Máte rádi koblihy, šišky obalené ve skořicovém cukru, vdolečky a další sladké smažené dobroty z kynutého těsta? Těm domácím se nic nevyrovná. Receptů najdete na internetu stovky, hodit se vám ale budou tipy a triky, jak je správně osmažit, aby se nespálily na povrchu a uvnitř nezůstaly syrové, a byly nádherně zlatavé.
1. S tukem nešetřete! Důležité je, aby pečivo z kynutého těsta plavalo a nedotýkalo se dna hrnce. Nejlepší pro smažení je sádlo nebo přepuštěné máslo, použít můžete ale i rostlinný olej, který vydrží i vysoké teploty a nepřepaluje se. Ideální je například řepkový, který má navíc neutrální chuť.
2. Tuk nechte rozpálit tak akorát. Ve studeném oleji by těsto nasáklo tukem a koblihy, vdolky či jiné pečivo by nevyběhly, pokud ho ale rozehřejete až moc, mohly by se vám spálit na povrchu a uvnitř zůstat syrové. Důležité je vkládat do tuku pečivo po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě.
Recepty na domácí koblížky, které se vám budou rozplývat na jazyku, najdete ZDE.
3. měli záruku krásně kulatých a nadýchaných koblížků nebo vdolků, je nutné pánev nebo kastrol hned po vložení koblih zakrýt pokličkou, která zajistí, že se koblihy rychle zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Asi po dvou až třech minutách pokličku odendejte a koblihy opatrně otočte. Nikdy do nich během smažení nepíchejte, aby vám nesplaskly.
4. Po usmažení každé porce odstraňte z hrnce zbytky těsta, jinak tuk zhořkne, nebo se spálené kousky nalepí na další pečivo. Usmažené dobroty vyndejte na rozloženou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a nechte vychladnout. Pak je buď obalte v cukru se skořicí nebo třeba naplňte džemem nebo oříškovo-čokoládovou pomazánkou.
Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem
Nejprve si svaříme za stálého míchání v menším kastrólku všechny ingredience na marinádu. Marinádu necháme krátce povařit, pak odstavíme a necháme... více o Pikant salát
V míse rozšlehejte vejce s cukrem a solí. Pak vmíchejte mouku. Do hustého těstíčka postupně přidávejte mléko se smetanou a rozšlehejte metličkou.... více o Palačinky s krémem a lesním ovocem
Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na... více o Bazalková pasta / pesto
Uvařím vývar z masa, které použiju do polévky, nechám maso pořádně rozvařit, pak ho oberu a ještě nadrobno rozkrájím. Ve wok pánvi osmahnu veškerou... více o Pikantní sladkokyselá polévka na pekingský způsob
Vývar zvolíme dle vlastní chuti, kdo se spokojí s bujónem, klidně i ten může použít, ale uzený nebo ovarový vývar je nejlepší a hlavně budeme mít do... více o Česneková polévka (česnečka) s pohankou
Nakrájím suroviny na kolečka. Do rozehřátého hrnce dám přibližně 2 lžíce olivového oleje a přidám jarní cibulku ( nekrájím na jemno) a rovnou přidám... více o Minestrone
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mléko a máslem, za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a dobře vše společně promícháme. Do těsta... více o Jednoduché rybízové muffiny / koláč
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony, které dále za občasného promíchání krátce smažíme... více o Pórková polévka se žampiony
Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový
Mouku promícháme s cukrem, přidáme změklou heru nakrájenou na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu cca 30 minut odležet.... více o Tartaletky
Kuřecí maso očistíme a potřeme marinádou umíchanou z česneku, zázvoru, oleje a sojové omáčky. Maso uložíme v misce na cca dvě hodiny (můžeme v chladnu... více o Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen) paličky
Rozkrojím a vydlabu lilek, předpeču lilek (na 200°C 15 minut). Na pánvičce zesklovatím cibulku, přidám lilek (na kostičky), papriku (na kostičky),... více o Zapečený lilek s tuňákem
Tresčí játra rozmačkáme vidličkou v hlubokém talíři s kouskem změklého másla (můžeme použít i přírodní pomazánkové) a trochou hořčice, dle chuti... více o Jednohubky (kanapky) s tresčími játry
Připravíme si směs, kterou pomažeme ryby. Do misky dáme rajčatový protlak s majonézou, přidáme jednu polívkovou lžíci kari, trochu pepře a promícháme.... více o Pečený Pangasius
Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,... více o Smažák bez prskání - sýrové placičky
Vyšleháme do pěny máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, špetkou soli a arašídovým máslem. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a utvoříme... více o Arašídové sušenky
Salám a vejce oloupeme, pomeleme nebo rozmixujeme, dáme do mísy, přidáme sýr, pomazánkové máslo a dobře promícháme. Solíme a pepříme dle chuti.... více o Pomazánka z tvrdého salámu
Na pánvi na oleji osmažíme jednu jemně pokrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidáme černé fazole a naběračku kuřecího vývaru a zamícháme. Přidáme... více o Mexická polévka Sopa Tarasca
* troubu předehřejeme na 180°C * z vajec oddělíme žloutky, které přidáme ke všem ingrediencím * z bílků ušleháme sníh a opatrně smícháme s těstem *... více o Ovesné muffiny
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce
Množství záleží na počtu strávníků. Pokud budeme připravovat dýni v troubě, pokrájíme ji na větší kostky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím... více o Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
Tento recept mám od Zdendy Polreicha a je to opravdu mňamka. Není náročný ani drahý. Na začátku je víc práce, ale pak už ne. Ingredience jsem odhadl,... více o Pastýřský koláč - Páj
Buď si utřeme cukr s vejci a pak přidáme mouky, heru.., nebo normálně smícháme mouky, cukr, vejce, tuk (heru) (může být rozpuštěná) s práškem do... více o Jablečný koláč (buchta)
Těstem vyplníme kulatou dortovou formu a necháme lehce upéct do růžova (cca 10-15 minut na 160 stupňů). Pak na těsto nalijeme tvarohovou směs a na tu... více o Jablečný koláč s tvarohem
Omytý a na jednotlivé listy rozebraný hlávkový salát rozložíme na talíř, poklademe jej kousky melounu, které vykrájíme lžící a přidáme dílky pomeranče... více o Melounový salát
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo.... více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou
Vepřové plátky naklepeme, posypeme kořením, na každý plátek masa položíme dva plátky debrecínky, pevně zavineme. Do zapékací misky dáme pokrájený špek... více o Debrecínské závitky
Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Když je maso opečené přidáme papriku a krátce orestujeme, ihned pak... více o Gulášová polévka z předního hovězího masa
Do varné mísy vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, polejeme jemně olejem. Na tuto nalejeme celou sklenici sterilizovaného bílého zelí i s nálevem.... více o Pečené kuře - Medová kuřecí stehna
Veku si pokrájíme našikmo, aby jsme plátky měli delší, než jsme zvyklí. Plátky pomažeme salátem (kupovaným nebo doma dělaným). Doprostřed chlebíčku se... více o Chlebíčky s vejcem
Všechny suroviny smícháme a přidáme ke kuřecím křídlům či stehnům. Toto množství je zhruba na 5 stehýnek nebo 10 křidélek. Při grilování potíráme.... více o Jogurtová marináda na kuře
Špek pokrájíme na drobné kousky a dáme do kastrůlku. Jakmile špek zesklovatí, přidáme k němu najemno nakrájenou cibulku a rovněž mícháme do... více o Gnocchi jako halušky
Pohanku zalijeme horkou vodou, slijeme ji, a opět zalijeme horkou vodou. Zakryjeme, zabalíme do peřin (deky) a necháme 30 minut zabalené. Na trošce... více o Zeleninová polévka s pohankou
Do pekáčku dáme vrstvu na kolečka nakrájných brambor, na ně vrstvu koleček cibule, na ně rozprostřeme naklepané kuřecí řízečky. Na maso natřeme cca... více o Kuřecí prsíčka v tatarce
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky,... více o Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Do misky si nasypu 2x vanilkový pudink, vanilkový cukr, 1 dcl (nebo půl sklenky) práškového cukru, 1 dcl (nebo půl sklenky) oleje, 2 vajíčka a půlku... více o Pudinková bábovka II.
Červenou řepu ve slupce uvaříme do měkka, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek a lučinu.... více o Pomazánka z červené řepy II.
Uvařený pudink necháme vychladnout, přidáme tvaroh a cukr podle chuti. Dortovou formu (třeba i mísu) vysypeme kokosem, přidáme směs, proložíme piškoty... více o Nepečený moučník (dobrotka)
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme práškový cukr a znovu prošleháme dotuha. Med přivedeme k varu a do vroucího medu přimícháme sníh a mícháme, dokud... více o Turecký med
Z mouky, másla, vejce, cukru, špetky soli uhněteme těsto a necháme na 30 min. odpočinout do chladna. Těsto vyválíme na vymazaný plech, pečeme asi 15... více o Krupicovo-tvarohový koláč s ovocem
Ušleháme 1/2 l smetany, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci skořice, 5 vajec a 250 g hladké mouky. Těsto vlijeme do vymazané, velké dortové formy (nebo menší... více o Šlehačkový koláč
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle... více o Zázvorový čaj II.
Smícháme mouku, sůl a zalijeme mlékem ve kterém jsme rozpustili droždí a špetku cukru. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Z těsta tvoříme tenké... více o Rychlé langoše
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu je rozválíme na pláty asi 2 mm silné. Ty přeneseme na plech a v dobře vyhřáté troubě... více o Listové řezy s krémem
Těstoviny uvaříme. Mezitím si uvaříme špenát, který ochutíme česnekem, pepřem, solí a nakonec vlijeme šlehačku. Šunku si nakrájíme na kostičky. Poté... více o Zapečené těstoviny se špenátem
V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme podmáslím. Krátce... více o Hodolanská omáčka
Z mouky, másla, vejce, cukru a soli pečlivě vypracujeme tuhé těsto. Utvoříme kouli a necháme ji 30 minut odležet v chladničce. Švestky vypeckujeme. Na... více o Švestkový koláč