Máte rádi koblihy, šišky obalené ve skořicovém cukru, vdolečky a další sladké smažené dobroty z kynutého těsta? Těm domácím se nic nevyrovná. Receptů najdete na internetu stovky, hodit se vám ale budou tipy a triky, jak je správně osmažit, aby se nespálily na povrchu a uvnitř nezůstaly syrové, a byly nádherně zlatavé.
1. S tukem nešetřete! Důležité je, aby pečivo z kynutého těsta plavalo a nedotýkalo se dna hrnce. Nejlepší pro smažení je sádlo nebo přepuštěné máslo, použít můžete ale i rostlinný olej, který vydrží i vysoké teploty a nepřepaluje se. Ideální je například řepkový, který má navíc neutrální chuť.
2. Tuk nechte rozpálit tak akorát. Ve studeném oleji by těsto nasáklo tukem a koblihy, vdolky či jiné pečivo by nevyběhly, pokud ho ale rozehřejete až moc, mohly by se vám spálit na povrchu a uvnitř zůstat syrové. Důležité je vkládat do tuku pečivo po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě.
Recepty na domácí koblížky, které se vám budou rozplývat na jazyku, najdete ZDE.
3. měli záruku krásně kulatých a nadýchaných koblížků nebo vdolků, je nutné pánev nebo kastrol hned po vložení koblih zakrýt pokličkou, která zajistí, že se koblihy rychle zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Asi po dvou až třech minutách pokličku odendejte a koblihy opatrně otočte. Nikdy do nich během smažení nepíchejte, aby vám nesplaskly.
4. Po usmažení každé porce odstraňte z hrnce zbytky těsta, jinak tuk zhořkne, nebo se spálené kousky nalepí na další pečivo. Usmažené dobroty vyndejte na rozloženou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a nechte vychladnout. Pak je buď obalte v cukru se skořicí nebo třeba naplňte džemem nebo oříškovo-čokoládovou pomazánkou.
Brambory oloupeme a celé vložíme do remosky s pokrájenou cibulí (můžeme přidat nasekaný stroužek česneku). Kuřecí stehna rozdělíme na menší díly -... více o Kuře na bramborách z remosky
Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na másle. Pak ho vložte do vakuových sáčků, každou porci zvlášť. Do každého sáčku dejte část výpeku... více o Krůtí prsa s karotkou a fazolkami
Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí... více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby
1, Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, stejně tak i rajče, papriku si nakrájíme na kostičky a cibuli na tenké proužky, pokud chceme,... více o brambory v alobalu se zakysanou smetanou
Dortovou formu (doporučuji 24 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vysypeme strouhankou. Keksy rozmixujeme nebo ručně rozdrtíme a přidáme v hrnci... více o Tvarohový cheesecake s borůvkami
Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak... více o Mrkvový koláč s tvarohem nebo jablky, dýní...
Vejce si vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme rum, vlažné mléko a tuk, promícháme a nakonec vsypeme mouku s kypřidlem a opět vše dobře promícháme. Do... více o Broskvové (meruňkové) muffiny
Uvedené množství postačí jednomu pořádnému jedlíkovi nebo dvěma menším. Housky pokrájené na kostičky dáme do mísy, osolíme a ochutíme podle toho k... více o Houskové knedlíky - pečené
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme kořením dle chuti. Necháme krátce proležet, pak osmažíme v rozpáleném oleji doměkka a dozlatova. Maso... více o Adžika masovo-zeleninová směs
Cibule a špek pokrájíme a na lžíci oleje osmažíme dosklovata. Hlívu nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli společně s nasekaným nebo nastrouhaným... více o Česneková hlíva s těstovinami
Mouku, cukr, kůru, prášek do pečiva a mák smícháme v míse. Přidáme mléko, vlažné máslo, vejce a vše dobře promícháme. Těstem naplníme do 3/4 vymazané... více o Citronovo-makové muffiny
Dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne voda vařit, dáme vařit rýži. Já osobně mám nejradši v sáčcích. Je i chutnější. Ale může být i normální. Poté... více o Vegetariánská rýže
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Kuře očistíme, jemně osolíme (šunka i sýr jsou slané!). Žampiony pokrájíme na plátky. Šunku a sýr srolujeme do pevných ruliček tak, že na šunku... více o Dobré kuře
Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozestřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na... více o Suši s rybou a zeleninou
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, ochutíme sladkou a pálivou paprikou (po jedné lžičce), nastrouhaným česnekem, kmínem a drobně pokrájenou... více o Bůčková roláda se špekem
Tuňáka nakrájejte na silnější plátky. Osolte a na rozpáleném oleji opečte na grilu nebo na pánvi. Chřest očistěte – odřízněte nebo odlomte spodní... více o Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou
Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na másle. Po té přídáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a na kostičky nakrájenou papriku.... více o Zapečené těstoviny s brokolicí
Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, mouku (strouhanku), sůl, pepř, česnek, majoránku, kmín a řádně promícháme.... více o Sejkory
Listové těsto si rozdělíme na polovinu. Každou vyválíme na obdélníkový plát,který přeneseme na plech. Každý plát propícháme vidličkou,aby nám nedělal... více o Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do husté světlé pěny. Do směsi přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřidlem a mléko = šleháme. Ořechy a drobně... více o Biskupský chlebíček s čokoládou II.
Z bramborového těsta vypracujeme tvary dle osobního uvážení (šišky, kostičky atd.), vložíme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Mezitím zvlášť do... více o Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou
Zeleninu očistíme (cuketa se škrábat nemusí) a syrovou nastrouhíme. Dobře vyždímáme šťávu, kterou zelenina pustí. K zelenině přidáme zbylé ingredience... více o Zeleninové placičky II.
Smícháme žloutky a ostatní ingredience, poté promícháme s ušlehaným sněhem. Vylijeme na vymazaný a vysypaný středně velký plech a pečeme při 170 °C do... více o Aprílové řezy se zakysanou smetanou
Jablka oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Otvory naplníme směsí drcených ořechů, vanilkového a skořicového cukru a rozpuštěného másla. Listové... více o Jablka v županu podle Lorenze Lamase
Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a spaříme vroucí vodou. Scedíme. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na kolečka,... více o Zapekané brambory s pórkem
Vejce, cukr vyšleháme, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko, kokos, ořechy, kávu. Vlejeme do formy vytřené olejem a vysypané strouhankou.... více o Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem
Cukr a bílky vyšleháme nad parou, až je hmota lesklá a teplá. Zdobícíme sáčkem s širokým zdobítkem na piškot nebo linecké kolečko od spodu krouživým... více o Indiánky
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, nakrájený tuk, kakao, moučkový cukr a mléko. Zpracujeme v těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a... více o Bounty řezy
Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud... více o Bůček na čínský způsob
Ingredience na těsto vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Těsto. Po ukončení programu vykynuté těsto vyndáme z nádoby a rozdělíme na... více o Loupáčky zadělávané v domácí pekárně
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do... více o Beránek ořechový
Zaděláme kynuté těsto běžným způsobem, nezapomeneme na prášek do pečiva (díky němu zůstanou buchty krásně vláčné i druhý den). Necháme vykynout, poté... více o Výborné buchty
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléce. Vzešlý kvásek přidáme k mouce a tuku na vál. Vypracujeme v těsto. Vzniklou kouli ponoříme do hrnce se studenou... více o Podvodnice
Všechny přísady uhněteme šlehačem s metlami na kynuté těsto. Na plech tvoříme kopečky, pečeme ve střední troubě 10-15 minut. Jsou hotové, když zrůžoví... více o Cookies II.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli (hodně - cibule nám... více o Falešné španělské ptáčky
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se... více o Vepřová játra na smetaně
Květ vaříme ve dvou litrech vody půl hodiny. Potom přecedíme a do vývaru přidáme cukr, citron (kolečka) a šťávu ze dvou citronů a vaříme dalších 1,5-2... více o Pampeliškový med
Suroviny zpracujeme na vále, radýlkem nakrájíme na čtverečky, plníme zavařeninou, uděláme šáteček, potřeme vajíčkem a upečeme. Teplé obalujeme v... více o Tvarohové šátečky
Z přísad vypracujeme těsto, do kterého podle chuti přidáme rozinky. Lžící vykrajujeme bochánky, které smažíme na rozpáleném tuku, a teplé obalujeme v... více o Tvarohové koblihy II.
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso.... více o Boršč
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme špetkou papriky a obalíme v mouce. Na oleji zpěníme kostičky jedné cibule, vložíme kotlety a po obou... více o Kotlety na cibuli
Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj... více o Pikantní telecí řízek
Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla a mouky připravíme... více o Jáhlová polévka s houbami
Do mixéru vsypeme opáchnuté maliny (4 lžíce necháme na ozdobu), přidáme cukr, bílek, zalijeme vychlazeným mlékem a mixujeme, až se vytvoří lehká pěna.... více o Malinový koktejl