebo ji z nějakého důvodu nechcete použít, naplňte misku teplou vodou a tvrdý citron do ní na půl až třičtvrtě hodiny namočte. Po vyndání bude měkčí a snáze z něj vymačkáte víc šťávy.

V případě, že potřebujete jen trochu šťávy, citron nemusíte rozříznout celý, vyschnul by vám. Jen ho napíchněte špejlí nebo vidličkou a vymačkejte jen potřebné množství šťávy. Citron pak uložte do ledničky. Nevyschne a vydrží delší dobu.

Už jste ochutnali lemon curd? Recept na vynikající citronový krém najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

90 minut
Kuře pečené s jemnou nádivkou

Kuře pečené s jemnou nádivkou

Opražíme nasucho housku nakrájenou na kostičky v troubě dozlatova. Cibulku nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nasekanou petržel, žloutky a... více o Kuře pečené s jemnou nádivkou

30 minut
Lehký vajíčkový salát s jogurtem

Lehký vajíčkový salát s jogurtem

Jednoduchost tohoto salátu spočívá už v samotném krájení. Vejce nakrájejte na kostky a každou zeleninu nasekejte trošku jinak, abyste získali... více o Lehký vajíčkový salát s jogurtem

40 minut
Zdravý brownies dort

Zdravý brownies dort

Smícháme všechny ovesné vločky s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt, bílky, med a mléko. Potom do těsta vmícháme kousky čokolády. Dortík... více o Zdravý brownies dort

"Chlupačky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem

"Chlupačky" - zapékané chlupaté…

Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okmínujeme nebo opepříme. Cibuli pokrájíme, dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, na ní položíme maso,... více o "Chlupačky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem

40 minut
Jablečný závin z listového těsta

Jablečný závin z listového těsta

- listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném vále rozválíme na dva obdélníky cca 30x35 cm - jablka nastrouháme do mísy a smícháme s... více o Jablečný závin z listového těsta

Jednoduchý rybí guláš - rychle a chutně

Jednoduchý rybí guláš - rychle a…

Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme rozmaražené, na kostky pokrájené, osolené a okořeněné filety a pokrájenou paprikou s česnekem a za... více o Jednoduchý rybí guláš - rychle a chutně

Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem

Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem

Kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme, necháme okapat a po vychladnutí ještě přebytečnou vodu vymačkáme. Pak kapustu pokrájíme nadrobno a... více o Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem

25 minut
Brambory (těstoviny) s fazolkami

Brambory (těstoviny) s fazolkami

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami

60 minut
Bramboráky (křupavé)

Bramboráky (křupavé)

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle... více o Bramboráky (křupavé)

Hermelínová pomazánka nebo salát se šunkou

Hermelínová pomazánka nebo salát se…

Na pomazánku budeme suroviny krájet na malé kousky a vejce můžeme nastrouhat. Na salát můžeme suroviny krájet hruběji a nakonec do salátové směsi... více o Hermelínová pomazánka nebo salát se šunkou

120 minut
Králíček na smetaně a hořčici

Králíček na smetaně a hořčici

Králíka vyskládáme do pekáče a osolíme. V misce smícháme rozpuštěné máslo, hořčici, papriku a grilovací koření a králíčka tím potřeme. Polovinu zbytku... více o Králíček na smetaně a hořčici

45 minut
Panenka se šalotkou

Panenka se šalotkou

Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl... více o Panenka se šalotkou

Květákové placky (DUKAN)

Květákové placky (DUKAN)

1/2 květáku a celou cibuli nastrouháme na struhadle s velkými oky. Přidáme vejce, otruby, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na silně rozehřátou... více o Květákové placky (DUKAN)

75 minut
Domácí mangové chutney

Domácí mangové chutney

Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku.... více o Domácí mangové chutney

45 minut
Francouzský křehký jablečný koláč

Francouzský křehký jablečný koláč

Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl... více o Francouzský křehký jablečný koláč

40 minut
Jablečný koláč s tvarohem

Jablečný koláč s tvarohem

Těstem vyplníme kulatou dortovou formu a necháme lehce upéct do růžova (cca 10-15 minut na 160 stupňů). Pak na těsto nalijeme tvarohovou směs a na tu... více o Jablečný koláč s tvarohem

90 minut
Srnčí hřbet na liškách

Srnčí hřbet na liškách

Brambory povařte 15 minut v osolené vodě. Troubu předehřejte na 180 °C, houby očistěte, maso zbavte šlach a blan a v nejširší části u hřbetní kosti... více o Srnčí hřbet na liškách

Double švestkový koláč

Double švestkový koláč

Mouku smícháme s cukrem, solí, kypřidlem a máslem, vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme po lžících vodu a vypracujeme vše v hladké těsto.... více o Double švestkový koláč

15 minut
Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Těstoviny s ricottou, parmezánem a…

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody podle návodu. Piniové oříšky opražíme dozlatova na nepřilnavé pánvi a dáme bokem. Šalotku nakrájíme na... více o Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Rýže se zelím a mletým masem

Rýže se zelím a mletým masem

Rýži si uvaříme dle návodu a necháme okapat. Na oleji si orestujeme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, kterou pak smícháme s pokrájenou slaninou a... více o Rýže se zelím a mletým masem

Ořechovo-kávové řezy

Ořechovo-kávové řezy

Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak vmícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a na závěr tuhý sníh z bílků a ořechy. Těsto vlijeme na vymyzaný... více o Ořechovo-kávové řezy

15 minut
Vajíčková pomazánka VI.

Vajíčková pomazánka VI.

Vajíčka uvaříme, zchladíme a oloupeme. Pomazánkové máslo smícháme s hořčicí. Přidáme vajíčka - ideální je protlačit kolečkem na vařené brambory, který... více o Vajíčková pomazánka VI.

Pudinkové řezy - jako žloutkové

Pudinkové řezy - jako žloutkové

Listové těsto vyválíme a vložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Uvaříme pudink dle návodu. Po zhoustnutí do něj přidáme škrob. Pudink hned po... více o Pudinkové řezy - jako žloutkové

90 minut
Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Recept je na chaloupku a ještě vám i zbyde na pár perníčků :) Vypracuje se těsto, rozválí se na tenčí plát - asi 3 mm. Válet se musí na cukru moučka,... více o Perníková chaloupka

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Tvaroh, citronovou kůru, cukr, rozinky a mléko... více o Palačinky s tvarohem a čokoládou

Výborný špenátek

Výborný špenátek

V hrnci na oleji osmahneme lehce na jemno nakrájenou cibuli.Potom poprášíme moukou a občas mícháme, než směs lehce zhnědne. Přidáme špenát zalijeme... více o Výborný špenátek

60 minut
Fazolový salát univerzál

Fazolový salát univerzál

Namočené fazole uvařit. Ve velké míse smíchat zálivku - olej, drobné kostičky cibule, utřený česnek, sůl a pepř. Nešetřit příliš solí ani pepřem. Do... více o Fazolový salát univerzál

Neobvyklý kuskus

Neobvyklý kuskus

Připravíme kuskus obvyklým způsobem, přidáme tuňáka se zeleninou a dle chuti okořeníme kari (doporučuju s ním nešetřit).... více o Neobvyklý kuskus

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Vše dáme do pekárny (v pořadí tak jak jsou ingredience). Zapneme pekárnu na základní program BASIC. Můžeme přidat i lněná nebo slunečnicová semínka.... více o Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Lívanečky s jablky

Lívanečky s jablky

Rozmícháme žloutky s cukrem a mlékem, přidáme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sních, vmícháme do hmoty. Nakonec vmícháme nastrouhaná... více o Lívanečky s jablky

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot... více o Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Gnocchi s listovým špenátem

Gnocchi s listovým špenátem

Na olivovém oleji usmažím na malé kousky kuřecí maso, které okořením grilovacím koření nebo kořením na kuře do zlatava. V jiné pánvičce rozehřeji s... více o Gnocchi s listovým špenátem

30 minut
Dijonský koláč slaný - z listového těsta

Dijonský koláč slaný - z listového…

Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem, popřípadě vymažeme olejem. Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a položíme do formy... více o Dijonský koláč slaný - z listového těsta

Trvanlivé sušenky

Trvanlivé sušenky

Mouku s práškem přesijeme do mísy a z uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme hodinku odpočinout, vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Z těstem se... více o Trvanlivé sušenky

45 minut
Hrstkové ovocné knedlíky

Hrstkové ovocné knedlíky

Vše (mimo ovoce) smícháme, pokud je těsto husté (drobí se), je možné ho naředit trochou mléka, pokud je řídké (teče), přidáme trochu krupice a... více o Hrstkové ovocné knedlíky

Nakládané sýrové kostky

Nakládané sýrové kostky

Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky

Jednoduchý jahodový koláč

Jednoduchý jahodový koláč

Žloutky, cukr a tuk vymícháme, přidáme mouku a v teplém mléce nabobtnané droždí. Promísíme a rozetřeme na vymazaný plech. Na těsto klademe jahody,... více o Jednoduchý jahodový koláč

Jablkový koláč s pudinkem

Jablkový koláč s pudinkem

Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do... více o Jablkový koláč s pudinkem

Klasické kremrole

Klasické kremrole

Kremrole upečeme, jak je popsáno v receptu Kremrole se šlehačkou. Naplníme je bílkovým sněhem, případně lehounce pocukrujeme. Náplň: šleháme bílky se... více o Klasické kremrole

Masové závitky

Masové závitky

Maso naklepeme. Na každý plátek dáme plátek slaniny a sýra, mírně osolíme, posypeme šalvějí a tymiánem. Zavineme do roládky, upevníme párátkem a... více o Masové závitky

60 minut
Klasická vánoční štóla

Klasická vánoční štóla

Na kvásek rozpustíme ve vlažném mléce rozdrobené droždí a 1 lžičku cukru. Přikryté necháme asi 10 minut kynout. Do mísy dáme mouku, 180 g másla, sůl,... více o Klasická vánoční štóla

30 minut
Musaka z lilku - Balkán

Musaka z lilku - Balkán

Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán

Ostrá pomazánka s pivem

Ostrá pomazánka s pivem

Tvaroh vyšleháme se změklým tukem a s pivem. Přidáme koření, sůl a nakonec vmícháme nakrájenou cibuli.... více o Ostrá pomazánka s pivem

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku, osmahneme, až se rozpustí přidáme nakrájené párky, osmahneme, zalijeme vodou a přidáme brambor a bujón ... více o Frankfurtská polévka

Bramborové krokety II.

Bramborové krokety II.

Brambory nastrouháme, vše smícháme. Lžičkou tvarujeme kuličky, které smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C asi 5-7 minut.... více o Bramborové krokety II.

Kuřecí maso s vynikající kari omáčkou

Kuřecí maso s vynikající kari omáčkou

Nejdříve připravujeme omáčku. Základ tvoří bešamel - rozpustíme máslo (margarín) za stálého míchání metlou přisypáváme hladkou mouku a potom pomalu za... více o Kuřecí maso s vynikající kari omáčkou

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme... více o Domácí tlačenka

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

Na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a přidáme smetanu. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na kaši. Potom přidáme česnek,... více o Krémová česneková polévka

Valentýnský dort

Valentýnský dort

Těsto: utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie, jej uložíme asi na 30... více o Valentýnský dort

Vegetariánské Kung Pao Asie

Vegetariánské Kung Pao Asie

Nejprve si naložíme sójové maso do nálevu připraveného z rozšlehaného vajíčka, škrobu a vody. Nálev dochutíme sójovou omáčkou a sójové kostky v něm... více o Vegetariánské Kung Pao Asie

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

216
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
153
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
85
Jednoduchý grenadýrmarš
Jednoduchý grenadýrmarš
56
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Dýňová polévka s…
48
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří

Zajímavé články

Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
AHA.cz Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak využít celý citron
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact