• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak využít celý citron

Jak využít celý citron

Jak využít celý citron

Ždímáte si citron jen do čaje nebo citronády? Pak vás možná překvapí, že šťáva z něj dokáže mnohem víc, než jen dochutit nápoje nebo zálivku na salát. Využití pro ni najdete jak v kuchyni, tak i při péči o zdraví, pleť i vlasy, nebo dokonce při úklidu.

Už naše babičky věděly, že oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapete citronovou šťávou. Ta vám pomůže i při vaření květáku, pokud k němu do vody zamícháte trochu citronové šťávy, zůstane nádherné bílý. Stejným způsobem si přirozeně sytou barvu při vaření udrží i jakákoliv další zelenina.

Využít citronovou šťávu můžete i pro zjemnění chuti masa, stačí ho alespoň 1/4 hodiny před pečením nebo grilováním pokapat citronovou šťávou. Ta díky vysokému obsahu přírodních enzymů navíc maso krásně zkřehčí.

Upečte si citronovou bábovkou s mákem, celý recept najdete ZDE.

Jak z citronu vyždímat co nejvíc

Citrony jsou bohužel čím dál dražší, určitě tak oceníte triky, jak z nich získat opravdu všechnu šťávu. Způsobů je hned několik. Citrusový plod můžete dlaní pod lehkým tlakem poválet na kuchyňské desce, aby se veškerá šťáva uvolnila, pak už ho stačí jen rozkrojit a vyždímat.

Pokud máte mikrovlnku, vložíte ho do ní a zahřejte na maximální výkon po dobu 10-20 vteřin. Přibližně minutu nechte citron odpočinout, pak už jej můžete rozkrojit a vyždímat. Když ji nemáte nebo ji z nějakého důvodu nechcete použít, naplňte misku teplou vodou a tvrdý citron do ní na půl až třičtvrtě hodiny namočte. Po vyndání bude měkčí a snáze z něj vymačkáte víc šťávy.

V případě, že potřebujete jen trochu šťávy, citron nemusíte rozříznout celý, vyschnul by vám. Jen ho napíchněte špejlí nebo vidličkou a vymačkejte jen potřebné množství šťávy. Citron pak uložte do ledničky. Nevyschne a vydrží delší dobu.

Už jste ochutnali lemon curd? Recept na vynikající citronový krém najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

50 minut
Zapečené mačkané brambory

Zapečené mačkané brambory

Brambory dobře omyjeme, pozdní vykartáčkujeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Po uvaření scedíme, necháme částečně zchladnout a opatrně... více o Zapečené mačkané brambory

45 minut
Zeleninová polévka s černou čočkou

Zeleninová polévka s černou čočkou

Na oleji osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme na plátky pokrájený řapíkatý celer a dále smažíme, za občasného promíchání do... více o Zeleninová polévka s černou čočkou

50 minut
Dušené kotlety na paprice

Dušené kotlety na paprice

Kotlety (mohou být i s kostí) naklepeme, po stranách nakrojíme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a obalíme v hladké mouce. Cibuli pokrájíme a na... více o Dušené kotlety na paprice

120 minut
Maďarský guláš po našem

Maďarský guláš po našem

Hovězí kližku pokrájíme na kostky 4x4 -5x5 cm a dáme do misky nebo na talíř. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme do stejné misky nebo talíře... více o Maďarský guláš po našem

15 minut
Lososové sashimi

Lososové sashimi

Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi

Koka dort

Koka dort

Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme do těsta... více o Koka dort

60 minut
Kuře na bazalce

Kuře na bazalce

Kuřecí řízky osolíme, opepříme a obalíme ze všech stran ve hladké mouce. Tyto řízky zatáhneme na rozpálené pánvi v oleji, až nám udělají zlatavou... více o Kuře na bazalce

Dušený listový špenát na špeku (slanině)

Dušený listový špenát na špeku …

Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)

Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

Plátky masa naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme a okořeníme. Koření do řízků prsty vetřeme. V misce si... více o Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

Rajčatový salát s bazalkou

Rajčatový salát s bazalkou

Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou

80 minut
Pečený čaj - hruškový

Pečený čaj - hruškový

Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců u jablek a hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky cca1,5 cm ... více o Pečený čaj - hruškový

Jemné tvarohové řezy s ovocem

Jemné tvarohové řezy s ovocem

Hladké těsto vypracujeme z polohrubé mouky smíchané v míse s cukrem a kypřidlem, do které jsme přidali změklý tuk (lze použít i máslo) a žloutky.... více o Jemné tvarohové řezy s ovocem

Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

Maso na guláš dle vlastního výběru pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, zaprášíme moukou. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme... více o Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Smažák bez prskání - sýrové placičky

Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,... více o Smažák bez prskání - sýrové placičky

Brokolice nebo květák na italský způsob - zapečený

Brokolice nebo květák na italský…

Růžičky květáku nebo brokolice krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat, pokrájíme nahrubo. Na oleji ve větším hrnci necháme... více o Brokolice nebo květák na italský způsob - zapečený

5 minut
Pangalaktický megacloumák

Pangalaktický megacloumák

Do shakeru s ledem nalijeme 0,2 cl vodky, 0,2 Havana rumu, 0,2 teqily silver a 0,1 cl Curacaa blue. Pořádně protřepeme a nalejeme do cosmopolitan... více o Pangalaktický megacloumák

Hlíva s hořčicí

Hlíva s hořčicí

Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva... více o Hlíva s hořčicí

30 minut
Pribináček

Pribináček

Nejprve si uvaříme vanilkový puding podle návodu na obale, ale s menším množstvím mléka. Až puding vychladne, zašleháme do něj tvarohy a moučkový cukr... více o Pribináček

Farmářská vepřová krkovice s šalotkou pečená souse-vide

Farmářská vepřová krkovice s šalotkou…

Vepřovou krkovici očistěte a rozkrojte na 4 kusy hranolků o výšce cca 4cm a stejně tak široké. V misce si společně s olejem rozmíchejte koření a... více o Farmářská vepřová krkovice s šalotkou pečená souse-vide

30 minut
Čokoládová roláda

Čokoládová roláda

V míse nad vařící vodou šleháme vejce a cukr dobrých 5-10 minut, dokud není směs krémově hustá a jemná. Pak sundáme z lázně a zlehka vmícháme mouku a... více o Čokoládová roláda

30 minut
Lokše (langoše)

Lokše (langoše)

Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Pokud těsto bude řídké, přidáme mouku. Připravíme si vál a z těsta si vyvalujeme placky a zvolna pečeme na... více o Lokše (langoše)

Játra v rajčatové omáčce s hranolkama

Játra v rajčatové omáčce s hranolkama

Játra omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme játra, opepříme, okořeníme... více o Játra v rajčatové omáčce s hranolkama

40 minut
Holandské řízky s nivou

Holandské řízky s nivou

Maso dáme do středně velké mísy, osolíme, přidáme sýr a smetanu a dobře promícháme. Připravíme si všechny tři části na obalení. Do vajíčka přidávám... více o Holandské řízky s nivou

Prominentní rýže

Prominentní rýže

Rýži uvaříme v osolené vodě dle návodu. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme vejce, osolíme, opepříme(není nutné) a umícháme řídkou... více o Prominentní rýže

Tvarohový dort se strouhanou čokoládou

Tvarohový dort se strouhanou čokoládou

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, do které postupně po lžících přidáme vodu a olej. Potom přimícháme mouku a kakao a nakonec ručně zlehka vmícháme z... více o Jahodové řezy s bílou čokoládou

Barevná minutka - trikolora

Barevná minutka - trikolora

Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme alespoň hodinku v misce... více o Barevná minutka - trikolora

Smažené ředkvičky

Smažené ředkvičky

Ředkvičky očistíme, pokrájíme na plátky (měsíčky) a v rozpáleném oleji osmažíme dozlatova, při smažení občas promícháme. Osmažené ředkvičky vyndáme... více o Smažené ředkvičky

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Žaludky řádně omyjeme a dáme vařit do studené vody. Až se začnou vařit, vodu slijeme a toto opakujeme ještě 2x. Pak dáme žaludky do hrnce a vaříme cca... více o Dršťková polévka z vepřových žaludků

30 minut
Zapečené brambory s mozzarellou a rajčaty

Zapečené brambory s mozzarellou a…

Plech na pečení vymažeme máslem (případně použijeme pečící papír). Syrové neloupané brambory krájíme na plátky silné asi 7 mm a klademe na plech.... více o Zapečené brambory s mozzarellou a rajčaty

Rychlá perníková roláda

Rychlá perníková roláda

Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda

Brokolicová žemlovka

Brokolicová žemlovka

Brokolici dáme vařit do osolené vody, stačí 4-5 minut, pak scedíme. Rohlíky si pokrájíme na plátky asi 1 cm široké a namáčíme je v rozšlehaných... více o Brokolicová žemlovka

Vepřové s žampionovo - sýrovou omáčkou

Vepřové s žampionovo - sýrovou omáčkou

Cibuli a špek si pokrájíme nadrobno a společně dáme na olej osmažit dozlatova. Maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme orestovat na cibuli... více o Vepřové s žampionovo - sýrovou omáčkou

Slané copánky z listového těsta

Slané copánky z listového těsta

Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta

Placičky z ovesných vloček II.

Placičky z ovesných vloček II.

Uhněteme těsto a vytvoříme malé kuličky. Uprostřed nich vyhloubíme důlky, které naplníme marmeládou. Pečeme na suchém plechu při 150 stupních.... více o Placičky z ovesných vloček II.

Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou omáčkou

Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou…

Syrové nebo uvařené brambory nakrájíme na větší čtvrky, osolíme. Zeleninu nakrájíme také na větší kousky a střídavě napichujeme na špejle - brambora,... více o Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou omáčkou

Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče,  Rohlíky...

Kynuté těsto na Buchty, Záviny,…

Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...

Nepečená vajíčka

Nepečená vajíčka

Sušenky rozválíme přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Těsto vtlačíme do formiček od Kinder vajíček. Doprostřed uděláme důlek, který plníme... více o Nepečená vajíčka

Pečený králík se žampiony

Pečený králík se žampiony

Porce králíka potřeme česnekem rozetřeným se solí. Necháme nejméně 1 hodinu působit. Cibuli a žámpiony nakrájíme na tenké plátky. Bůček nakrájíme na... více o Pečený králík se žampiony

10 minut
Dresing hami mňami

Dresing hami mňami

Smetanu promícháme s česnekem a kečupem, dochutíme. Podáváme ke grilovaným masíčkům - u nás nezbyde ani trošku, opravdu vynikající!!... více o Dresing hami mňami

Pikantní okurkový salát

Pikantní okurkový salát

Oloupanou okurku nakrájíme na trojitá co nejjemnějí kolečka: dva řezy nedokrojíme do konce a třetím řezem dílek oddělíme. Tyto trojitá kolečka dáme do... více o Pikantní okurkový salát

Bramboráky z kyselého zelí

Bramboráky z kyselého zelí

Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem, pouze mírně osolíme. Na... více o Bramboráky z kyselého zelí

Lovecké řízky

Lovecké řízky

Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme na rozpálený olej a opékáme do měkka, poté vyjmeme. Do výpeku vsypeme žampiony, cibuli a slaninu a... více o Lovecké řízky

Ovocné muffiny

Ovocné muffiny

Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka jedno po druhém. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do... více o Ovocné muffiny

Játrová čína

Játrová čína

Játra očistíme, nakrájíme na kousky a promícháme s cuketou. Přidáme vejce, hořčici, sůl, polévkové koření, sójovou omáčku, koření na čínu, kečup a... více o Játrová čína

Bochánek, který se vždy povede

Bochánek, který se vždy povede

Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede

10 minut
Grilovaná křidélka v jogurtu

Grilovaná křidélka v jogurtu

Křidélka namočíme do směsi a necháme v chladu 24 hodin odležet. Křídla pak pečeme nebo grilujeme.... více o Grilovaná křidélka v jogurtu

Halušky se zelím

Halušky se zelím

Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až... více o Halušky se zelím

Lahůdková sekaná

Lahůdková sekaná

Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná

Sýrová pórková polévka

Sýrová pórková polévka

Omytý a očištěný pórek nakrájíme na kolečka a mrkve na kostičky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Poté... více o Sýrová pórková polévka

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

518
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
81
Dýňové pyré s bramborem
Dýňové pyré s bramborem
79
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
68
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
68
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Mareš za Hezuckým v nemocnici: Mlčeli jsme a přitulili se

Mareš za Hezuckým v nemocnici: Mlčeli jsme a přitulili se

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak využít celý citron
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact